ŠIROKI BRIJEG – Na inicijativu zastupnice HRS-a Antonije Banožić Inspekcijske službe grada Širokog moraju podnijeti vijeću izvješće o nadzoru onečišćenja južnog toka rijeke Lištice, te izvršenja inspekcijskog nadzora radova na kolektoru. Također, HRS je u proceduru stavio prijedlog da GV Širokog Brijega službeno izrazi potporu generalu Miji Jeliću i svim politički optuženim zapovjednicima HVO-a.

Slijedom nedovršenih radova na kanalizacijskom sustavu, žitelji gradskog područja u južnom toku rijeke Lištice su žrtve onečišćenja učinjenog od strane nekontroliranog upliva fekalnog otpada i otpada nošenog oborinskim vodama koje se nesustavno ulijevaju u rijeku. Neovisna fitosanitarna mjerenja, kao i mjerenja onečišćenja vode pokazala su kako se radi o onečišćenjima opasnima za zdravlje ljudi.

Očigledno je kako nije postojalo sustavnosti i stručnog nadzora u vršenju radova na kanalizacijskom sustavu. Inspekcijske, ali i druge, službe grada su morale postupiti što po službenoj dužnosti, što po zahtjevima žitelja kojih je bilo, te uraditi pravovaljani inspekcijski nadzor, ispravljanje eventualnih nedostataka i ispitivanje odgovornih za učinjene nedostatke. Vijećnica HRS-a je s toga, u skladu sa zakonskim i statutarnim ovlastima, zatražila izvješće nadležnih službi, kao i gradonačelnika Kraljevića po pitanju učinjenog na otklanjanju i prevenciji onečišćenja, koje bi se moralo podnijeti na sljedećoj sjednici Vijeća.

Također, zbog neopravdano dugog tijeka radova na kolektoru, HRS je zatražio inspekcijski nadzor građevinskih radova. Nije moguće da u 21 stoljeću radovi na nekoliko stotina metara prometnice traju mjesecima, i to na najprometnijoj prometnici u gradu. Zatraženo je da nadležne službe iziđu na teren i urade inspekcijski nadzor, o kojem će podnijeti izvješće Vijeću.

Na kraju, vijećnica Banožić je uputila u proceduru inicijativu službene podrške generalu Zlatanu Miji Jeliću, optuženom po politički montiranoj optužnici. Sramotno je da grad Široki Brijeg službenim očitovanjem još uvijek nije izrazio podršku generalu Miji Jeliću i optuženim zapovjednicima HVO-a, što je bila ne samo obveza, nego i dužnost. Optužnica protiv generala Mije Jelića je optužnica protiv Širokog Brijega, jer je on i žitelj ovoga grada i učinio je mnogo za Široki Brijeg ne samo u Domovinskom ratu, nego i nakon završetka rata. S toga je zatraženo da gradsko vijeće u novom sazivu izrazi bezrezervnu podršku generalu Miji Jeliću, i jasno kaže:

HVO nije bio zločinačka vojska i HRHB nije bila zločinačka tvorevina, niti tobožnji strateški cilj i utjelovljenje sustavnog napada na nehrvatsko civilno stanovništvo. Uz to, GV Širokog Brijega mora zatražiti jači i iskreniji angažman svih legitimno izabranih dužnosnika hrvatskog naroda u cilju institucionalizacije političko-sudskog gonjenja zapovjednika HVO-a.

Ne zaboravimo kako legitimni hrvatski dužnosnici sjede na svim razinama vlasti, od državne, preko federalne, pa do županijske. Službena podrška generalu je ne samo izraz podrške politički optuženim zapovjednicima HVO-a, nego i poruka da Široki Brijeg stoji ne samo iza svojih ljudi, od državne, preko federalne, pa do županijske. Službena podrška generalu je ne samo izraz podrške politički optuženim zapovjednicima HVO-a, nego i poruka da Široki Brijeg stoji ne samo iza svojih ljudi, – navodi se u priopćenju GO HRS Široki Brijeg.

SirokiBrijeg.info