Hrvatska ponovo želi sudjelovanje u Prlićevom postupku, tužitelji se protive

Hrvatske vlasti podnijele su Haškom tribunalu žalbu kojom traže da im se dozvoli sudjelovanje u predmetu protiv Jadranka Prlića i još petorice optuženih za zločine u Herceg-Bosni, čemu su se usprotivili tužitelji.

Hrvatska je početkom ovog mjeseca podnijela Apelacijskom vijeću Haškog tribunala zahtjev da se preokrene odluka kojom je odbijen njihov zahtjev da se pojave kao prijatelj suda u predmetu protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

Vlasti Republike Hrvatske su u podnesku haškim sucima rekli da su navodi tužiltelja o tome da su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko bili sudionici udruženog zločinačkog poduhvata na području BiH – “nove činjenice”, zbog čega su zatražili da im se dozvoli da se obrate Žalbenom vijeću prije donošenja konačne presude šestorci optuženoj za zločine u Herceg-Bosni.

Kako se navodi u žalbi Hrvatske, njihovo pojavljivanje u predmetu protiv Prlića i ostalih pomoglo bi u otklanjanju “zakonskih grešaka”.

Haški tužitelji su se usprotivili ovoj žalbi, kazavši da je Prvostupanjsko vijeće donijelo pravilnu odluku kada je odbilo zahtjev Hrvatske da se pojavi kao prijatelj suda.

“Prvostupanjsko vijeće je donijelo činjenične zaključke o ulogama trojice hrvatskih službenika, ali nije donijelo bilo kakve zaključke o njihovoj krivičnoj odgovornosti. Ova trojica službenika nisu proglašeni krivim za bilo kakve zločine… Također, Žalbeno vijeće je već naglasilo da se u ovom predmetu ne donosi nikakav zaključak o odgovornosti država za zločine”, navodi se u odgovoru tužitelja.

Tužitelji su također naveli da se žalbeni postupci u Haagu obično tiču “pitanja zakona”, a da bi uloga Hrvatske bila da ospori “činjenične zaključke”, te da se stoga treba odbaciti ova žalba.

U odluci koju je potpisao predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius, u ljeto prošle godine odbijeno je da se Hrvatska pojavi kao prijatelj suda u predmetu protiv Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića, koji su osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1994. godine.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) osudio je 2013. godine Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja Herceg-Bosne, koju su htjeli priključiti “velikoj Hrvatskoj”.

Presudom je Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16, dok je Pušiću izrečena kazna od deset godina zatvora.

Na ovu presudu su ove godine iznesene žalbe, u kojima su Obrane tražile da se presuda ukine ili preinači i da se ponište zaključci o udruženom zločinačkom poduhvatu i sudjelovanju Tuđmana, Šuška i Bobetka. Haški tužitelji su zatražili veće kazne za optužene i potvrđivanje zaključaka o udruženom zločinačkom poduhvatu.

Žalbena presuda se očekuje do kraja ove godine.

Detektor.ba