Jesu li srpski specijalci izvršili i pljačku desetljeća na Dužicama?

ŠIROKI BRIJEG – Uhićeni specijalci MUP-a Republike Srpske nalaze se pod istragom i za spektakularnu pljačku filijale Unicredit banke u centru Kotor Varoša iz koje je 15. kolovoza 2014. godine ukradeno 200.000 maraka, doznaje Press.

Izvor blizak istrazi rekao je da su Specijalno tužiteljstvo Republike Srpske i Uprava kriminalističke policije MUP-a RS, nakon rasvjetljavanja pljačke blindiranog kombija “Sektor securityja”, na autoputu Gradiška-Banjaluka, napravili detaljnu analizu neriješenih razbojništava u banjalučkoj regiji i utvrdili da u nekoliko slučajeva postoje poklapanja i sumnje da bi se moglo raditi o istim izvršiteljima.

“Prema načinu izvršenja postoji mnogo podudarnosti u pljačci blindiranog kombija “Sektor securityja” i razbojništva u filijali Unicredit banke u Kotor Varošu, kada su četiri maskirana razbojnika ukrala 200.000 maraka. Na snimcima nadzornih kamera se vidi da se u oba slučaja razbojnici kreću na gotovo identičan način, kao i da su iste fizičke konstitucije. U obje pljačke koristili su automatske puške, među kojima je i jedna s drvenim kundakom, a ono što ih najviše povezuje jeste činjenica da su obje pljačke tipovane i da su razbojnici znali da se u trezoru nalazi veća količina novca”, objašnjava izvor Pressa.

Kao što je već poznato, ulogu tipera u pljačci blindiranog kombija, koja je izvršena 22. rujna prošle godine, imao je radnik “Sektor securityja” Danijel Kuzmić (29), koji je radio u centrali Unicredit banke, tako da je u oba slučaja mogao imati saznanja o količini novca. Slučajno ili ne, Kuzmić je rodom upravo iz Kotor Varoša, kao i uhićeni specijalac Aleksandar Popović (28).

“Određena poklapanja postoje i sve će to biti predmet istrage, ali detalje zasad ne možemo iznositi u javnost”, kaže isti izvor.

U pljačci Unicredit banke u Kotor Varošu sudjelovala su najmanje četiri maskirana razbojnika, koji su se pred banku dovezli u ukradenom automobilu “renault scenic”.

U 8.05 sati upali su u poslovnicu i jedan od razbojnika je kundakom puške udario radnika “Sektor securityja”, koji je osiguravao banku, i oteo mu pištolj. Ostali su na nišanu držali radnike banke, kojima su naredili da legnu na pod.

Nakon toga su na direktora filijale prislonili cijev puške i, pod prijetnjom da će pucati, naredili mu da otvori trezor i ukrali oko 200.000 maraka. Zanimljivo je da je upravo na dan pljačke banka počela s isplatom plaća radnicima kotorvaroške Fabrike obuće “Sportek”, u kojoj je zaposleno više od 1.600 ljudi, što su razbojnici vjerojatno znali.

Poslije pljačke, razbojnici su pobjegli prema Kneževu, a isti dan policija je na lokalnom putu u jednom selu pronašla automobil koji je korišten u pljačci. Ni tada automobil nije bio zapaljen, a dodatnim provjerama je utvrđeno da je vozilo ukradeno u banjalučkom naselju Starčevica, dan prije pljačke.

Podsjetimo, zbog umiješanosti u pljačku 617.000 KM iz blindiranog kombija “Sektor securityja” uhićeni su pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a Republike Srpske Vladan Malić (32) iz Kneževa, Goran Paraš (27) iz Banjaluke, Aleksandar Popović (28) iz Kotor Varoša, Željko Inđić (26) iz Bratunca i Goran Janjuz (24) iz Kozarske Dubice, radnik “Sektor sekjuritija” Danijel Kuzmić (29) iz Kotor Varoša i Oleg Banda (31), vlasnik auto-kuće “Kvatro” iz Banjaluke. Petorici je određen pritvor, a sa slobode se brane Inđić i Janjuz.

I druge policijske agencije iz BiH zainteresirane su za ispitivanje uhićenih specijalaca u okviru istrage o nerasvijetljenim pljačkama.

Damir Čutura, glasnogovornik MUP-a Zapadno-herecegovačke županije, kaže za Press da je s MUP-om RS ostvarena suradnja i u okviru istrage o pljačci blindiranog kombija “Sektor securityja” u Dužicama, kod Širokog Brijega, iz kojeg je u listopadu 2010. godine ukradeno 3.628.000 eura i 150.000 maraka.

“U suradnji s Federalnom upravom policije i uz znanje nadležnog tužitelja u tom predmetu ostvarili smo kontakt i suradnju s MUP-om Republike Srpske, ali o kojim konkretnim radnjama je riječ u ovom trenutku ne možemo otkrivati” – rekao je Čutura.

Dnevno.ba