JAO STOKE: Federalna vlada 20 tisuća testova na COVID-19 nabavila preko proizvođača namještaja!

Sredinom ožujka firma Cubicus iz Sarajeva proslijediti će kliničkim centrima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli 20 tisuća testova na COVID-19. Dio je to od 150 tisuća testova koje je Federalna vlada kupila.

Cubicus je osnovan 2017. godine ali to ne sprječava njenog vlasnika Denisa Đulalića da kaže kako se medicinskom opremom i testovima bavi već 5 godina. Cubicus je na portalu Akta.ba registriran za proizvodnju namještaja.

Krajem 2016. godine Denis Đulalić, kao nezaposlena mlada osoba, dobio je grant od Općine Centar Sarajevo za proizvodnju i restauraciju namještaja.

Nije ni čudno što je direktor FCUZ-a Fahrudin Solak zaboravio na pres konferenciji 14. travnja spomenuti i firmu Cubicus kao firmu sa kojom Vlada i FCUZ surađuju na nabavci testova. Nije lako priznati da vam medicinsku opremu nabavlja restaurator namještaja.

Propala nabavka respiratora

Denis Đulalić se ne sjeća koliko su testovi plaćeni. Prema izvorima Žurnala, ovih 20 tisuća testova plaćeno je 400 tisuća eura i stigli su iz Turske, a ne Južne Koreje, kako je navedeno u pres priopćenju Vlade Federacije BiH.

Cubicusa nema na spisku Agencije za promet medicinskim sredstvima. Denis Đulalić nije mogao novinarima Žurnala proslijediti dokaz o registraciji niti link na kojem se nalazi ime njegove firme.

Upravo zato testove je nabavio preko druge firme – Lab Unica, u okviru firme Labena. Vlasnik Labene je Borut Čeh, čija je firma prevarena za zaštitne maske, o čemu je Žurnal već pisao. Zašto mu je trebala još jedna firma, portal Žurnal.info pitao je direktora Cubicusa:

-To je politika firme, ne bih o tome govorio.

Upravo je Cubicus podbacio i u poslu oko nabavke respiratora za KCUS.

Mladu firmu koja nije imala sličnih realiziranih poslova direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović angažirala je da nabavi 40 respiratora. I to putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci. Respiratori nisu stigli, a novac je vraćen. Cubicus ih nije uspio nabaviti.

Točno je da je na svjetskom tržištu jako teško nabaviti respiratore. Baš zbog toga čudi odluka KCUS-a da ovaj posao povjeri firmi bez prethodnih referenci u ovom poslu.

Uskoro…

Ni stotinu respiratora koje već tjednima najavljuju federalne vlasti još ne stiže.

Uskoro – omiljena je riječ premijera Fadila Novalića kada je riječ o nabavci 100 respiratora koji su navodno kupljeni u paketu sa 150 tisuća testova. Uskoro će stići, poručuje već tjednima. Zadnji put u Zenici prije par dana.

Zašto podaci o njihovoj nabavci nisu transparentni? I kada je to uskoro?

Dobit ćete informacije – kaže Majda Kovač, glasnogovornica FCUZ.

Na pitanje kada, odgovara:

-Kad bude vrijeme.

Za sve koji sumnjaju da se krizna stanja u BiH počesto koriste za ostvarivanje vlastitih interesa, prisjetimo se dodjele kineske mehanizacije za ugrožene u poplavama. Vlast je tvrdila kako je sve transparentno i kako nema razloga za sumnju.

A onda je Desnica Radivojević završio u zatvoru.

Branka Mrkić-Radević / Zurnal.info