Gospodine Jeliću, kako kao čovjek koji ste punih dvadeset godina uspješno vodili NK Široki Brijeg komentirate sadašnju situaciju u klubu, a s obzirom da zbog politički motivirane optužnice ne možete biti u svome Širokom Brijegu, a samim tim niti sudjelovati u radu NK Široki Brijeg?

Mislim da je jako neodgovorno i neozbiljno što do sada nije održana Skupština kluba i zbog toga sam tužan i žalostan. Da je Skupština kluba održana do 1. srpnja 2016. godine, kao što je trebalo biti, danas klub ne bi bio u rezultatskoj i upravljačkoj krizi. Sigurno bi novi predsjednik i nova uprava u klub doveli nekoliko pojačanja i danas o ovome ne bi pričali. Ali, bez obzira na sve, naši nogometaši su morali imati više bodova u dosadašnjem dijelu sezone jer su među najplaćenijim ekipama u ligi.

Koji je po Vama razlog zašto do sada nije održana Skupština kluba i izabran UO i novi predsjednik kluba?

Koliko je meni poznato u periodu od 4. lipnja 2016. do 1. listopada 2016. godine održano je pet-šest sastanaka gospodarstvenika koji sponzoriraju klub i političkih predstavnika Grada Širokog Brijega i Županije Zapadnohercegovačke na kojima se razgovaralo o budućnosti kluba, izboru članova novog UO, kao i izboru novog predsjednika kluba. Na tim sastancima ništa konkretno nije dogovoreno, a poseban je problem što nitko ne želi preuzeti odgovornost za mjesto predsjednika NK Široki Brijeg.

Zašto po Vama nitko još ne želi preuzeti mjesto predsjednika NK Široki Brijeg?

Po meni, tu ima nekoliko razloga. Mnogi sponzori kluba koji već deset, petnaest i više godina sudjeluju u radu kluba veoma dobro znaju koja je odgovornost i obaveza predsjednika kluba. Predsjednik kuba je taj koji u ime UO mora najviše raditi i mora najviše osigurati sredstava za funkcioniranje kluba. Želim napomenuti da predsjednik kluba zajedno sa članovima UO na razini godine mora osigurati minimalno 2.500.000 KM da bi klub funkcionirao na ovoj razini, a momčad se borila za izlazak u Europu. U ovaj iznos ne računamo ulaganja u infrastrukturu. Opet, sve to skupa ne garantira uspjeh na terenu, odnosno o tome odlučuje niz faktora. Npr., FK Sarajevo prošle natjecateljske sezone nije izišlo u Europu, a imali su proračun preko 6 milijuna KM.

One osobe koje do sada nisu sudjelovale u radu kluba, a željeli bi biti predsjednikom, trebale bi doći sa konkretnim prijedlogom kako misle osigurati proračun na godišnjoj razini, odnosno kako iznijeti četverogodišnji mandat. Siguran sam da bi takvi, ako se pojave, bili bi dočekani raširenih ruku i da bi im bilo prepušteno da biraju vlastite suradnike i da vode politiku kluba, jer onaj koji osigurava financijska sredstva, taj i odlučuje. Klub ne može funkcionirati bez financijskih sredstava i to je sva mudrost i pamet.

Je li Vama poznato kakvo je financijsko stanje u klubu?

Mislim da je NK Široki Brijeg i sada jedan od financijski najstabilnijih klubova ne samo u BiH, već i regiji. Zato mi je neshvatljivo zašto nitko ne želi preuzeti ovako stabilan klub s izgrađenim modernim stadionom sa svim pratećim sadržajima, modernim i funkcionalnim trening kampom i, što je najvažnije, nova uprava neće morati ulagati u infrastrukturu kao prethodne uprave, već samo u momčad. Također, želim napomenuti da je sva infrastruktura izgrađena novcem kluba, bez pomoći grada, županije i države.

