Kakve sve novotarije donosi iOS 11

Kao i obično, na ovogodišnjem WWDC-u Apple je predstavio najnoviju verziju svog operativnog sustava, iOS 11. Beta razvojna verzija dostupna je od danas, ali za službeno objavljivanje morat ćemo se strpjeti do predstavljanja novog iPhonea, što se očekuje ove jeseni. Opet su dodali mnoštvo novih značajki, a njihov vam pregled donosi portal Imagazin.hr u ovom članku.

Program je započeo smiješnim videom, koji je na suptilan način pokazao koliko toga ovisi o programerima, ljudima kojima je WWDC zapravo i namijenjen. Apple je ponosan što ima 16 milijuna programera koji razvijaju aplikacije, a taj broj ubrzano raste iz dana u dan.

Na konferenciju su došli posjetitelji iz 75 zemalja, a najmlađi je 10-godišnji Yuma, koji se počeo baviti razvijanjem programa još kao šestogodišnjak. Danas ima čak pet aplikacija u App Storeu. Za njim slijedi najstariji registrirani programer, koji ima 82 godine.

Na samom početku Keynotea, Tim Cook predvidio je kako će ovaj WWDC biti najbolji u povijesti održavanja konferencije. Ne mislimo dapretjeruje, jer se odmah vidi da nas očekuje spektakl.

iOS 10 obilježen je s 96% zadovoljstva i 86% proširenosti. Trenutna verzija Androida, broj 7, stoji na 7%, a Tim Cook dovoljno je drzak da se ne šali o toj razlici, i to s ogromnim osmjehom na licu.

Messages

Napokon, napokon, NAPOKON! Poruke će biti sinkronizirane i moći će se postaviti na iCloud: sve naše stare poruke moći će se ondje pohraniti. Nakon iOS-a 11 više neće biti problema s pregledavanjem starih poruka na novom uređaju. Bit će komprimirane tako da zauzimaju što manje prostora. To je ono što ljudi trebaju, a ne novu ponudu naljepnica.

Apple Pay

Ovo je prva valuta na dodir na svijetu. Putem ove funkcije moći ćete si međusobno plaćati na eBayu – šteta što ta opcija usluga nije dostupna u cijelom svijetu. Predstavljene su transakcije među korisnicima putem iMessagea. Apple će objaviti ovu opciju plaćanja za većinu aplikacija za dopisivanje, primjerice za WeChat, najpopularniju aplikaciju u Aziji. Nadamo se da će uskoro biti dostupna i u Europi.

Siri

Appleova virtualna pomoćnica trenutno se koristi na 375 milijuna uređaja, na 21 jeziku, u 36 zemalja. Iz Applea tvrde da su puno poradili na njezinom izgovoru, pa će Siri sada moći koristiti različite tonove za izgovaranje istog teksta, čime će njezin umjetan govor zvučati prirodnije.

Ni rezultati pretraživanja više neće biti isti jer će u različitim situacijama Siri moći prikazivati različite rezultate za jednake upite, a sve na temelju vašeg ukusa.

Još uvijek je u beta verziji, ali moći će i prevoditi te čitati gotov tekst na glas. Primjerice, moći ćete je pitati kako rezervirati stol za dvoje na kineskom, a vaš će mobitel potom razgovarati s konobarom koji ne zna engleski. Prvo će biti dostupna za najpoznatije svjetske jezike, što, nažalost, znači da neće biti dostupna za većinu ostalih.

I algoritmi za strojno učenje naše asistentice dobili su nadogradnju: sada će kontekst i korisničko ponašanje imati utjecaj na rezultate. Ali to nije sve! Siri će se preseliti na sve vaše uređaje. To znači da će ono što nauči na vašem iPadu, moći primijeniti vašem iPhoneu.

Ti nadograđeni algoritmi najavljeni su spektakularnim primjerom. Imate sjećanje na Reykjavik, koje ste gledali u Fotografijama. Od sada pa nadalje, viđat ćete nove članke vezane uz tu temu, a kada to odlučite podijeliti sa svojim prijateljima, nova predviđajuća tipkovnica u aplikaciji Message pomoći će vam da točno napišete nazive svih islandskih vulkana.

Camera

Dnevno se snimi otprilike jedan bilijun fotografija. (Kako dođu do takvih podataka?!) HEVC će zamijeniti H.264 kodiranje radi boljeg komprimiranja. U tom kontekstu, Apple objavljuje i Depth API.

