Hrvatska preuzela krivično gonjenje Zlatana Mije Jelića

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu preuzelo je krivično gonjenje Zlatana Mije Jelića, generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženog za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Mostaru 1993. i 1994. godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.

“Sud BiH je 2. 10. zaprimio obavijest da je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu 8. srpnja preuzelo krivično gonjenje protiv optuženog Zlatana Jelića”, navedeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

Prema informacijama iz ove institucije, Državno tužiteljstvo je 18. 10. 2019. godine dostavilo prijedlog za ustupanje Republici Hrvatskoj krivičnog gonjenja nedostupnog Jelića.

“Sud je prihvatio prijedlog Tužiteljstva BiH imajući u vidu da se optuženi tereti za krivična djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, da optuženi ima državljanstvo Republike Hrvatske, gdje je i nastanjen”, navedeno je iz Suda.

Državni sud je, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kao i Europskom konvencijom o prenosu postupka u krivičnim stvarima, uputio 21. 1. 2020. godine zamolnicu za preuzimanje krivičnog gonjenja nadležnom organu Republike Hrvatske, nakon čega je Županijsko državno odvjetništvo obavijestilo Sud BiH da je preuzelo krivično gonjenje Jelića.

Tužiteljstvo BiH je 2015. godine optužilo Jelića za zločine protiv čovječnosti, jer je u svojstvu zapovjednika Prve djelatne bojne Vojne policije HVO-a, te zapovjednika Prve lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a i zapovjednika obrane Mostara, koji je pod kontrolom imao sve jedinice na području tog grada, sudjelovao u organiziranju i izvršenju širokog i sistematskog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar.

Detektor.ba