Koja su najbolja cloud rješenja pohrane podataka za Android uređaje?

Jedan od načina pohranjivanja podataka je cloud način. Za razliku od pohrane podataka na unutarnju memoriju uređaja ili na SD kartice, cloud omogućuje pohranjivanje podataka izravno na mrežne servere. Na taj način korisnik može dodatno uštedjeti na prostoru kod svog uređaja.

Koji su najbolji, trenutno dostupni cloud oblici pohranjivanja podataka za Android uređaje? Više o tome portal PcChip.hr predstavlja u nastavku ovog članka.

(Vjerojatno) najbolji s obzirom na odnos uloženog i dobivenog: Amazon Drive

Amazon Drive cloud usluga dostupna je u dvije verzije: Prime Photos i Unlimited Storage. Prva verzija služi za pohranjivanje fotografija, dok druga služi neograničenom pohranjivanju podataka općenito.

Prime Photos verzija usluge bit će zanimljiva pretplatnicima koji su pretplaćeni na ”premium” verziju Amazona. Iako je usluga zanimljiva i vrlo korisna, ustvri se ne razlikuje puno od Google Photos. No, ono po čemu se razlikuje jest da korisnicima nudi 5 gigabajta dodatnog prostora za pohranjivanje podataka, za koje korisnici neće morati platiti niti lipe.

Za one koji ne žele brinuti oko toga koliko im je još gigabajta preostalo za pohranjivanje podataka tu je Unlimited Everything (ili ”sve neograničeno”) opcija. Za samo 60 dolara godišnje (što je oko 380 kuna) korisnik ima mogućnost pohranjivanja neograničene količine svih vrsta podataka. Iako se ovo može činiti kao velik iznos, opet je dosta niži u usporedbu s onime što Google i Dropbox traže od svojih korisnika za 1 terabajt (Google traži 100, dok Dropbox traži 99 dolara). Radi se o jednom poprilično sigurnom načinu mrežne pohrane podataka koja nudi automatsko stvaranje sigurnosnih kopija podataka te dostupnost na svim uređajima.

Ako volite (ili često koristite) Microsoft onda bi za vas najbolja opcija bila OneDrive

Ovo i nij neko iznenađenje, s obzirom na to da Microsoft već godinama naporno radi ne bi li OneDrive bio blisko integriran sa što većim brojem proizvoda.

Osnovni oblik OneDrivea korisnicima nudi besplatno mrežno pohranjivanje podataka i dosta je sličan Google Driveu. Ipak, ono po čemu se OneDrive razlikuje od Google Drivea jest to što je ova mrežna usluga za pohranu podataka prvenstveno namijenjena korisnicima Microsoftovih alata kao što su Word, Excel i PowerPoint. Osim toga, OneDrive u sebi sadrži i dodatnu mogućnost kreiranja sigurnosnih kopija fotografija i videozapisa, kao i jednostavne mogućnosti dijeljenja istih.

OneDrive je besplatan ako vam treba usluga pohrane podataka do 5 GB. 100 dolara daje korisnicima mogućnost pohranjivanja do 5 terabajta podataka te pristup Office 365 Home izdanju, dok će 70 dolara omogućiti mogućnost pohrane do 1 terabajta podataka i korištenje Office 365 Personal izdanja.

Najbolji od najboljih za sve korisnike općenito: Google Drive

Google Drive je ono što svaki korisnik Android uređaja ima ponuđeno za koristiti ”po defaultu”. Neki će možda reći da je Google Drive više razvikan nego što je kvalitetan, ali to nije nužno istina. Usluga, ako ju se pogleda ”malo bolje”, možemo vrlo lako primijetiti kako Google Drive posjeduje velik broj kvaliteta.

