Znanstvenici s MIT-a nedavno su predstavili novi tip fotonaponskih ćelija, toliko laganih da ih je moguće staviti na mjehur sapunice, a da se dotični ne rasprsne. Takve solarne ćelije mogle bi imati uistinu raznolike primjene, budući da bismo ih zbog njihove male mase mogli uklopiti gotovo svugdje, počevši od odjeće, preko krovova zgrada, pa sve svemirskih letjelica.

„Riječ je o materijalu koji je toliko lagan da uopće ne biste znali kako je tu, na vašoj majici ili vašem laptopu. Ove ćelije bismo jednostavno mogli dodavati na postojeće strukture“, otkrio je Vladimir Bulović s MIT-a. Kako bi napravili dotičnu ćeliju, znanstvenici su morali osmisliti potpuno novi tehnološki proces, koji je uključivao istovremeno stvaranje ćelije i njene podloge, a da bi ih se zaštitilo od utjecaja prašine i ostalih oblika zagađenja.

I dok je za stvaranje osnovnog sloja ćelije, koji ima zadatak apsorbirati svjetlost, korišten organski materijal DBP (dibutil ftalat), pri proizvodnji podloge, ali i gornjeg zaštitnog sloja ćelije, upotrebljen je prilično uobičajeni savitljivi polimer parilenska.

Za razliku od klasičnog pristupa proizvodnji solarnih ćelija, gdje značajno mjesto zauzima upotreba jakih kemikalija, ovdje se dotične proizvode unutar vakuumske komore pri sobnoj temperaturi, gdje se kombinacijom topline, tlaka i pratećih kemijskih reakcija stvaraju iznimno tanki slojevi ćelija. Štoviše, znanstvenici ističu kako je upravo takav tip proizvodnje najrevolucionarniji dio cijelog postupka.

Sve to ima za posljedicu stvaranje ćelija pedeset puta tanjih od vlasi ljudske kose i čak tisuću puta tanjih od ćelija koje su trenutno u uporabi. Iako su u presjeku debele tek dva mikrona, efikasnošću nimalo ne zaostaju za klasičnim, staklenim ćelijama.

Iako će do masovne proizvodnje novog tipa ćelija proći još nekoliko godina, dotične će zasigurno značajno utjecati na korištenje Sunčeve energije. Budući da je novi tip ćelija moguće ugraditi na gotovo svaki tip materijala, počevši od metala, pa sve do papira i tkanina, pružaju se neslućene mogućnosti primjene navedenih. Tko zna, možda ćemo za nekoliko godina jednostavno žudjeti za kupovinom, novih, trendovskih solarnih jakni.

Geek.hr