Hoće li to uskoro početi “padati” prve žrtve u pravosudnoj areni ZHŽ?

U ZHŽ je, prije nekoliko mjeseci, utemeljeno Povjerenstvo za borbu protiv korupcije. Nitko nije upamtio ime osobe koja ga vodi, jer u borbu protiv korupcije nitko od običnih ljudi ne vjeruje, pa kad na slici sa sjednica vide Zdravka Borasa ili premijera Zdenka Ćosića gorko se nasmiju i uzdahnu, puni pijeteta na napaćenu rodnu grudu što ju “strvinari” razgrabiše.

Prije nekoliko dana započeli su unutarnji sukobi. Nekome je natučeno rebro, a nekome razvaljena noga. Nitko od uključenih nije boksač, a niti nogometaš. Ali su gotovo svi profesionalci, piše portal Ljubuski.net.

Primjer tužiteljskog para Ćavar – Nogalo

Ni tužiteljski duet, kojeg čine iskusna, prva županijska tužiteljica Vesna Ćavar i nekoć talentirana pravnica Kristina Nogalo, nisu uspjele izbjeći klizeće startove.

Njih dvije je ovih dana zahvatio topli vjetar korupcije. Iz odvjetničkih krugova dopiru informacije, kako su “pale” na usiljenoj zaštiti nezakonitih radnji lokalnih tajkunčica u redova HDZ BiH Ljubuški. Presing, navodno od strane momčadi prdvođene izbornikom Nevenkom Barbarićem, načelnikom općine Ljubuški, nisu mogle izdržati, što je za posljedicu imalo neželjeni rasplet. Obje su pod istragom Tužiteljstva SBŽ sa sjedištem u Travniku i to u paketu s lokalnim tajkunčicima iz Ljubuškog.

Tužiteljstvo ZHŽ, kojeg vodi Vesna Ćavar, u zadnje vrijeme je sve češća tema medju odvjetnicima. Čuđenju o događajima među tužiteljima, njihovoj pravnoj nespretnosti i zaigranosti, ovih dana nema kraja. Stižu kritike ovim dvjema tužiteljicama i iz, do jučer bliskih, pravnih krugova. Opravdanja nijedna od njih nema, ali rečenica Vesne Ćavar, izrečena pred nekoliko članova Vlade ZHŽ o velikoj šteti nastaloj postavljanjem Zdravka Borasa za ministra MUP-a, njenog dojučerašnjeg prijatelja i člana “Fan kluba”, pokazuje kako se odrekla zahvalnice za predanu i odlučnu, zajedničku borbu protiv borbe na suzbijanju kriminala, zaštiti pravne države i tekovina korumpirane lokalne i županijske vlasti.

Kuriozitet ove pravne pozornice ugašenih reflektora jeste kontrast raspoloženja izmedju navedenih dviju tužiteljica i mladog tužitelja iz Ljubuškog Mladena Hrstića, koji je, nakon obrane od navale samokritičnosti, izrekao teze o vlastitom tužiteljskom uspjehu, točnije prebacivanju tužiteljske norme za 2017. godinu. Ozareno i nasmijano lice ovog mladog tužitelja zorno govori o predanoj borbi na suzbijanju kriminala. Kazali bismo, slijedi ružičasta karijera na krilima mladenačke hrabrosti i požrtvovanosti. Sve dok netko ne otvori oči.

Tko su tajkunčići?

E, to je pitanje za sada bez odgovora, ali je potvrda o predmetu kojeg vodi Tužiteljstvo SBŽ vjerodostojna. U lokalnoj političkoj zajednici trenutno je rovito stanje. Politički poglavnik Barbarić je suočen s velikim problemom. Mora političku dječicu umiriti, ohrabriti i opet razigrati. U tijeku je stvaranje karantene za lokalnu bolesnu sredinu, pronalazi se cjepivo i pokušava postaviti stakleno zvono na Ljubuški u kojem vonja na svakom koraku.

Neki kamen zaglavni vide u najjačoj političkoj karici, ministru Zdravku Borasu, kojeg ovih dana boli noga. Barbarić se boji da bi izvlačenjem zaglavnog kamena srušio “staru kućerinu” HDZ-a u Ljubuškom, dok malo veći broj smatra kako to ne znači rušenje stranke, nego samo kriminala kojeg nekoliko moćnika provodi godinama.

Ljubuski.net