Izviđač i Zrinjski u Challenge Cupu, Gruđanke se još dvoume

Koeficijent muških rukometnih klubova BiH prema EHF rankingu, ove godine je pao na 5.78, što znači da smo u odnosu na prošlu godinu slabiji za 5 mjesta te trenutno zauzimamo 28. poziciju. U praksi to znači se nalazimo odmah ispod crte koja prvaku države omogućava igranje kvalifikacija za rukometnu Ligu prvaka pa ćemo s toga iduće godine ostati uskraćeni za predstavnika u tom natjecanju.

Jedno mjesto, koje vodi u EHF Kup, osigurano je za prvaka države, RK Borac m:tel, dok su tri mjesta osigurana za Challenge Cup za koji su se kvalificirali RK Izviđač CO, RK Konjuh te osvajač Kupa BiH HMRK Zrinjski Mostar. Inače, bolji koeficijent od BiH imaju države poput Luksemburga i Finske, dok su odmah iza nas zemlje poput Kosova, Estonije i Cipra.

Što se tiče klubova koji najbolje kotiraju na ovoj ljestvici, predvodnici su njemački i španjolski koji imaju po dva predstavnika u Ligi prvaka.

Kada je u pitanju ženska konkurencija, tu se nalazimo na 30. mjestu i također imamo osigurano mjesto za prvaka države u Kupu EHF te tri mjesta u Challenge Cupu. Tako su prvakinje iz Gruda osigurale nastup u Kupu EHF, a Jedinstvo, Mira i Krivaja svoj europski put tražit će u Challenge Cupu.

Upitno je hoće li sve ekipe nastupati u europskim natjecanjima s obzirom da izazivaju velike financijske troškove. Ako ih budu igrali, Mostarci su već najavili da bi svoje europske utakmice mogli igrati van Mostara, zbog neadekvatnih uvjeta u školskoj dvorani na Bijelom Brijegu. Također, pisanju medija, rukometašice Gruda su već izrazile želju da nastupaju u Challenge Kupu, jer je EHF Kup prejak za njih te nerijetko nastupe u ovom natjecanju završe već u prvom kolu.

Herzegovina.in