Zbog postojanja osnovane sumnje da je kao ravnatelj Gimnazije fra Grge Martića u Posušju počinio kazneno djelo zlouporaba položaja ili ovlasti i kazneno djelo krivotvorenje službene isprave, suda za prethodno saslušanje Općinskog suda u Širokom Brijegu potvrdio je optužnicu Županijskog tužiteljstva ŽZH Široki Brijeg protiv Ante Jukića (1984.) iz Posušja, priopćeno je za portal SirokiBrijeg.info iz Tužiteljstva ŽZH.

Optužnicom se Jukiću stavlja na teret da je, obavljajući pomenutu funkciju u navedenoj gimnaziji prekoračio svoje službene ovlasti, tako što je omogućio izdavanje svjedodžba učenicima kojima su nastavnici prethodno zaključili više negativnih ocjena radi čega su trebali izgubiti godinu.

Optuženi je to učinio nakon što je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH donijelo rješenje kojim je obvezalo gimnaziju da se određenom broju učenika/ca omogući izdavanje svjedodžbi.

Iako je znao da zaključnu ocjenu za svaki nastavni predmet na kraju nastavne godine utvrđuje nastavnik koji je izvodio nastavu, a da upis ocjene u razredne matične knjige i svjedodžbe upisuje razrednik, izvršio je prepravke ocjena u matičnim knjigama, te izdao svjedodžbe za 6 (šest) učenika i učenica potpisavši se i na mjesto ravnatelja i na mjesto razrednika, a nakon toga je ovjerio službenim pečatom gimnazije.

Napomena: „Prema načelu pretpostavke nevinosti iz čl. 3. st. 1. ZKP-a F BiH, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja, radi čega potvrđivanjem optužnice protiv određene osobe za konkretno kazneno djelo, ne predstavlja njenu kaznenu odgovornost za počinjenje kaznenog djela, jer se krivnja počinitelja utvrđuje pravomoćnom presudom.“

SirokiBrijeg.info