ŠIROKI BRIJEG – Susret gradonačelnika Širokog Brijega sa odabranim gospodarstvenicima trebao bi nas uvjeriti da ne vjerujemo onome što vidimo, nego onome što nam se predstavlja. U sustavu temeljenom na korupciji, nepotizmu i podobnosti to je sasvim normalno i prihvatljivo.

Najzaposleniji grad, najmanje nezaposlenih, najpoželjniji ambijent za život i ulaganja, infrastrukturalni projekti na sve strane, pozitivna ocjena nevladinog sektora koji prati rad lokalne samouprave…sve u svemu med i mlijeko u Širokom Brijegu, sudeći po izjavama gradonačelnika Mire Kraljevića. No je li uistinu to tako?

Hvalimo se pričom o stopi zaposlenosti od 21%, a nezaposlenost 41%. Oko 4.500 ljudi u Širokom Brijegu je nezaposleno! Unutar brojke od oko 7000 zaposlenih, njih oko 3000 (podaci Agencije za statistiku F BiH) radi u drugim sredinama, ponajviše u Mostaru. Toliko o stvaranju poslovnog ambijenta u Širokom Brijegu i otvaranju novih radnih mjesta u lokalnoj sredini. Po istim izvorima, oko 90% umirovljenika u Širokom Brijegu ima minimalnu mirovinu od 300 KM. Ova županija ima dug veći od cijelog jednog proračuna, neodgovorna vlast koja se hvali gospodarskim procvatom, doprinose svojim zaposlenim djelatnicima ne uplaćuje već više od 10 godina.

Izgradnja kanalizacije, mjesnih vodovoda, tema su posljednjih 10 godina i redovito se spominju prije izbora. U tih 10 godina, samo su položene cijevi u određen dio naselja, bez ikakve sustavnosti u izvršenju radova. To dovodi do toga da kolektor neće biti u funkciji vjerojatno i narednih 10 godina što znači sustavnu prijetnju građana koji žive u nižem toku rijeke Lištice, kojima prijeti ekološka katastrofa.

Široki Brijeg nema adekvatnog parka za djecu, Široki Brijeg ima ruševine u centru grada jer su Duhanska stanica, šetalište, ulice sve u devastiranom stanju. Inspekcije postoje samo na papiru, dok u stvarnosti ne rade svoj posao. Primjerice, je li „poželjni poslovni ambijent“ kojeg spominje gradonačelnik činjenica kako se gospodarstvenicima koji uredno plaćaju poreze izmišljaju parafiskalni nameti na inzistiranje inspekcije, dok se recimo vlasnicima benzinskih crpki dopušta rad na crno njihovih djelatnika, jer godinama nemaju prijavljenih radnika?

Prije izbora 2012. spominjali su se redom projekti rješavanja i uređenja parkinga ispod hotela, izgradnjom infrastrukture u sklopu Gospodarske zone Trn, uređenja gradskih prostora kao što je prostor Duhanske stanice, rješavanju vodoopskrbe na Kočerinu, lokalnim cestama, opremanje gradskih dječjih vrtića, cesta i rasvjeta u Crnču, dugogodišnje pokroviteljstvo WHF-a, izgradnja fakulteta u staroj zgradi policije, itd. Od svega toga nije napravljeno ništa! To se spominje i u izvješću CCI-a po pitanju rada lokalne samouprave Širokog Brijega. Toliko o „ispunjenim obećanjima“ i pozitivnom komunikacijom sa nevladinim sektorom.

Očigledno, pred nove lokalne izbore, žiteljima Širokog Brijega se obećava i spominje isto kao i pred prošle, dok se stvari ne miču s mjesta. Bilo kakav gospodarski pozitivan podatak sigurno nije zasluga lokalne vlasti, nego isključivo pojedinaca iz gospodarskog sektora. Stanje u proračunu grada i županije to ponajbolje potvrđuje. Da se ne radi o jedinici lokalne samouprave, da se radi o tvrtci koja posluje na tržištu, sa ovim podacima ta tvrtka bi davno otišla u stečaj. S toga, mogu gradonačelnik i njegovi miljenici govoriti i predstavljati štogod žele, mi ćemo vjerovati svojim očima. Istina će isplivati na površinu, a brzo će i izbori.

G.O. HRS Široki Brijeg