KRONOLGIJA DOGAĐAJA: Braniteljske igre granica, dan četvrti: “Policijske snage se gomilaju, EUFOR obišao branitelje” (Subota, 3.ožujak 2018. godina)

Nedjelja 4.ožujak 2018. godina

Kronologiju dešavanja sa “prve crte” možete pratiti na portalu SirokiBrijeg.info koje nam dostavljaju branitelji koji se tamo nalaze:

DAN PETI:

17.30h

Kamioni u čekanju

16.40h

Harmonika i pjesma uvjek su nas držali budnima

16.15h

Dva oca i dva sina, sva četvorica Zaboravljeni branitelji!

15.20h

Blokiran ulaz na auto cestu.

14.00h

Iz bolesničke postelje uputio punu podršku braniteljima u šatoru na Bijači, ratni zapovjednik ljubuške pukovnije, pukovnik Drago Herceg.

Zbog zdravstvenih razloga, i nedavne teške operacije na plućima, kaže da mu je žao što nije zdravstveno sposoban biti trenutno među svojim časnim vojnicima.

Drago Herceg je ostao upamćen koji se prvi i jedini suprostavio odluci o davanju povoljnih mirovina po zapovjednoj odgovornost, a da se pritom zaobilaze njegovi vojnici koji su iznijeli najveći teret Domovinskog rata.

12.30h

Počasni član UZB Amel Pervan stigao ravno iz Tuzle, došao dati podršku Braniteljima u šatoru na Bijači. Prenosi poruke podrške prsvjednika sa Šijdske petlje u nadi da ćemo svi skupa izdržati do kraja u traženju naših opravdanih prava.11:57h

Živi, zdravi i dobro raspoloženi, vratili su se i Grbavac i Hrstić.11:45h

Darinko Boto se vratio, Grbavac i Hrstić su još zadržani u policiji. Boto je razgovor ocijenio korektnim, i istakao je kako razumije policijske službenike, koje je pozvao da pokušavaju smiriti situaciju, da se ne dogodi sukob.

10:30h

Policija je, iz šatora, na informativni razgovor odvela Dragu Grbavca, Franju Hrstića i Darinka Botu.8:28h
I kava jutros malo kasni!

Započeo dan je peti, s nedjeljom danom svetim.

Oj’ nedjeljo sveti danu providi nam danas hranu.
Na Bijači u šatoru branitelji ko’ u toru,
daleko su od svog mjesta, njima treba ljudska gesta.
Kora kruha zrno soli, branitelje narod voli!
Bit će danas i kolača, te pogače ispod sača,
meze nama neće falit, samo treba Boga molit.
Branitelje narod tješi, pravda stiže već se smiješi.

Sinoć je dogovoreno pomaknuti smjenu branitelja u šatoru nešto kasnije, tek tamo iza rane Mise.

Jutros je trebalo riješiti još jedan problem, onaj lonac s fotografija iz prvog dana, u kojem smo na otvorenoj vatri zakuhavali kavu više nije među nama.

Naime, po jednom našem suborcu žena poslala pun lonac svega i svačega, ali kad je tek jučer prepoznala svoj lonac na slikama, nazvala muža, izderala se, a on isti tren odletio kući.
Ništa mi ne bi saznali da on ubrzo nije opet nazvao, nazvao jednog susjeda, reko mu da je u trci zaboravio ponijeti poklopac pa ga zamolio da ga hitno donese.

Taj ga zateka ispred kuće kako svitla lonac, i on mu malo pomoga, tek su se vratili u šator skroz kasno u noć.

Ma, to za branitelje i nije neki problem, netko se prisjetio da smo u ratu, pored bunkera, najlakše zakuhavali vodu za kavu i čaj u plastičnim bocama.
Valjalo se i toga sjetiti, ako ništa onda zbog mira u kući, tko zna čija bi još žena prepoznala svoj lonac na vatri među nama?

UZB Ljubuški / SirokiBrijeg.info