Isplaćeno preko 840.000 KM poticaje za poljoprivredne proizvođačima s prostora ŽZH

Iz proračuna ZHŽ-a sredinom tjedna isplaćeno je više od 840.000 KM za poticaje za biljnu i animalnu proizvodnju proizvođačima s prostora ove županije, piše Večernji list BiH.

Prema informacijama iz Ministarstva financija ZHŽ-a, 488.859 KM isplaćeno je za biljnu te 307.954,80 KM za animalnu proizvodnju. “Uz navedeno, poticaji su isplaćeni i za plasteničku proizvodnju i otkupljivače mlijeka u iznosu od 44.892,90 KM”, kazao je ministar financija ZHŽ-a Toni Kraljević. Naglasio je kako su već ranije sredstva isplaćena svim poljoprivrednim udrugama na prostoru ZHŽ-a. Informacija o isplati poticaja već u siječnju kod poljoprivrednika na području ZHŽ-a naišla je na pohvale.

Koliko im je županija ove godine izišla u susret najbolje je opisao Dragan Pavlović, predsjednik Seljačkog saveza FBiH:

“Poticaji koji su na vrijeme isplaćeni vrijede trostruko više od onih koji kasne”. Pavlović, koji je i sam proizvođač, ističe kako ovaj potez Vlade ZHŽ-a za proizvodnju, kako poljoprivrednu tako i animalnu, znači mnogo. On je ovom prilikom zahvalio Vladi ZHŽ-a, kao i resornom ministarstvu što su i u ovako teškoj financijskoj situaciji uspjeli naći način za isplatu poticaja poljoprivrednicima i stočarima. Već je odavno poznato kako su poljoprivrednici u ovoj županiji u jako lošoj situaciji, te da se iz godine u godinu susreću s problemima naplate poticaja s viših razina vlasti, zbog čega se sve manji broj njih odlučuje za proizvodnju. “Polja su nam zarasla, više od 70 posto obradivih površina nam je zapušteno. Nigdje u svijetu se poljoprivredom ne može baviti bez subvencija, pa ni kod nas”, kazao je Pavlović.

Predsjednik Udruge poljodjelaca ZHŽ-a Dubravko Vukojević naglasio je kako je ovo prvi put da su poticaji isplaćeni na vrijeme, odnosno da nikad novac nije bio ranije na računima poljoprivrednih proizvođača. “Nama ovo znači puno jer već za mjesec dana počinje sadnja krumpira, tako da će novac dobro doći za kupnju repromaterijala i sjemena za one koji nisu prije uspjeli”, kaže Vukojević. A budući da Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva još uvijek nije isplatilo poticaje poljoprivrednicima iz ove županije, malo je onih koji su bili u mogućnosti nabaviti sve potrebno za sadnju koja je pred njima. Većini njih upravo će novac koji je uplatila županija biti jedina pomoć.

Na problem s Ministarstvom poljoprivrede FBiH upozorio je i Vukojević koji kaže kako je posljednjih mjeseci suradnja lošija nego ikada. “Poljoprivrednici u ZHŽ-u su inače u katastrofalnoj situaciji, posljednjih mjeseci imamo većih problema s Federalnim ministarstvom, gdje se stanje još više pogoršalo”, naglasio je Vukojević. Upozorio je i na problem nekonkurentnosti domaćih proizvođača, s obzirom da se na tržište BiH uvoze ogromne količine poljoprivrednih proizvoda iz trećih zemalja. “Turska više ne može izvoziti u Rusiju, pa će sada većina te robe završiti kod nas i time još više smanjiti mogućnost prodaje domaćih proizvoda. I dok se o uvozu iz RH vodila velika rasprava, pitanjem uvoza iz trećih zemalja se nijedna od nadležnih državnih institucija nije ozbiljno bavila”, kazao je Vukojević.

Večernji list BiH