Kao prvo, Google Drive korisniku nudi 15 gigabajta prostora za pohranu podataka svih mogućih vrsta i veličina (pod uvjetom da su manje od 15 GB naravno). Zahvaljujući svojoj dubokoj integraciji sa Android platformom, kao i sa Googleom općenito te mnogim drugim aplikacijama treće strane, Google Drive je kroz vrijeme postao logičan (i da ne kažem jedini) izbor za velik broj korisnika Android uređaja kojima treba samo mali dio onoga što cloud pohranjivanje podataka može. Ako ste korisnik Android uređaja (a vrlo vjerojatno jeste, dok čitate ovaj članak), vidjet ćete da je Google Drive ustvari odličan za umjereno ”online” pohranjivanje.

Za sve one koji vole jednostavno tu je Dropbox

Dropbox je mnogim korisnicima omiljen način mrežnog cloud pohranjivanja podataka. Jedan od razloga toga jest taj što se radi o usluzi koja je praktična i jednostavna za korištenje. Iako Dropbox u sebi ima vrlo ograničen prostor za pohranjivanje (odnosno 2 GB), on se može ”podebljati” obavljanjem različitih aktivnosti (kao što su ostavljanje mišljenja, ”lajkanje” tvrtke ili recimo širenje pozitivnih informacija o Dropboxu kroz društvene mreže i slično).

Dropbox isto tako ima i plaćenu verziju (za sve one koji žele puno više dostupnog mjesta za pohranu). Ona košta 99 dolara godišnje ili 9.99 dolara mjesečno i za taj iznos korisnik će dobiti 1 terabajt dostupnog mjesta za pohranu podataka. Android verzija Dropboxa gotovo da i nema grešaka.

Osim toga, ova verzija je poprilično brza, jednostavna za korištenje i nedavno je dobila mogućnost izvanmrežnog korištenja. Ova mogućnost je posebno korisna za sve one situacije kada korisnik želi ostvariti pristup pohranjenim podacima bez internetske veze.

Idealan za male tvrtke – Box

Box je besplatna usluga za mrežnu pohranu podataka koja je po mnogočemu slična Dropboxu. Besplatna verzija korisniku daje mogućnost pohrane do 10 gigabajta, s ograničenjem učitavanja do 250 megabajta. Postoji i mogućnost plaćanja mjesečnog iznosa od 10 dolara za koji korisnik dobiva 100 gigabajta mogućnosti pohranjivanja podataka plus 5 gigabajta ograničenja na učitavanje.

Za sve korisnike koji žele ”zaraditi” svoje slobodne gigabajte tu je MediaFire

MediaFire korisnicima nudi teoretsku mogućnost pohrane do 50 GB za 0 kuna. Ovo zvuči vrlo dobro, no u stvarnosti korisnici dobivaju 12 GB stvarnog prostora za pohranu. Ostatak će trebati ”zaraditi” obavljajući različite zadatke (ili ako se to korisniku ne da može jednostavno platiti i dobit će odmah 50 GB). 1 terabajt prostora korisnik će platiti 3.75 ili 5 dolara, ovisno o tome koji plan plaćanja odabere.

Za sve one koji žele da njihovi podaci budu sigurno pohranjeni tu je MEGA

Prva stvar koja će korisnima ove mrežne usluge za pohranu podataka upasti u oči jest činjenica da MEGA nudi odmah 50 GB besplatnog prostora. No to nije sve. MEGA je navodno usluga za mrežno pohranjivanje s vrlo kvalitetnom zaštitom podataka korisnika.

Što to znači? Najjednostavnije rečeno, svi podaci koje korisnik spremi na MEGA servere bit će kriptirani i dekriptirani na uređaju korisnika, a ne na MEGA-inim serverima. Na ovaj način sve informacije koje korisnik pohranjuje su dodatno osigurani. Jedina negativna strana MEGA-e jest ograničenje na bandwidth.

Ako korisniku zatreba dodatnih 4 terabajta prostora za pohranu i 8 terabajta bandwidtha, moguća je i ta opcija, samo što se ona plaća.

PcChip.hr