Dana 27.prosinca putem elektroničke pošte ja dolje potpisani Vlado Marušić podnio sam prigovor franjevačkom samostanu u Širokom Brijegu na njihovu obavijest o rasporedu-blagoslovu kuća i obitelji za 2019-2020 godinu u kojoj je namjerno ili omaškom ispuštena MZ Brig iz rasporeda kuća i obitelji zbog čega sam imao nekoliko razgovora unutar kruga svoje obitelji, rodbine, prijatelja i poznanika koji su me uvjeravali kako je blagoslov kuća i obitelji u našoj MZ Brig predviđen dana 07. sječnja. 2020.godine gdje je u rubrici blagoslova kuća i obitelji napisano Mokro s čime se nisam mogao složiti niti ću se ikada moći složiti, jer MZ Mokro je potpuno druga MZ od MZ Brig koja je osnovana jednoglasnom voljom svih žitelja naše MZ kao potpuno nova MZ prije nekoliko godina kada je izabrala svoje rukovodstvo i pod tim imenom, pečatom i upisom u registar MZ u Gradu Širokom Brijegu djeluje kao jako respektabilna MZ jer ima sve uvjete i preduvjete za egzistiranje kao i sve druge MZ u Gradu Širokom Brijegu (prethodno općini).

Poradi napomene MZ Brig je locirana na samom Širokom Brijegu i okolo njega te joj lokacijski pripadaju franjevački samostan, Gimnazija, Akademija Likovnih umjetnosti u bivšem Đačkom domu (Konviktu), koji su proslavili Široki Brijeg u cijelom svijetu zbog žrtve franjevaca i mještana u II svjetskom ratu i nakon njega, s čime se ne može podičiti niti jedna druga MZ u Širokom Brijegu, zbog čega su svi mještani novoosnovane MZ Brig jako sentimentalno vezani uz nju i njeno ime, pa i moja malenkost.

Zbog svih tih razloga ja sam uputio prigovor franjevačkom samostanu na njihovu obavijest o blagoslovu kuća i obitelji jer smještanje blagoslova kuća i obitelji iz MZ Brig u datum blagoslova kuća MZ Mokro (07. sječnja. 2020.godine) je po meni jako veliki privid, omaška ili ne daj Bože namjera koja ima jake negativne konotacije na svekoliko raspoloženje mještana MZ Brig.

Kako ja kao razvojačeni branitelj i autor mnogih kolumni objavljenih u javnim medijima uvijek želim pronaći ili barem nagovijestiti odgovore na nečija ponašanja, bila ona pozitivna ili negativna i ovdje sam pokušao ući u srž razloga kojima su se rukovodili predstavnici franjevačkog samostana na Širokom Brijegu kada su ispustili navesti MZ Brig iz rasporeda blagoslova kuća i obitelji

Jedino što mi je suvislo palo na pamet je bilo to da naš franjevački samostan na Širokom Brijegu još nije u svojim crkvenim knjigama izmijenio naziv MZ Brig u MZ Mokro pa i dalje nastavlja slati obavijest samo za MZ Mokro čijim je sastavnim dijelom bila i MZ Brig unatrag nekoliko godina. No, takve me misli brzo napuste jer ne mogu takvo obrazloženje prihvatiti iz razloga što je franjevački samostan na Širokom Brijegu jedna jako ozbiljna institucija koja vodi računa o svemu pa i činjenicama koje treba izmijeniti sukladno pozitivnim zakonskim propisima a MZ Brig je zadovoljila sve zakonske propise za izmjenu naziva iz MZ Mokro u MZ Brig.

A ono što me najviše čudi je činjenica kako je franjevački samostan na Širokom Brijegu zajedno sa svojim franjevcima i časnim sestrama u samom središtu novoosnovane MZ Brig??? Odista jako čudno.

Stoga bih molio predstavnike našeg franjevačkog samostana na Širokom Brijegu da ubuduće vode računa o slanju obavijesti o rasporedu blagoslova kuća i obitelji, kao i svih drugih obavijesti jer mještani MZ Brig nisu više mještani MZ Mokro.

Isto tako bih molio predstavnike našeg franjevačkog samostana da se ubuduće udostoje odgovoriti na pismene prigovore i pritužbe mještana svih MZ u Gradu Širokom Brijegu pa i MZ Brig jer će tako najbolje njegovati svoj kredibilitet koji ne smije nikada pasti u sumnju, ali ne odgovaranjem na ovakve prigovore i slične dopise bojim se kako ga urušavaju.

Vlado Marušić