Iz proračuna općine Ljubuški izdvaja se gotovo 700.000 KM svake godine za funkcioniranje javnih poduzeća

LJUBUŠKI – Gotovo 700.000 KM svake godine se iz proračuna općine Ljubuški izdvaja za funkcioniranje javnih poduzeća s područja ove općine u cilju pružanja što bolje usluge građanima.

Prema riječima načelnika općine Ljubuški Nevenka Barbarića, sva javna poduzeća na području ove općine funkcioniraju uredno, doprinosi i obveze na plaće, kao i same plaće isplaćuju se na vrijeme, riješen je višak zaposlenih, te je u posljednjih nekoliko godina značajno povećana kvaliteta usluge koju građani primaju od djelatnika tih poduzeća. Barbarić ističe kako se od svih javnih poduzeća svojim funkcioniranjem ističe JP Parkovi d.o.o. Ljubuški. “Djelatnici ovog javnog poduzeća brinu o Kravici, održavaju čistoću središta općine, kao i zelene površine znatno bolje od onoga što smo imali ranije, uspjeli su podignuti sve ostale komunalne usluge na zavidnu razinu, a uvođenjem naplate parkiranja uveden je red i u ovoj oblasti”, kaže Barbarić.

Dodaje kako su sredstva koje je JP Parkovi d.o.o. Ljubuški uložio u prethodnih godinu i pol dana za saniranje kvarova i proširenje mreže značajna. “Tvrdim da su oni u godinu dana uložili svojih sredstava koliko je komunalno poduzeće tijekom trideset godina, što je samo dokaz da se dobrim kadroviranjem može puno toga postići.

Kada je riječ o ostalim javnim poduzećima ili institucijama koje se financiraju ili sufinanciraju iz općinskog proračuna, Barbarić je istaknuo i Dječji vrtić Ljubuški gdje su u tijeku radovi koji bi u potpunosti trebali promijeniti izgled zgrade, a djeci pružiti raznovrsniju i kvalitetniju uslugu. Uz sredstva koja je ova ustanova dobila iz proračuna ZHŽ-a i UNDP-ja kroz projekt energetske učinkovitosti, za proširenje kapaciteta iz proračuna Općine Ljubuški ove je godine izdvojeno 50.000 KM.

Inače, ova Općina Dječji vrtić Ljubuški sufinancira sa 140.000 KM, dok se ostatak troškova podmiruje od korisnika i donacija. Na istom načelu funkcionira i Radio Ljubuški za koji se na godišnjoj razini za sufinanciranje rada iz općinskog proračuna izdvaja oko 70.000 KM.

Za JU Kulturno-športski centar u sklopu kojeg se nalazi i knjižnica iz proračuna je izdvojeno 175.000 KM, a rad Crvenog križa se sufinancira s 45.000 KM. Centar za socijalni rad Općinu Ljubuški godišnje stoji oko 300.000 KM, međutim, u ta sredstva ulaze i ona za jednokratne naknade i druge vrste pomoći korisnicima.

Marija Medić Bošnjak / Vecernji.ba