Kako spojiti Android mobitel na TV


SPAJANJE ANDROID UREĐAJA NA TV PUTEM HDMI KABELA

Spajanje Android mobitela na TVVećina nas se unazad nekoliko godina prebacila na LCD ili Plasma televizore, gdje svaki od njih posjeduje HDMI priključak, a upravo on u ovom poglavlju igra glavnu ulogu. Ono što za početak morate znati je kakav kabel vam je potreban, gdje na tržištu trenutno imamo tip A (slika lijevo), Type C odnosno Mini HDMI (slika sredina) te Type D odnosno Micro HDMI (slika desno). Svejedno koji priključak vaš tablet imao, kabel vas neće koštati više od 100 kuna (čak smo puno i rekli), a pri kupnji jedino na što trebate obratiti pozornost je koji točno model vam treba. Stoga se uputite u obližnju trgovinu s kablovima (Chipoteka, Links, HGspot itd.) i nabavite onaj koji odgovara vašoj opremi. Glavnu prednost koju HDMI kabel ima je ta što istovremeno prebacuje i sliku i zvuk, tako da se ne morate zadovoljiti s malenim zvučnicma vašeg tableta, nego se kompletna multimedija prebaci na vaš televizor. Iako većina tableta posjeduje mini HDMI kabel, može se dogoditi da ste vlasnik uređaja koji to nema, no to ne znači da morate kupovati novi, postoji druga solucija, a ona je:

SPAJANJE ANDROID UREĐAJA NA TV PUTEM SLIMPORTA

spajanje mobitela na tv slim portProblem kod nekih starijih uređaja, poput Nexus 7 kojeg povremeno koristimo u redakciji, je taj što ne posjeduje HDMI izlaz, stoga se u tom slučaju moramo poigrati s konverterima, gdje jedan mali uređaj imena SlimPort obavlja posao sasvim uredno. Cijena se kreće od 100 do 250 kuna, ovisno o modelu, trgovini i poštarini, no ono što vas očekuje je ista funkcionalnost kao da ste uređaj spojili preko HDMI-a. Jedini problem je taj što prije kupnje morate provjeriti podržava li vaš uređaj spomenuti adapter, jer se ponekad zna dogodit da isti odbija raditi s određenim modelima. Ono što je problem i kod HDMI spajanja i kod korištenja SlimPorta je to što vam zaslon tableta ili mobitela mora biti upaljen, stoga nemojte imati prevelika očekivanja od baterije.

SPAJANJE ANDROID UREĐAJA NA TV BEŽIČNO

Najjednostavniji način spajanja tableta ili mobitela na vaš TV je bežično, odnosno, putem Microsoftove tehnologije Miracast ili Googleovog Chromecasta, što su trenutno dvije najbolje opcije za spajanje Android telefona na TV. Iako se radi o dvije različite tehnologije, rezultati koje dobijete su slični. Miracast je podržan na gotovo svim mobitelima s verzijom Android 4.4 ili novijom, a riječ je o peer-to-peer zrcaljenju korištenjem standardne Wi-Fi Direct konekcije. Kako bi stvar  funkcionirala i TV i mobitel moraju podržavati Miracast, a ako imate stariji TV koji nema podršku, postoji Miracast HDMI ili USB dongle.

indexS druge strane, Chromecast radi slično kao HTML5 pretraživač. Aplikacije koje podržavaju Chromecast – Youtube, Google Play Movies, i druge, odašilju s mobitela HTML5 informacije koje Chromecast prima i zatim prikazuje na zaslonu. Povrh toga, Chromecast ima mogućnost zrcaljenja tabova otvorenih u pretraživaču Chrome s računala na TV. Razlika između ove dvije tehnologije je u tome što Miracast omogućuje čisto zrcaljenje zaslona – što vidite na mobitelu to ćete vidjeti na TV-u. Chromecast pak prima podatke od vašeg mobitela i sam ih obrađuje, što znači da kada, primjerice, šaljete Youtube video na TV, mobitel šalje resurse Chromecastu, a on ih sam obrađuje i prikazuje na ekranu, dok mobitel istovremeno možete koristiti za nešto drugo. Multitasking je ujedno i glavna prednost Chromecasta u odnosu na Miracast.

Droid.hr