Ogroman broj bh. građana zgrožen je najnovijim povećanjima cijena naftnih derivata uzrokovanih povećanjem trošarina, a dodatno strahuju kako će ih već u ožujku i travnju na policama trgovina dočekati i veće cijene osnovnih životnih namirnica. Iako su redom svi nositelji vlasti tvrdili kako do nikakvih poskupljenja neće doći, već se prvi dan veljače vidjelo da je i to samo jedna u nizu njihovih laži i obmana jer im je očito u izbornoj godini važno samo kako namiriti svitu profesionalnih podizača ruku i uhljebe. S obzirom kako je određeni dio poduzeća već objavio da će ih povećanje trošarina na godišnjoj razini koštati i do vrtoglavih 600 tisuća maraka, povećanja cijena roba i usluga, a nažalost možda i otpuštanja se ne čine nerealnima, dapače. Stručnjaci i dio političara koji nisu podigli ruke za veće trošarine nude izračune kako će već u ožujku sve cijene “skočiti” za minimalno pet posto.

Lančana poskupljenja

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, jučer je održao sastanak s predstavnicima mlinske industrije u našoj zemlji, gdje se razgovarao o perspektivama ove industrije te izvozu. Ono što je i sa tog sastanka najznačajnija informacija za građane jeste kako bi već u narednih petnaestak dana moglo doći do povećanja cijena brašna i pekarskih proizvoda u BiH, u rasponu od pet do 10 posto.

Aleksandra Pandurević, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, navodi kako je u razgovorima s proizvođačima brašna dobila informacije da će povećanje trošarina itekako imati utjecaj na njihovo poslovanje te se poskupljenja mogu očekivati vrlo skoro.

– Jedino što ćemo u ovoj godini imati od trošarina su nova lančana poskupljenja. Poljoprivrednici koriste naftu, nafta se koristi u transportu roba i usluga. Trošarinama su nametnuli nova opterećenja postojećim gospodarskim subjektima i bojim se kako će to dovesti do otpuštanja radnika, rekla je za N1 Pandurević. Uz to, ona je kazala da će se povećanje trošarina i lančana poskupljenja na živote običnih građana odraziti na način da će u novčanicima na godišnjoj razini imati u prosjeku čak i tisuću maraka manje.

Gorivo već poskupilo, uskoro će i električna energija?

Nažalost, najave koje su se posljednjih dana mogle čuti u javnosti da bi uz naftne derivate uskoro mogle “skočiti” i cijele električne energije vrlo lako bi se mogle obistiniti. Naime, Uprava za neizravno oporezivanje BiH u priopćenju navodi kako u ovom trenutku nije poznato hoće li električna energija biti proizvod na koji će se obračunavati trošarine ili ne te će odluku o tome donijeti tijela koja usvajaju prijedlog novog Zakona o trošarinama – Upravni odbor UNO, Vijeće ministara i Parlamenta skupština BiH.

– Konačna verzija ovog zakona u smislu definiranja koji će proizvodi biti trošarinski, kao i visina stopa trošarina, bit će poznata kada Zakon o trošarinama bude u proceduri, navode iz UNO BiH. Dodaju kako oni uz pomoć stručnjaka iz EU pripremaju novi prijedlog Zakona o trošarinama, koji će biti usklađen sa legislativom EU.

– Prijedlog novog Zakona o trošarinama u BiH trebao bi biti završen do polovine godine, nakon čega će biti pripremljen i Pravilnik o primjeni Zakona o trošarinama, ističu iz UNO.

SDP: Sazvati izvanredne sjednice zbog poskupljenja

SDP BiH podsjeća kako su mjesecima ukazivali na pogubnost usvajanja zakona o trošarinama jer će izravna posljedica rasta cijene goriva biti i lančana poskupljenja, što će pogoršati ionako lošu socijalnu sliku zemlje i dodatno urušiti životni standard stanovništva. Tada su, kako se dodaje, iz SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a navodili da to nije točno, da oporba želi blokirati silne investicije koje samo oni vide, da želi preplašiti građane jer neće biti nikakvih poskupljenja. No, 1. veljače su se građani mogli uvjeriti tko je govorio istinu, a tko ih je po tko zna koji put slagao. “Politika ‘akcizne koalicije’ SDA, SBB, HDZ, SNSD i HDZ 1990. pokazala se na djelu, jer smo svjedočili povećanju cijena goriva većim od onih koje je zakon predvidio, što je nova pljačka građana u režiji onih koje su građani birali. Dodatno pojašnjenje iz Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada da se povišene trošarine neće koristiti za izgradnju novih dionica autoputa pokazuje kriminalni karakter ove vlasti, koja je mjesecima obećavala kako je usvajanje trošarina ključ za pokretanje ulaganja”, stoji u reagiranju SDP-a BiH. Iz ove stranke zahtijevaju da se sazove i izvanredne sjednice državnih i entitetskih parlamenata u cilju analize efekata poskupljenja na životni standard građana i donošenja konkretnih mjera za ublažavanje efekata poskupljenja, naročito na najsiromašnijih kategorija.

Dragan Bradvica / Dnevni list