Bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a general Slobodan Praljak umro je u bolnici u Haagu nakon što je u haškoj sudnici popio otrov pošto mu je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine, potvrdio je Hini izvor blizak Praljku.

Žalbeno vijeće Haškog suda izricalo je presude bosanskohercegovačkoj šestorici. Nakon što je vijeće potvrdilo Praljkovu prvostupanjsku kaznu, on im je kazao: “General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu” te popio sadržaj iz bočice.

Predsjedavajući sudac Carmel Agius prekinuo ga je riječima Stanite, molim vas i zatim nastavio iznošenje presude generalu Milivoju Petkoviću. Ubrzo se predsjedajućem sucu obratila jedna od Praljkovih braniteljica Nataša Faveau Ivanović kazavši mu da joj je klijent upravo rekao da je popio otrov.

Sudac Agius nakon toga je pozvao da se spuste zastori u sudnici te je prekinuo ročište, a u 14.15 je nastavljeno. Istaknuo je da pravo na javno objavljivanje presude prisiljava na nastavak ročišta. Sudnica 1 sada je mjesto zločina i nizozemske vlasti osigurale su je zbog istrage, kazao je Agius objašnjavajući tako razlog prebacivanja predmeta u sudnicu 3. O generalu Praljku tek je rekao da nije nazočan.

U nastavku ročišta potvrđene su prvostupanjske kazne Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću. Svi će oni ostati u zatvoru.

Vođe najmalobrojnijeg naroda u BiH nepravomoćno su u svibnju 2013. osuđeni na ukupno 111 godina zatvora zbog progona, ubojstva, silovanja, deportacije, zatvaranja, uništavanja imovine širokih razmjera i drugih zločina počinjenih u sklopu udruženog zločinačkog pothvata.

Hina