Odluka Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske da sve osobe koje iz BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije nakon ulaska u Hrvatsku stave u 14-dnevnu samoizolaciju, kao nikada do sada, naišla je na posebno burne reakcije iz BiH, zemlje susjede koja s Hrvatskom dijeli čak 1.001 kilometar granice i gdje živi skoro pola milijuna Hrvata s dvojnim državljanstvom. Gorak okus i osjećaj građana drugog reda prevladavaju u reakcijama i komentarima.

Novi problemi za bh žitelje

„Užarile“ su se i društvene mreže gdje korisnici komentiraju karantenu, a stavovi se puno ne razlikuju – od osude, razočaranosti do prijetnji bojkotom hrvatskih proizvoda, ideje o povlačenju recipročnih mjera i od strane BiH,kao i duhovite „mape puta“ koja je postala viralna, a objašnjava kako u Hrvatsku doputovati, okolo, preko Srbije i Mađarske, dok drugi zaključuju da je ipak najveći gubitnik Hrvatska.

Ipak, koliko god komentari bili ljutiti ili šaljivi, činjenica je da je mjera određivanja samoizolacije za putnike iz BiH pričinila velike poteškoće za desetine tisuća žitelja iz BiH – ovo je vrijeme polaganja državnih matura, tisuće su već rezervirali smještaj tijekom odmora, u problemima su i mnogi koji trebaju na liječničke kontrole itd.

Direktorica makarske Turističke zajednice, bivša novinarka i urednica HRT-a, Hloverka Novak Srzić, komentirajući za medije ovu mjeru, iskazala je žaljenje što je do nje došlo, ali da se treba razumjeti izvanredne okolnosti oko pandemije te da je zdravlje svih građana je najvažnije.

“Vjerujem kako će mjera trajati privremeno, da će se brzo smanjiti broj zaraženih, jer su nama gosti iz BiH jako važni, naši tradicionalni gosti”, kazala je ona, naglasivši da će turistički radnici biti najsretniji kad se okolnosti promijene.

Plenković ‘detektirao dežurne’ krivce: Hrvatski državljani iz susjednih zemalja

“Odluka je kratkoročna”, rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković na niz reakcija iz BiH kao i na reakciju iz SDA.

“Nije da mi ne želimo komunikaciju, trgovinu, otvorene granice. Obrnuto, mi to želimo, nama je to u interesu, ali ako u nekom trenutku osjetite da je intenzitet zaraze veći, naravno da morate imati mehanizme za zaštitu”, rekao je jučer hrvatski prmeijer.

“U krajnjoj liniji to je jedina metoda dok nema lijeka i dok nema cjepiva. Ako vidimo da se situacija poboljšava, mjere možemo promijeniti kad god hoćemo”, dodao on.

No, mnogi smatraju da su ovom mjerom Bosanci i Hercegovci platili ceh čak i za odgađanje zadarskog teniskog turnira Adria Tour zbog otkrića da su korona virusom zaražene najveće teniske zvijezde, među kojima i prvi tenisač svijeta, Novak Đoković.

Dok fotografije s turnira svjedoče o potpunom nepridržavanju preventivnih mjera, Hrvatska je zbog svega bila u žiži svjetskih medija, a dok hrvatski premijer Andrej Plenković, komentirajući činjenicu da mu neće biti propisana samoizolacija zbog kontakta sa Đokovićem kaže da “ne skače virus s ramena”, osobama iz BiH, Srbije, Kosova i Makedonije, bez obzira na njihovo zdravstveno stanje, uvedena je mjera samoizolacije od 14 dana.

Na žalost, hrvatski premijer išao je i korak dalje, te tako novinske agencije prenose njegovu izjavu u kojoj je ustvrdio kako se „broj zaraženih povećao većinom zbog ulaska hrvatskih državljana u Hrvatsku iz susjednih zemalja“, čime je i „detektirao“ dežurne krivce za sve lošiju epidemiološku sliku koronavirusa u Hrvatskoj.

No, on sam nedavno je boravio u Mostaru s kandidatima HDZ-ove liste za dijasporu, također pod upitnim pridržavanjem preventivnih epidemioloških mjera, gdje je je istaknuo pomoć Hrvatima u BiH, a zauzvrat mu je predsjednik HDZ dr. Dragan Čović obećao potporu u glasovima iz BiH.

Ali, sudeći po reakcijama, zasigurno će proglašenje ove nepopularne mjere imati posljedice za rezultat HDZ-a u Xi. Izbornoj jedinici na predstojećim izborima.

Plenkovića demantiraju službeni podatci

Izjavu premijera Plenkovića da se „broj zaraženih povećao većinom zbog ulaska hrvatskih državljana u Hrvatsku iz susjednih zemalja“, demantirali su službeni podatci županijskih i nacionalnog stožera civilne zaštite Hrvatske.

