Jerko nam se zabrinuo za premijera Ćosića koji bi mogao završiti na listi Zavoda za zapošljavanje

Jerko Ivanković Lijanović, kandidat za člana Predsjedništva BiH na Općim izborima 2018., izražava puno razumijevanje za brige premijera Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Zdenka Ćosića jer je, kako navodi, on očito jedan od prvih koji će ostati bez radnog mjesta, tj. pozicije premijera, te će završiti na listi Zavoda za zapošljavanje nakon Općih izbora 2018. godine, kada budu ukinute županije.

“Možda je i jako važno da kao čovjek i stanovnik FBiH osjeti kako je biti na listi za čekanje posla u Zavodu za zapošljavanje te tako će barem na kratko suosjećati sa stotinama tisuća stanovnika FBiH koji su već godinama na listi nezaposlenih. Tada će, siguran sam i aktualni premijer Ćosić shvatiti koliko je važno bilo županije ukinuti obzirom da njegovo nezaposlenje neće trajati tako dugo kao kod većine stanovnika u FBiH jer ćemo tada i njemu, kao i svim ostalima, stvoriti uvjete za rad u realnom sektoru“, navodi Ivanković Lijanović koji je s premijerom Ćosićem suglasan da na županijama trebaju ostati zdravstvo, školstvo, policija i sudstvo, a da ih treba financirati iz FBiH jer će tada biti daleko više plaćeni no danas jer neće biti ministara, zastupnika i njihovih savjetnika, vozača, tajnica i brojne druge rodbine koja troši novac namijenjen upravo njima u školstvu, zdravstvu, policiji i sudstvu.

On podsjeća i da županije trenutno troše više od dvije milijarde KM, a sa županijskim fondovima i više od tri milijarde KM, dok će se njihovim ukidanjem uštedjeti do 500 milijuna KM. Na koncu, Ivanković Lijanović ističe kao bitno to da se novim ustavnim uređenjem neće dozvoliti manipulacija i pozivanje na ugroženost bilo kojeg naroda ili pojedinca jer će svima u FBiH biti zajamčena jednakopravnost.

Dnevni list