Jelčić: Zaslužujemo igrati ABA ligu

Dok se košarkaši Širokog nalaze na odmoru, a dio igrača na reprezentativnim akcijama klupsko rukovodstvo ne miruje. U iščekivanju vijesti o formiranju Druge ABA lige u kojoj bi se Širokobriježani svakako željeli naći krenulo se u akciju slaganja momčadi za narednu sezonu. Prvo pojačanje je reprezentativac BiH Marku Lončar, centar rođen u Posušju 8. travnja 1996. godine, dosadašnji igrač zagrebačke Cedevite.

“S Lončarom smo potpisali trogodišnji ugovor. On je igrač velikoga potencijala, mlad je, željan dokazivanja. Uvjereni smo da će mu naš klub biti idealna prilika za potvrdu raskošnog potencijala. Uostalom, Lončar ima i zapaženu ulogu na pripremama reprezentacije BiH kod izbornika Duška Vujoševića”. kazao je novi predsjednik Širokog Igor Jelčić.

Markus Lončar bio je odavno želja Širokog Brijega. Još dok je igrao za mlađe uzraste Posušja, na Pecari su željeli dovesti Lončara. No, on se u dogovoru s roditeljima odlučio za Cedevitu koja je ponudila bolje uvjete. Prije pet godina prešao je u mlađe uzraste Cedevite, nastupao za njezinu drugu momčad Mladost. Zbog velike konkurencije u Cedeviti Lončar nije dobio pravu priliku za igranje u seniorskoj momčadi pa se odlučio za sredinu u kojoj će imati više prilike za igru i mogućnosti za igrački napredak. A Široki je poznat kao klub koji pruža priliku za afirmiranje mladim igračima.

“Kako sada stvari stoje mi ćemo i u idućoj sezoni glavninu momčadi sastavljenu od naših mladih igrača zadržati. Istina, zbog odlaska na fakultet u Zagreb odlazi nam Luka Šušak, a vjerojatno i Dragan Pervan koji je izrazio želju za studij u Hrvatskoj. S njima ćemo se korektno sportski razići, poželjeti im puno uspjeha na fakultetu, vjerujem da će ostati i u košarci. Uz naše mlade igrače tu je sad Lončar. Planiramo angažirati još jednoga kvalitetnog organizatora igre. Ako bi se plasirali u Drugu ABA ligu onda ćemo tražiti još dvojicu kvalitetnih igrača kako bi bili konkurentni u ovom natjecanju”, – dodao je Jelčić.

Kako stvari stoje s Drugom ABA ligom, hoće li u njoj biti mjesta za Široki ?

“Izvjesno je da će Druga ABA liga krenuti već ove jeseni i da će se njezin pobjednik plasirati u Prvu ABA ligu. Naša je želja da se nađemo u tom društvu. Izvjesno je da će u Drugoj ABA ligi igrati 12 klubova. Bilo je predviđeno da nastupe po dva kluba iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH. Nakon prvih prijava dobili smo informaciju da je zanimanje za nastupom u ligi pokazao samo jedan klub iz Hrvatske i jedan klub iz Makedonije, a iz BIH čak šest klubova. Vodstvo lige poslalo je poziv nacionalnim savezima da prijave svoje klubove”.

I koga je Košarkaški savez BiH prijavio ?

“Kako neslužbeno saznajemo KS BiH nema izričitog stava. BiH je po svemu posebna država, pa drukčije stanje nije ni u košarci. Naime, iz BiH su zahtjeve za nastup u Drugoj ABA ligi poslali Bosna Royal Jelly iz Sarajeva, OKK Sloboda iz Tuzle, Mladost iz Mrkonjić Grada, Zrinjski iz Mostara, Swisslion Leotar iz Trebinja i Široki. Kako je prijedlog bio da se klubovi prijave na temelju plasmana u posljednjoj sezoni prvenstva, mišljenja su podjeljena jer nitko prije sezone nije znao da će konačni plasman biti presudan za to. Izbor klubova iz BiH tako je prepušten vodstvu ABA lige”.

Kakvi su prijedlozi bili unutar BiH ?

“Iz Košarkaškog saveza Republike Srpske bili su ustrajni da obvezno bude jedan klub iz Republike Srpske, a drugi iz Federacije. Iz bošnjačke komponente KS BiH predlagali su da prvi sudionik bude Bosna, a da za drugo mjesto razigraju OKK Sloboda iz Zrinjski. U KS Herceg – Bosne također nema određenog stajališta. Naše je mišljenje da posljednja sezona ne bi trebala biti jedino mjerodavna za izbor klubova, već nekoliko posljednjih sezona, uvjeti za igru i ostalo. Iz Republike Srpske došao je i prijedlog ako nema dogovora o izboru da se odigra kvalifikacijski turnir zainteresiranih klubova, što bi bilo najpoštenije”.

Bi li Široki igrao turnir, ako dođe do njega ?

“Naše je mišljenje da je Širokom mjesto u Drugoj ABA ligi zbog tradicije igranja 12 sezona u regionalnoj ABA ligi, zbog rezultata koje je ostvario, zbog korektne organizacije utakmica, velike posjećenosti i afirmacije mladih igrača godinama, ali i zbog rezultata u prvenstvu BiH. S devet osvojenih prvenstava i kupova Široki je najbolji klub u poslijeratnoj BiH. No, uvažavamo i želje i drugih. Možda bi turnir bio najpošteniji. Nek se na terenu dobiju dva predstavnika BiH. Mi nemamo ništa protiv. Ako bude kvalifikacija Široki će se prijaviti za nastup i spremno ih dočekati, – zaključio je Igor Jelčić predsjednik HKK Široki za Sportske novosti.

O svemu bi se već idućeg tjedna trebalo znati više. Skupština ABA lige je 24. srpnja i ona će donijeti konačnu odluku o broju klubova i sastavu Druge ABA lige.

SirokiBrijeg.info