Naime, primjerice, jučer je u Hrvatskoj zabilježeno 95 novih slučajeva zaraze u posljednja 24 sata, najviše u Zagrebu i Osječko-baranjskoj županiji, a virus se pojavio i u zagrebačkom dječjem vrtiću, što je bio porast od više od 80 slučajeva.

U Zagrebu je potvrđeno ukupno 28 novih slučajeva, a u đakovačkom samostanu čak 38 slučajeva, a među zaraženima je i nadbiskup Marin Srakić, dok je u Primorsko-goranskoj županiji potvrđeno je 10 novih slučajeva zaraze, od kojih petero pomoraca.

Istodobno, dok se prema BiH nametnula mjera karantene od dva tjedna, “Dolaze na naše more, a zabilježili rekordnih 127 slučajeva zaraze – to je najveći porast u dva mjeseca”, glasio je jučerašnji naslov na web stranici Nove TV – Dnevnik.hr.

Češka je u srijedu zabilježila rekordnih 127 slučajeva zaraze koronavirusom, objavile su tamošnje vlasti, što je najveći broj u dva mjeseca dok država ublažava restriktivne mjere. Ipak, ni za Čehe nema hrvatske karantene, kao ni za Austrijance i Nijemce gdje se bilježi višestruko viši broj novozaraženih nego u BiH.

Šef hrvatskog Stožera za civilnu zaštitu i ministar MUP-a Davor Božinović, pojašnjavao je da su mjere donijete po savjetu epidemiologa te da se iste mogu mijenjati sukladno situaciji, no jasno je da na ovako burne reakcije nisu očekivali.

Hrvatski zastupnici u HNŽ-u: Očekujemo preispitivanje i korigiranje odluke

„Pozivamo na razborito preispitivanje ove Odluke od strane nadležnih tijela Republike Hrvatske te očekujemo njeno žurno korigiranje”, naveo je Klub hrvatskih zastupnika u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije povodom odluke Republike Hrvatske da državljani BiH, kao i svi koji iz BiH prijeđu hrvatsku granicu, moraju nakon ulaska u Hrvatsku boraviti 14 dana u samoizolaciji.

„Mi, legitimni predstavnici Hrvata u Klubu hrvatskih zastupnika Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, koja je jedna od pograničnih federalnih jedinica FBiH, protivimo se jednostranoj Odluci Republike Hrvatske o zatvaranju graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom”, naveli su zastupnici tijekom sjednice Skupštine koja se održala u Mostaru.

Hrvatski zastupnici u HNŽ-u smatraju da je zatvaranje granice, odnosno, rigorozna mjera obvezne samoizolacije nakon njenog prelaska, i to u vrijeme upisa na fakultete, polaganja državne mature, sezonskog upošljavanja, turističke sezone, u potpunosti otežalo svakodnevni normalni život stanovnika ove županije.

Premijer HNŽ-a i zastupnik u Skupštini Nevenko Herceg, rekao je kako je razgovarao sa županima u Dalmaciji koji su mu, kako tvrdi, rekli da je ova mjera rigorozna.

”Razgovarao sam s odgovornim ljudima, zamolio sam da se preispita odluka. Radi se na tome. Mislim da je prerigorozna i u tome slučaju, i kolege župani južnih županija su rekli da treba preispitati tu odluku”, rekao je Herceg i dodao kako smatra da stanje u broju zaraženih nije takvo da se donesu ovakve odluke.

HSP: „U Bosni živi strana našeg najčišćeg, najnepokvarenijeg naroda, koji lakše može bez nas, nego mi li bez njega“

I iz HSP-a najoštrije osuđuju hrvatskog ministra Božinovića gdje Hrvate naziva “istočnim susjedima”.

“Podsjetit ćemo da na jednu poruku oca Domovine, Ante Starčevića, koji kaže: “U Bosni živi strana našeg najčišćeg, najnepokvarenijeg naroda, koji lakše može bez nas, nego mi li bez njega. Za nas je njegov život znamenitiji nego li pariških proletera i njemačkih mudraca, njegovo je prirodno stanje za nas najkorisnije i potrebitije nego zapadna civilizacija koja smućuje pamet, truje srce i ubija nam život”, ističu iz HSP-a, poručujući da će uskoro izbori za Sabor RH te da Hrvatice i Hrvati “dobro razmisle hoće li dati svoj glas jugokomunističkim ostatcima koji nas nazivaju ‘istočnim susjedima’ ili ljudima koji su krvarili za hrvatski narod u BiH”.

