HRVATSKA MOŽE MIRNO SPAVATI Bh. šestorka u Haagu ‘nema veze’ s Hrvatskom, Tuđmanom, Šuškom i Bobetkom

U odluci Žalbenog vijeća haškog tribunala stoji da, s obzirom da Tuđman, Sušak i Bobetko nisu među optuženima u predmetu bivših čelnika Herceg Bosne, nalazi Pretresnog vijeća “nisu i ne mogu biti” nalazi o njihovoj kaznenoj odgovornosti. Stoga, pravo na pretpostavku nevinosti Tuđmana, Šuška i Bobetka nije ugroženo, kao što ni nalazi vijeća o njima nisu nalazi o odgovornosti Hrvatske. Ovo je za Hrvatsku, zapravo, bolja varijanta jer je oslobađa bilo kakve odgovornosti u ovom predmetu. Čak bolja i od solucije da je bila prihvaćena kao prijatelj suda.

U odluci kojom je odbijen zahtjev Hrvatske da se u svojstvu “prijatelja suda” bude uključena u žalbeni postupak bivših čelnika bosanskih Hrvata, Žalbeno vijeće Tribunala navodi da Tuđman, Šušak i Bobetko nisu među optuženima u predmetu Prlić i drugi, te stoga njihovo pravo na (posthumnu) pretpostavku nevinosti nije ugroženo, piše Republikainfo.com

– Žalbeno vijeće Tribunala je odbacilo zahtjev hrvatske vlade da u svojstvu “prijatelja suda” bude uključena u žalbeni postupak bivših čelnika bosanskih Hrvata. Hrvatska je podnijela taj zahtjev krajem marta ove godina jer smatra da su prvostepenom presudom u tom predmetu na osnovu “nepostojeći dokaza” posthumno osuđena trojica bivših hrvatskih dužnosnika: predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i general Janko Bobetko.

Pretresno vijeće je u prvostupanjskom postuku proglasilo krivim Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića za učešće u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem etničkog čišćenja bosanskih Muslimana s teritorije zamišljene hrvatske teritorije Herceg Bosne. U presudi se navodi da su u taj zločinački poduhvat bila uključena i trojica hrvatskih dužnosnika, izvješćuje Sense Agency.

Želbeno vijeće, kojim predsjedava sudac Carmel Agius ukazuje da je Hrvatska u svom zahtjevu “slobodno interpretirala” dokaze koje Prvostupanjsko vijeće navodi u presudi bivšim čelnicima Herceg Bosne u kontekstu učešća optuženih u udruženom zločinačkom pothvatu. Hrvatska na taj način samo ponavlja ono što je zadatak Pretresnog vijeća i strana u postupku, a to – navodi se u odluci – Žalbenom vijeću neće pomoći prilikom razmatranja žalbi.

Žalbeno vijeće haškog suda u svojoj odluci napominje da se nalazi o krivičnoj odgovornosti u predmetima koji se vode pred Tribunalom odnose samo na optužene u svakom pojedinačnom slučaju. S obzirom da Tuđman, Sušak i Bobetko nisu među optuženima u predmetu bivših čelnika Herceg Bosne, nalazi Pretresnog vijeća “nisu i ne mogu biti” nalazi o njihovoj kaznenoj odgovornosti. Stoga, pravo na pretpostavku nevinosti Tuđmana, Šuška i Bobetka nije ugroženo, kao što ni nalazi vijeća o njima nisu nalazi o odgovornosti Hrvatske, navedeno je u odluci Žalbenog vijeća haškog tribunala.

Ovo je za Hrvatsku, zapravo, bolja varijanta jer je oslobađa bilo kakve odgovornosti u ovom predmetu. Čak bolja nego da je prihvaćena kao prijatelj suda.

Republikainfo.com