Ima i drugih funkcija. Live fotografije od sada će biti pametnije pa će ih – nadamo se – moći koristiti više korisnika. Zahvaljujući iOS-u 11, moći ćete napraviti jednu sliku od Live fotografija, a potom je i postaviti da se beskonačno vrti, poput GIF-ova. Još je uzbudljivije to što ćete od njih moći izraditi i dugu sliku prilagodbom brzine blende.

Kontrolni i obavijesni centar

Kontrolni centar od sada će biti samo jedna stranica, puno prozračnijeg okruženja. Ikone će biti u potpunosti redizajnirane. Sada imamo sklopke, klizače, a tipke će možda biti šire. Trebat će to prožvakati, ali čini se da će biti u redu. Nitko nije spominjao prilagodbu po korisničkim željama, ali očekuje nas još 3D funkcija, a moći ćete pristupiti svakoj od funkcija zasebno – primjerice, kada slušate glazbu.

Modificiran je i izgled Lock Screena i obavijesnog centra. Sada su povezani u jednu cjelinu. Bit će propusniji, a od sada ćete moći vidjeti i prethodne obavijesti. Ako ih često koristite, ovo ćete smatrati odličnim poboljšanjem. Jedino je pitanje kako će funkcionirati u praksi.

Apple Maps

I karte su dobile nadogradnju. Moći ćete vidjeti gdje se trebate prijaviti na aerodromima i tomu slične stvari. Od sada će se prikazivati i ograničenja brzine na svim cestama kod korištenja navigacije.

Apple se zbilja posvetio vožnji. iPhone će prepoznati kada ste povezani s automobilom putem Bluetootha ili WiFi-ja, a ako ste omogućili povezivanje na prvu, uključit će način rada Bez ometanja tijekom vožnje. Zapravo će blokirati sve obavijesti. Neće biti skočnih obavijesti ili zvukova koji bi mogli ometati vozača tijekom vožnje. Sumnjamo da će svi koristiti tu funkciju, ali Appleu je stvarno stalo do sigurnije vožnje.

Apple Music

Ovdje nije provedena neka velika nadogradnja. Predstavljena je društvena upotreba, koja je možda poznata korisnicima Spotifyja. Tako ćete moći vidjeti što slušaju vaši prijatelji. Dolazi i Music Kit: aplikacije drugih proizvođača, poput Nike+ Run Cluba ili Shazama, također će biti dostupne putem Appleove usluge za streaming. HomeKit će sada imati podršku i za zvučnike zahvaljujući AirPlay 2 standardima, a pomoću višesobne kontrole, moći će upravljati svim povezanim zvučnicima.

Cookova tvrtka s ponosom može utvrditi da Apple Music sada ima 27 milijuna pretplatnika.

App Store

Brojke ukratko: od 2008. godine došli smo do 50 milijuna posjetitelja tjedno, 180 milijardi preuzimanja te 70 milijardi dolara isplaćenih razvojnim programerima, o čemu smo već pisali. Što se tiče razvojnih programera, dobit će priliku stvoriti serije od nadogradnji i postaviti ih online odvojeno, čime će se izbjeći opterećenje infrastrukture. A bit će i lakše ocjenjivati aplikacije.

Doživjet će i potpuno preoblikovanje dizajna, pa očekujte sasvim drugačiji izgled. Pregledavanje će također biti tečnije i sa zgodnim animacijama i sl. Bit će poput Apple Musica: prozor s dnevnim novostima, igre, ostali istaknuti prozori i preporuke na temelju osobnih interesa.

Ispod poklopca auta

Nećemo osjetiti mnogo više promjena, ali Apple je objavio gomilu API-ja koji koriste umjetnu inteligenciju, nazvanu Core ML., Vision API za prepoznavanje lica i Natural Languages API, koji daje razvojnim programerima pristup jezičnim opcijama.

Apple napokon poduzima nešto na polju proširene stvarnosti. Dosadašnja nagađanja pokazala su se točnima i razvojni će programeri dobiti ARKIt i API za praćenje pokreta. Demonstracija je bila genijalna. Sada ćemo imati dinamično sjenčanje, šokantne svemirske bitke i druge čarolije. Kako bi to odlično funkcioniralo, nužno je da svi senzori savršeno rade. Ipak, ovoj ćemo se temi sigurno vratiti s iPhoneom 8.

To su sve nove značajke. Sve u svemu, dosta ih i ima. Iako je šteta što nismo dobili funkcije poput Dark Modea i prilagodljivog Kontrolnog Centra.

Imagazin.hr