Cvitanović: Nismo „istočni susjedi“ već Hrvati

Reagirao je i predsjednik HDZ1990 Ilija Cvitanović, pozivajući Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kao i Vladu Republike Hrvatske da, usprkos porastu broja zaraženih, i ugrozi koja prijeti, da iznađe načina i otvori mogućnost prelaska granice za državljane Republike Hrvatske koji žive u Bosni i Hercegovini. „Ne želeći se baviti politikantstvom i populizmom, naglašavamo da nismo „istočni susjedi“, Republici Hrvatskoj već Hrvati“, poručuje u svojoj reakciji predsjednik ‘Devedesetke’.

SDA: Štetu će pretrpjeti jedino Hrvatska, pozivamo bh gađane na ljetovanje u svojoj zemlji

SDA smatra da je odluka vlasti Hrvatske da se u jeku turističke sezone uvede obvezni karantenu za državljane Bosne i Hercegovine, i time ih praktično spriječi da ljetuju na hrvatskoj obali, ishitrena i kratkovidna.

„Međutim, od takve odluke štetu će pretrpjeti jedino Hrvatska u kojoj građani Bosne i Hercegovine svakog ljeta potroše stotine milijuna eura. Građane BiH pozivamo da ovogodišnje odmore provedu u našoj zemlji i upoznaju sve njene ljepote. Osim Neuma i odmora na moru, na raspolaganju su nam naše brojne planine, prelijepe rijeke, jezera i gradovi. Odmor na domaćim turističkim destinacijama poput Vlašića, Bjelašnice i Jahorine, ili Une, Drine, Bosne, Neretve i Vrbasa, zatim Hutovog blata, Boračkog, Prokoškog i Panonskog jezera, posjete gradovima poput Sarajeva, Mostara, Travnika i Banja Luke, ili obilazak srednjovjekovnih bosanskih tvrđava, može biti i atraktivniji od odmora na hrvatskoj obali“, pozivaju iz SDA.

Iz ove stranke ističu da će bh. građani, izuzev što će ponovo spoznati sve ljepote naše domovine, time poduprijeti i domaći turistički sektor, koji je od početka pandemije u velikoj krizi. Također, iz SDA pozivaju i građane Hrvatske da posjete BiH i uživaju u njenim ljepotama.

HRS: Davore Božinoviću – Hrvati iz BiH nisu i nikada neće biti „istočni susjedi“

Iz Hrvatske Republikanske stranke, između ostaloga, istaknuli su da uvođenjem mjera samoizolacije za ulaske iz BiH u Hrvatsku, aktualna vlast u Republici Hrvatskoj od hrvatskih građana iz BiH radi građane drugog reda. „Ovim se izravno udara na živote naših ljudi i gospodarstvo općenito. Sramotno je da zbog nečijeg nemara, teniskog turnira u Zadru, ponovno cijenu plaćaju Hrvati iz BiH, odnosno, „istočni susjedi“, kako nas je prozvao Davor Božinović.

U samo tjedan dana, Austrija ima 17449 aktivnih slučajeva zaraženih, Njemačka je samo u zadnjih pet dana zabilježila 3323 nova slučaja zaraze korona virusom, Italija dnevno bilježi u prosjeku oko 230 novozaraženih. Bez obzira na to, iz tih, ali i drugih zemalja Europe koje bilježe rast novooboljelih, u Hrvatsku se može ući neometano i bez izolacije, dok za sve ulaske iz BiH vrijede pravila samoizolacije od 14 dana. Očigledno je, dakle, kako iza uvođenja samoizolacije na ulaske iz BiH ne stoji struka, nego politika. Da smo u pravu, dovoljno je vidjeti ponašanje i izjave nadležnih na današnjoj konferenciji za tisak gdje Davor Božinović i njegovi kolege nisu znali odgovoriti na pitanje zašto se selektivno uvode mjere samoizolacije, odnosno, zašto se mjere uvode za BiH i Srbiju, a ne za Njemačku, Austriju, Italiju i sl.“, ističe predsjednik HRS-a Slaven Raguž.

On posebno kritizira izjave premijera Andreja Plenkovića i ministra MUP-a Davora Božinovića kako su žitelji BiH njihovi „istočni susjedi“.

„Hrvati iz BiH, koji imaju hrvatsko državljanstvo, a samim tim i državljanstvo EU, su istočni susjedi koje se za vrijeme ljetnih odmora, državnih matura, poslovnog oporavka nakon korona krize, zatvara u tor i neplanski dovodi u situaciju da strahuju za svoju egzistenciju, jer je ovo i jak udar na gospodarstvo“, zaključuje se između ostaloga u Raguževoj reakciji u kojoj se i kritizira šutnja i podrška HNS-a HDZ-u Hrvatske te poziva na izlazak na izbore i „slanje u izolaciju“, aktualne vlasti.

Dnevni.ba