Hrvatske vođe ne žele stati u obranu HVO-a

Podizanje optužnice protiv Zlatana Mije Jelića, kao i ranije optužnice protiv pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, te u konačnici nepravomoćna presuda protiv Jadranka Prlića i ostalih čelnika Herceg-Bosne i HVO-a pokazala je prilično mlaku reakciju hrvatskih političkih vođa koji, za razliku od primjerice bošnjačkih i srpskih, ne upućuju snažne poruke koje bi trebale voditi zaštiti digniteta Domovinskog rata, uloge HVO-a i općenito hrvatskog naroda.

Rijetki su oni političari i stranke koje se usude javno i aktivno ukazati na ponašanje u kojem se kroz optužnice nameće kolektivna krivnja cijelog HVO-a, postavljaju teze o udruženom zločinačkom poduhvatu, a u konačnici baca ljaga na cijeli hrvatski narod i njegov doprinos u obrani vlastitih domova, ali i BiH.

Koordinacija Udruga borbenog sektora HVO-a (Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata HR HB, Udruga bivših pripadnika postrojbe “Ante Bruno Bušić”, Udruga PPN “Ludvig Pavlović” ) naglasila je nedavno kako je zabrinjavajuće ponašanje hrvatskih političara, ali i odbacila sve optužbe koje se stavljaju na račun Jelića, ali i HVO-a u cjelini. Smatraju kako je žalosno što hrvatski političari ne reagiraju kako bi trebali niti se bore za očuvanje istine o Domovinskom ratu, a čime pokazuju koliko im je zapravo stalo do toga, a koliko do fotelja.

“Na sve ovo, na žalost ostaju gluhi i nijemi hrvatski politički predstavnici na svim razinama vlasti od gradskih i županijskih do federalnih i državnih razina. Ogorčeni smo takvom pasivnošću i prepuštanju naših ratnih zapovjednika neutemeljenim optužbama te medijskoj hajci orkestriranoj iz redova onih kojima je cilj nestanak hrvatskoga naroda s ovih područja, odnosno onih koji u miru pokušavaju ostvariti ono što im nije pošlo za rukom u ratu zahvaljujući upravo ljudima kao što su i naš general Zlatan Mijo Jelić” – poručili su tada iz Koordinacije.

Ovih dana predstavnici Hrvatske republikanske stranke (HRS) u više su navrata također upozorili na ovakvu pasivnost hrvatskih političkih elita te su i danas naglasili kako branitelji HVO-a s pravom i s potpunim opravdanjem upućuju poruke ogorčenja hrvatskim političkim strankama. Također, pitaju se zašto oni koji moraju biti najglasniji u obrani naših svetinja šute?

“Zašto se šuti o herojskim djelima HVO-a iz obrambenog rata, o spašavanju i zbrinjavanju stotina tisuća bošnjačkih izbjeglica? Zašto se šuti o naoružavanju i obučavanju pripadnika postrojbi Armije BiH? Otvoreno pitamo hrvatske predstavnike u vlasti žele li i oni da laži i neistine uđu u povijesne knjige” – upozoravaju iz HRS-a.

U toj su stranci primijetili i kako se zločine počinjene od strane Armije BiH kvalificira kao individualnu odgovornost, dok se u slučaju HVO-a uvijek primjenjuje kategorija tzv. udruženog zločinačkog poduhvata.

Portal Dnevno.ba je pisao kako se iz Jelićeve, ali i drugih ranijih optužnica stiče dojam kako se ide na teoriju da je zapravo HVO bio apsolutni agresor.

Karlo Lovrić / Dnevno.ba