Kakve su to zajedničke “igre” HDZ-a BiH i SDA u Vodovodu Mostar?

Kada koalicija Mostar moj dom (HSP, HSP BiH, HKDU-Hrast) bude participirala u Gradskom vijeću Grada Mostara, nakon konstituirajući sjednice, prva točka Dnevnog reda će biti izvješća o poslovanju poduzeća u vlasništvu Grada Mostara. Sva izvješća koja iskažu dug i negativno poslovanje, odmah će biti odbačena i idu smjene direktora i rukovodstva. Za teške povrede radne dužnosti i nesavjesnog rada u službi mogu se očekivati krivične prijave, a zakonom zapriječena kazna zatvora je do 5 godina.

U posljednja dva mjeseca, građani Mostara se jako puno žale na visoke račune za vodu. Riječ je o računima za ljetne mjesece, u kojima je većina bila i izvan stana, bilo na selu gdje ne koristi vodovod ili na ljetnim odmorima na moru ili u gostima. Međutim, računi su im došli duplo veći. Nakon mnogobrojnih žalbi, uglavnom su obrazloženja da „nije dobro očitano brojilo“, „da će idući račun biti manji“, „da je pukla negdje cijev pa curi“, „da je vodomjer neispravan“, itd. Uglavnom je do stanara, ili „više sile“. Nema nikakvog papira ili konkretnog obrazloženja, nego se ulazi u neke privatne razgovore, i usmeno obećava da će se ispraviti, ali da se račun sada ne može popravljati. Svima je jasno da je ovdje riječ o pljačci redovitih platiša kako bi se pokrili višemilijunski dugovi Vodovoda Mostar. Revizorska izvješća govore o godišnjem dugu od preko 17,2 milijuna maraka, a kumulativni dug je daleko veći. Za to vrijeme upošljava se stranački kadrovi i guraju privatni projekti.

Nedavno je izviješteno kako je gradonačelniku Mostara u odlasku Ljubi Bešliću, do privatne parcele u Vojnu planiran vodovod za izgradnju do privatne vile. Oba direktora Mile Puljić i izvršni Mirsad Huseinagić, već su 20 godina direktori. Kako oni uopće mogu bez Nadzornog odbora i Gradskog vijeća Mostara biti imenovani, kako mogu povisivati cijenu vode, kako mogu i kome predaju financijska izvješća, itd. Sve je to nelegalno i nezakonito. Direktor dovede svog sina kao pripravnika, i to na rukovodeće mjesto, na kojem zaduži službenog đipa od Zorana Petriča, predsjednika Gradskog odbora HDZ 1990., koji odlazi u prijevremenu mirovinu i u starijoj životnoj dobi se odluči na političku karijeru, i iz mirovine želi biti gradonačelnik. Kakve su to igre u Vodovodu Mostar!?

Da su političke igre u Vodovodu Mostar to svi znamo, kao i činjenicu da HDZ BiH i SDA dogovorno upravljaju javnim poduzećima u Gradu Mostaru. Međutim, Mostarci su ti koji su plaćali račun od 25 KM mjesečno, a sada trebaju platiti 50 KM mjesečno, i to je notorna činjenica. Računi su poskupjeli za 100 posto, što je ne čuveno, posebice uzme li se u obzir cjelokupna situacija i pad gospodarske moći, nižih plaća i skuplja hrana. Također i sama služba za naplatu radi do 13 odnosno 14 sati, iako je svuda radno vrijeme do 16 sati, što je također izraz samovolje i „države u državi“. Vodovod kao monopolist je tu da osigura pitku vodu za građane i odvod kanalizacije, a oni su postali „pijani milijarderi“. Troše narodni novac na sve osim na kvalitetu vode, više potroše na vodovod za gradonačelnika Mostara (oko 85.000 KM) nego primjerice za klor (oko 60.000 KM). Sustavno se izbjegavaju baviti kanalizacijom, i otpadnim vodama te pročišćivačima i kolektorima. Najviše se vole baviti osiguranjem objekata, gdje uglavnom potroše svu zaradu, i sada će, uoči zime, pozvati pučane da zaštite vodomjere od smrzavanja. Uglavnom, prodaju vodu, i dižu cijene kako bi namirili gubitke, jer svu administraciju plaćaju duplo zato što i HDZ i SDA trebaju imati svoje direktore , tajnice i vozače, jednom riječju stranačke uhljebe , ali i tome će doći kraj , jer će režim i uhljebnička politika biti poražena 20. prosinca.

Koordinator Koalicije
Prof. Vinko Drinovac