Inspekcija rada objavila svoj rad u 2016. godini na području Županije Zapadnohercegovačke

Tijekom prošle godine na području Zapadnohercegovačke županije inspekcija je zatekla 105 osoba, angažiranih u obavljanju poslova kod poslodavca (tzv. djelatnici “na crno”), i to 44 djelatnika kod pravnih osoba, a 61 djelatnik kod fizičkih osoba, navodi se u izvješću Uprave za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačke županije, piše Večernji list BiH.

“Temeljem djelovanja inspekcije rada u izvještajnom razdoblju, 48 djelatnika zasnovalo je radni odnos, i to 26 djelatnika kod pravnih osoba i 22 djelatnika kod fizičkih osoba”, navodi se u spomenutom izvješću. Inspektori su reagirali i zbog nesreća na radu.

Inače, navedenim inspekcijskim nadzorima obavljena je kontrola radno-pravnog statusa i isplate plaća za ukupno 6748 djelatnika, i to 6379 djelatnika kod pravnih osoba i 369 kod fizičkih osoba, a djelovanjem inspekcije obavljena je isplata plaća i doprinosa za 459 djelatnika u iznosu od 492.370,86 konvertibilnih maraka. U prošloj godini povećao se i broj osoba koje traže pomoć u ostvarenju svojih radnih prava.

“U 2016. godini, u odnosu na prethodno razdoblje, osjetno je porastao broj obraćanja stranaka za zaštitu svojih prava iz radnog odnosa”, ističe se u izvješću Uprave za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačke županije. Ukupno su evidentirana 94 obraćanja stranaka, od čega je njih 76 bilo usmenih, neposrednim dolaskom i putem telefona, a 18 u pisanom obliku.

“Po pismenim prijavama, a nakon utvrđivanja nadležnosti, inspektori su izvršili inspekcijski nadzor te obavijestili stranke o postupanju po predstavkama.

U izvještajnom razdoblju inspektori su poslali devet pisanih obavijesti o postupanju po predstavkama, a ostali predmeti su ustupljeni na nadležno postupanje (9 predmeta)”, stoji u spomenutom izvješću.

Nadalje se navodi kako su u slučajevima kada je utvrđeno da županijski inspektori rada nisu nadležni za postupanje po predstavkama predmeti ustupljeni na nadležno postupanje ili su stranke upućene obratiti se nadležnim tijelima za zaštitu svojih prava.

“Sve stranke koje su se u 2016. godini usmeno obratile u cilju zaštite svojih prava, upućene su u svoja prava i načine kako ostvariti tu zaštitu.

U 2016. godini inspekcija rada izvršila je i jednu dostavu žalbe drugostupanjskom tijelu na rješavanje, a inspektori su u svojstvu svjedoka bili prisutni i na 5 sudskih rasprava koje su okončane potvrdom prekršajnih naloga”, zaključeno je u izvješću Uprave za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačke županije.

Inspektori su reagirali i zbog nesreća na radu. Tako su tijekom 2016. godine županijski inspektori rada po ovlasti obavili i šest inspekcijskih nadzora iz oblasti zaštite na radu (očevidi prilikom nesreće na radu) nakon čega je uslijedilo nalaganje odgovarajućih mjera.

Marija Medić Bošnjak / Vecernji.ba