Na seoskom gospodarstvu „Marića gaj“, u Grudama održan je prvi dan dvodnevne radionice pod nazivom „Trči, hodaj, penji se, veslaj i zaradi“. Cilj radionice bio je aktivirati lokalno stanovništvo, sportska i turistička udruženja i klubove, ali i donositelje odluka za sudjelovanje u aktivnom turizmu na području Županije Zapadnohercegovačke kroz predavanja o biciklizmu, planinarenju i ljubavi prema prirodi.

Voditeljica radionice Milena Šijan, koja radi na savjetovanju i edukaciji u tematici zaštite prirode i održivog turizma na međunarodnom tržištu istakla je da je od iznimne važnosti razvoj aktivnog turizma u samim počecima postaviti na noge održivosti što znači planirati i stalno adaptivno upravljati njime.

Ova radionica sudionicima je dodatno ojačala kapacitete za promociju turizma, ali su dobili i podršku za planirane aktivnosti u razvoju aktivnog turizma. Posebno dionici radionice koji dolaze iz biciklističkih udruga, gorskih službi za spašavanje, turističke udruge i raznih udruga koje se bave aktivnim turizmom. Rekreativni dio ove radionice bio je obilazak Avanturističkog parka“ Peć Mlini“ u Drinovcima, čije uređenje bilo financirano sredstvima EU kroz projekt Adriatic Canyoning.

Pustolovni/aktivni turizam koji poštuje temelje održivosti predstavlja jedan od oblika održivog turizma čija popularnost u svijetu i na Sredozemlju raste jako brzo. Zbog svoje prirodne raznovrsnosti, turističke destinacije ovog područja Europe imaju velike mogućnosti za razvoj aktivnog turizma koji svojim programima može uvelike pridonijeti povećanju konkurentnosti i na turističkom tržištu., naglasila je kroz radionicu.

Ovo je dio niza radionica planiranih u okviru projekta “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural” koji se provodi u okviru Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora koji financira Evropska unija. Lokalno stanovništvo koje živi na ovim područjima pozitivno je reagiralo na razvoj ove vrste turizma.

Projekt će također uvesti i standard kvalitete “Bike Friendly Concept”, te će na taj način dodati vrijednost turističkoj ponudi u cijeloj regiji što će izravno dovesti do povećanja aktivnosti u ruralnim područjima Herceg Novog i Županije Zapadnohercegovačke.

Projekt je službeno započeo 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 500.000 eura, od čega Europska unija financira 400.000 eura. Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, Grad Široki Brijeg, Grad Ljubuški, Općina Posušje, Općina Grude i Turistička organizacija Herceg Novi.

SirokiBrijeg.info