Koliko su do sada širokobriješki gospodarstvenici i grad Široki Brijeg sudjelovali u proračunu NK Široki Brijeg?

Ako uzmemo zadnji četverogodišnji mandat, udio širokobrijeških gospodarstvenika i grada Širokog Brijega u proračunu kluba je oko 35%, a od toga, više od pola je osiguravao glavni sponzor „Mepas“. Ostalih 65% proračuna se zahvaljujući brendu i imidžu kluba punilo od sponzora izvan Širokog Brijega, prodajom igrača i izlascima u Europu.

Ali isto tako treba naglasiti da stalno jedni te isti gospodarstvenici u Širokom Brijegu sponzoriraju sve sportske kolektive, a veliki dio gospodarstvenika ne podupire niti jedan sportski kolektiv u gradu.

Kakav je odnos političkih struktura prema NK Široki Brijeg s obzirom na značaj kluba za grad, županiju, pa i Hrvate Bosne i Hercegovine?

Ne želim generalizirati, ali mnogi političari NK Široki Brijeg doživljavaju kao neželjeno dijete i siguran sam da se proračun kluba u odnosu na ostale ozbiljnije klubove u BiH daleko najmanje puni sredstvima koje osiguravaju određene političke strukture. Ako sam im ja osobno do sada bio problem, moj svjetonazor, moja nacionalna uvjerenja, mene više nema u NK Široki Brijeg, maknut sam montiranom političkom optužnicom i evo im šansa da preuzmu i pomognu klub i da još više unaprijede njegov rad i postignu bolje rezultate, pogotovo što imamo završenu infrastrukturu.

Gradonačelnik Kraljević voli klub, to nije sporno, ali to nije dovoljno. Ako uzmemo zadnji četverogodišnji mandat, grad Široki Brijeg puni proračun kluba sa oko 5% od ukupnog proračuna. S tim novcem klub može površno održavati infrastrukturu i igrati treću ligu. Ako dodamo sredstva županije, također u posljednjem četverogodišnjem mandatu, zajedno sa gradskim udjelom to nije niti 10% ukupnog proračuna kluba, a to je dovoljno samo za pokrivanje 30% troškova omladinske škole i održavanja infrastrukture, a što je zadaća i obaveza lokalne zajednice.

NK Široki Brijeg uplati duplo više sredstava u proračun grada i županije nego što od njih dobije za održavanje infrastrukture i funkcioniranje omladinske škole. A kao što znamo percepcija javnosti je totalno drugačija i zato nije niti čudo što nitko ne želi biti predsjednik kluba.

Gospodine Jeliću, kada mislite da možemo očekivati održavanje Skupštine i kako vidite rješenje ove situacije?

Ja ne mogu predvidjeti kada će biti održana Skupština kluba jer ne sudjelujem u tim razgovorima i pregovorima, ali kao i svi vi nadam se da će biti uskoro jer je to jedini interes kluba. Ovu situaciju neće riješiti nitko van Širokog Brijega, oni van Širokog Brijega samo mogu produbljivati ovu krizu. Ovo moraju riješiti širokobriješki gospodarstvenici koji vole ovaj grad i ovaj klub, zajedno sa političkim predstavnicima grada i županije jer je to njihova dužnost i obaveza.

Umjesto poziva uprava odlazi, trebaju doći pozivi uprava dolazi, jer sada vidimo kakvo je stanje kada nema uprave.

Također, treba da znate da nitko u upravi nije bio na lijepe oči, što je zgodan i nekome drag, nego što je godišnje za funkcioniranje kluba morao osigurati najmanje 50.000 KM i to je jedan od razloga zašto nema velike navale za ulazak u upravu, a sve priče sa strane su čisti populizam.

Bez obzira na sve probleme trebaju se zaboraviti ljudske taštine i osobna ega i treba što prije održati Skupštinu kluba, izabrati UO i novog predsjednika zbog općeg interesa i značaja NK Široki Brijeg za naš grad Široki Brijeg.

NK Široki Brijeg