Opširna akademska studija provedena praćenjem više od 53 tisuće stranica raznih proizvoda na više od 11 tisuća online trgovina razotkrila je negativnu praksu zavaravanja (eng., dark patterns) korisnika kako bi kupili određeni proizvod.

Pod “zavaravanjem” se misli na informacije koje nisu potpune ili nisu istinite, što potencijalnog kupca može ponukati kupiti proizvod, nesvjestan da ne kupuje ono što misli da kupuje. Konkretnije, u uzorku više od 11 tisuća online trgovina, čak 1254 njih koristi se praksom zavaravanja korisnika. To je 11,1 posto od ukupne brojke.

Najgore od svega jest da će se tako nešto najprije pronaći na onim online trgovinama koje su najpopularnije, što znači da na njima ne postoje stroža pravila po pitanju sprečavanja takve negativne prakse, koja narušava kredibilitet same online trgovine te omogućava prevarantima ostvariti ciljeve. To se čini na 15 najpopularnijih načina.

Šuljanje u košaricu

Kupac izabere proizvode, a nepozvano se u košarici nađe nešto što vlasnik online trgovine sam postavlja unutra. Najčešće je riječ o nekom magazinu, sitnom poklonu ili pretplati, koji ne koštaju puno, ali korisnik ih nije želio i najčešće ih slučajno kupi.

Prikriveni troškovi

Prilikom gledanja proizvoda prikaže se jedna cijena, a potom prije obavljanja kupovine uključe se razni porezi i nameti pa cijena postaje znatno viša.

Prikrivena pretplata

Slično kao prva točka, ali tiče se isključivo nekog vida pretplate.

Odbrojavanje za ponudu

Sat koji “vječno” odbrojava na identičan način te na taj način požuruje kupca i ostavlja dojam kako uistinu na snazi jest neka akcija. U stvarnosti, akcije nema, sat se konstantno vrti iznova.

Oznaka da ponuda ili rasprodaja uskoro završava

Pritom ne piše kad pa korisnik ponovno u žurbi želi što prije završiti kupovinu,

Zbunjivanje popustima

Korisniku se u trenucima napuštanja stranice s proizvodom javlja obavijest da dobiva određeni popust na njega, no u stvarnosti je to zavaravanje.

Vizualne smetnje

Prilikom ponude za prihvaćanje primanja ponuda na e-mail zakamuflira se odbijanje, pa u brzini korisnici kliknu da žele primati poruke u inbox.

Trik pitanja

Primjerice, postavi se pitanje o tome želite li primati ponude na e-mail, ali uz dodatak da ako ne želite označite tako. Najčešće ljudi stanu u samom početku poruke pa ne označe da žele primati ponude, ali na taj način padnu na trik.

Pritisak pri prodaji

Iako je korisnik izabrao što želi, pojavi se poruka koja nudi značajne popuste ukoliko kupi još nešto. Naravno, iako je navodno jeftinije kupiti to što se nudi u kompletu, skuplje je od prvotnog izbora.

Aktivnost

Neke web stranice namjerno prikazuju lažne notifikacije o aktivnosti drugih korisnika, koji navodno kupuju baš proizvod koji gledate.

Komentari sumnjivog porijekla

Ispod proizvoda mogu se pronaći pozitivni komentari o njemu, ali porijeklo je više nego sumnjivo.

Limitirana količina

Kako bi se izvršio pritisak, korisnik pri pregledu proizvoda dobije poruku da mora požuriti s kupovinom jer će uskoro nestati to što traži.

Iznimna potražnja

Kao i kod točke broj 12, tako i u ovom slučaju korisnik dobije poruku koja stvara pritisak. Ovdje je pritom riječ o poruci koja označava da se proizvod rezervirao samo za vas, ali da će ta rezervacija isteći u određenom periodu.

Otežano otkazivanje

Najčešće se događa pri kupovini neke vrste pretplate, koju je iznimno teško otkazati jer procedura iziskuje brojne korake za to, pa čak i poziv na određeni broj telefona.

Prisilna uključenost

Korisnika se traži da kreira korisnički račun te ostavi privatne podatke, koji se potom skupljaju od strane online trgovine.

IctBusiness.info