Izvještaj sa sastanka UZB BiH sa Predsjednikom SDP BiH Nerminom Nikšićem u Sarajevu

U sjedištu SDP BiH u Sarajevu,Alipašina 41,dana 19.10.2017 godine održan je dogovoreni sastanak između predstavnika Udruge Zaboravljeni Branitelji/Borci BiH i Predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića.

Na sastanku su bili slijedeći predstavnici UZB/Borci BiH:

1.Drago Grbavac,Predsjednik UZB/Borci BiH,

2.Vlado Marušić,Predsjednik UZB ŽZH,

3.Ismet Zukić,predstavnik UZB Podružnica Jablanica,

4.Šaban Šljivar Predsjednik UZB Podružnica Kiseljak,

5.Mirsad Siočić,predstavnik prosvjednika Armije BiH u kampu ispred Vlade FBiH, dok su SDP BiH predstavljali Nermin Nikšić i Zukan Helez zastupnik SDP BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Tema sastanka je bila zahtjev UZB/Borci BiH upućen SDP BiH za podržavanjem njihovih zahtjeva sadržanih u Rezoluciji Branitelja i to:

-Predlaganje i usvajanje instituta Braniteljskog dodatka u oba doma Parlamenta FBiH sukladno zaključku kluba poslanika HDZ BiH od 21.09.2017 godine,

-Predlaganje i usvajanje izrade Zakona o jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga i objava korisnika prava iz oblasti Braniteljsko-invalidske zaštite,koji je prihvaćen u nedavno usvojenom prijedlogu Zakona o izmjenama zakona o pravima Branitelja i članova njihovih obitelji u oba doma parlamenta FBiH,

-Predlaganje i usvajanje Zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja u čijoj izradi će aktivno učestvovati predstavnici demobiliziranih Branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu,

Prvi je riječ dobio Drago Grbavac Predsjednik UZB/Borci BiH koji je u kratkim crtama prisutne predstavnike SDP BiH izvijestio o borbi demobiliziranih Branitelja okupljenih oko Rezolucije Branitelja za usvajanje svih točaka Rezolucije kroz nekoliko zakona,napomenuvši kako su predstavnici UZB u Mostaru imali sastanak s predstavnicima HNS koji su prihvatili sve točke Rezolucije Branitelja i koje treba implementirati kroz nekoliko zakona u oba Doma Parlamenta FBiH,i UZB je upravo na tom putu. Osvrnuo se također na borbu koju vode prosvjednici Armije BiH ispred Vlade FBiH u kampu i rekao kako se oni na svoj način bore za istu stvar kao i UZB/Borci BiH ali imaju drugačije metode ali kako je konačno isti cilj i UZB/Borci BiH i prosvjednika ispred Vlade FBiH,te kako niti jedni a ni drugi koji imaju zajednički cilj nikada neće odustati od svojih legitimnih i opravdanih zahtjeva sadržanih u Rezoluciji Branitelja.

Rekao je također predstavnicima SDP BiH kako su njihove zahtjeve za podržavanjem točaka Rezolucije Branitelja do sada potpisali Stranka Sefera Halilovića,DF,a uskoro će HDZ 1990,kao i HDZ BiH,a onaj tko ne potpiše biti će stigmatiziran u javnosti i zauvijek obilježen kao protivnik Branitelja što će imati veliku težinu u narednim parlamentarnim izborima u BiH 2018 godine.

Nakon Drage Grbavca riječ je dobio Vlado Marušić koji je prisutne kronološkim redom izvijestio o do sada učinjenim koracima u provedbi Rezolucije Branitelja gdje je napomenuo kako je Zakon o jedinstvenom registru Branitelja i objava korisnika prava iz oblasti Braniteljsko-invalidske zaštite ušao u okviru zakona o izmjenama i dopunama zakona o pravima Branitelja i članova njihovih obitelji koji je usvojen u oba doma Parlamenta FBiH ali nije preciziran vremenski rok izrade tog zakona a neke njegove odrednice su potpuno nejasne,pa stoga UZB od SDP BiH kao i od svih drugih parlamentarnih stranaka očekuje žurnu izradu tog zakona uz obvezatno odvajanje borbenog od neborbenog sektora.

Što se tiče instituta Braniteljskog dodatka napomenuo je kako je poslanik u Domu naroda BiH iz reda ostalih Aner Žuljević predložio usvajanje amandmana o Braniteljskom dodatku na sjednici tog doma od 21.09.2017 ali mu amandman voljom većine poslanika tog doma nije usvojen,kao što nije usvojen ni zaključak kluba poslanika hrvatskog naroda o uvođenju instituta Braniteljskog dodatka kroz zakon o razvojačenim Braniteljima ali ni taj zaključak nije usvojen.

