HT Mostar i BH Telecom od 9.11. kreću u štrajk

Sindikati HT Mostar i BH Telecoma sinoć su poslali zajedničko pripoćenje za medije u kojemu stoji kako od ponedjeljka (9.11.) kreću u štrajk. Kao razlog navode to što Vlada Federacije odbija zaključenje kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u FBiH.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Kako Vlada Federacije BiH i dalje odbija zaključenje Granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u FBiH, Sindikat BH Telecoma i Sindikat Hrvatskih telekomunikacija, ovim putem obavještavaju javnost da će u kompanijama BH Telecom d.d. Sarajevo i HT d.d. Mostar dana 9.11.2020. godine započeti štrajk. Odbijanjem Vlade FBiH da se zaključi Granski kolektivni ugovor dovodi se u neizvjesnost cca. 5000 radnika u ovim kompanijama, kao i članovi njihovih obitelji.

Ovim postupkom Vlada FBiH i dalje bez bilo kakvih jasnih razloga nastavlja sa primjenom različitih kriterija i za razliku od ostalih javnih kompanija, samo u oblasti telekomunikacija odbija zaključenje Granskog kolektivnog ugovora. Zbog trenutne epidemiloške situacije, kao i mjera koje sprječavaju okupljanje većeg broja radnika, sindikati su se odlučili da se javni prosvjedi svedu na minimum.

Radnici BH Telecoma će u ponedjeljak od 10 – 12 sati organizirati prosvjedno okupljanje pred zgradom uprave BH Telecoma, dok će radnici Sindikata HT Mostar svoj prosvjed ispred uprave HT Mostar organizirati sljedećeg tjedna ovisno od epidemiološke situacije, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Ovom prilikom molimo sve naše korisnike, ali i javnost da imaju razumjevanje za našu borbu. Jedino što tražimo je da Vlada ima jednaka mjerila za sve i omogući zaključenje Granskog kolektivnog ugovora i za radnike u našim kompanijama. Bili smo strpljivi i dali priliku da se dijalogom riješe problemi, ali, nažalost, na svako naše ponuđeno rješenje Ured Premijera FBiH je izmislio novi problem kao opravdanje za nezaključenje kolektivnog
ugovora.

Svjesni smo da zbog pandemije COVID-19 ovo nije najsretnije rješenje, ali sindikati ne mogu zbog toga odustati od borbe za prava naših radnika. Sve posljedice štrajka treba da snose Vlada FBiH i Ured Premijera, jer su oni svojim različitim kriterijima i odbijanjem zaključenja kolektivnog ugovora svjesno doveli do ovakve reakcije Sindikata i radnika u BH Telecomu d.d. i HT Mostar d.d.”, stoji u priopćenju sindikata.