Isto tako Marušić je rekao kako je u pripremi predlaganje i usvajanje Zakona o udrugama od posebnog značaja u čijoj izradi je aktivno učestvovala i UZB/Borci BiH sa svojim amandmanima, prijedlozima i sugestijama, čije usvajanje će drastično smanjiti postojeći broj udruga proisteklih iz Domovinskog rata,ali kako UZB nije zadovoljna s mnogi prijedlozima u tom zakonu.

Na kraju je Predsjedniku SDP BiH dao pismeni zahtjev UZB/Borci BiH za podržavanje svih točaka Rezolucije Branitelja u oba Doma Parlamenta FBiH kao i u svim drugim raspravama koje budu vođene u svezi svih točaka Rezolucije Branitelja,na čije usvajanje demobilizirani Branitelji neće još dugo čekati.

Predsjednik SDP BiH je iscrpno iznio svoje viđenje i stav SDP BiH u svezi svih zahtjeva sadržanim u Rezoluciji Branitelja gdje je pokazao iznimno dobro poznavanje te problematike,napomenuvši kako će SDP BiH podržati sve zahtjeve UZB kao i svih demobiliziranih Branitelja okupljenih oko Rezolucije Branitelja odnosno i prosvjednika ispred Vlade FBiH u kampu.

Iznio je konačno niz podataka kako političke vladajuće elite manipuliraju obespravljenim demobiliziranim Braniteljima bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu jer su dopustili da najčasniji sinovi države BiH od početka njihova mandata nemaju niti za najosnovnije životne potre a to ničim nisu zaslužili.

Zukan Helez je iznio niz podataka o borbi koju je on kao bivši ministar Branitelja u FBiH činio za ispravljanje diskriminacije prema tim Braniteljima,kako se zalagao za pravično rješenje svih Braniteljskih pitanja ali kako mu istek mandata nije dopustio uvođenje u pravo ove kategorije Branitelja koji su najranjivija kategorija Branitelja.

I predsjednik Nikšić i Helez su se usuglasili kako ima sasvim dovoljno financijskih sredstava za zadovoljavanje potreba ovih Branitelja uz pravilnu i transparentu preraspodjelu postojećih sredstava.

U razgovoru je učestvovao i predstavnik prosvjednika u kampu ispred Vlade FBiH Mirsad Siočić koji je rekao kako oni nikada neće odustati od svojih zahtjeva sadržanih u Rezoluciji Branitelja te kako nitko od tih prosvjednika vladajućim političkim elitama ne vjeruje ništa jer su ih do sada bezbroj puta izigrali. Isto tako iznio je niz podataka o nestvarnom broju pripadnika oružanih snaga FBiH,jer je kraj rata dočekao sasvim drugačiji broj Branitelja dok ih danas u vojnim evidencijama ima 577 000.

Na kraju sastanka Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić je potpisao i opečatio zahtjeve UZB i napomenuo kako će SDP uvijek podržati sve zahtjeve demobiliziranih Branitelja okupljenih oko Rezolucije Branitelja jer su njihovi zahtjevi realni,mogući i provedivi na čemu su mu se predstavnici UZB,i prosvjednika u kampu ispred Vlade FBiH zahvalili.

Poštovani Branitelji!

Predstavnici UZB su prije i poslije sastanka sa predstavnicima SDP BiH bili gosti u kampu prosvjednika ispred Vlade FBiH koji su nas srdačno dočekali i ispratili. Vidjeli smo kako su isti jako dobro organizirani i opremljeni za sve vremenske nepogode i za duži boravak u tom kampu. Oni traže isto što traži UZB kao i svi potpisnici Rezolucije Branitelja u FBiH samo što je njihova odluka boravak u kampu i vršenje kontinuiranog dano-noćnog pritiska ispred Vlade FBiH na Vladu FBiH i Ministarstvo Branitelja FBiH. Na sastanku s njima smo se usuglasili kako nema odstupanja i popuštanja do konačnog usvajanja svih točaka Rezolucije Branitelja i njihovog objavljivanja u Službenim novinama FBiH. Prosvjednicima u kampu je bilo odista drago što su ih predstavnici UZB obišli u kampu i dali im podršku u njihovoj borbi koja je zajednička borba svih demobiliziranih Branitelja,te kako će se njihove zajedničke aktivnosti nastaviti i dalje do konačne pobjede.

Na kraju tih sastanaka odlučeno je kako će i predstavnici UZB/Borci BiH iz obje vojne komponente zajednički vršiti pritisak na bešćutne vladajuće političke elite do konačnog usvajanja svih točaka Rezolucije Branitelja što će imati dalekosežne pozitivne rezultate na dostojanstvo demobiliziranih Branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu,najčasnijih sinova države BiH.

Zajedno do pobjede Branitelji!

UZB/Borci BiH u suradnji s prosvjednicima u kampu ispred Vlade FBiH