LJUBUŠKI – Zastupnici HDZ-a 1990, SDP-a BiH i BPS-a zatražili su uvrštenje Rezolucije branitelja u dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma FBiH, što je zahtjev članova udruge “Zaboravljeni branitelji”, koji su danas blokirali granične prijelaze za teretni promet u Bosni i Hercegovini.

Zastupnik DF-a u Parlamentu FBiH Jasmin Kadić kazao je novinarima kako će i on zatražiti uvrštavanje rezolucije o braniteljima u dnevni red, te je kasnije to učinio.

Istaknuo je kako je od međuresorne radne skupine zatražio rezultate rada na rezoluciji branitelja, no da oni nikada nisu dostavljeni parlamentarcima.

“Rezolucija je razrađena u okviru interesorne grupe, ali ne znam hoće li dobiti podršku u Parlamentu”, dodao je Kadrić.

Klub zastupnika HDZ-a BiH protiv je ovog zahtjeva, jer, kako su pojasnili, ovo pitanje nije razmatrala ni stranka niti HNS.

Tijekom rasprave je došlo do oštre polemike između zastupnika HDZ-a i HDZ 1990. SDA se, u prvi mah, nije očitovala po ovom pitanju, već su zatražili stanku.

Dok traje sjednica nekoliko desetaka branitelja okupilo se ispred Parlamenta Federacije BiH tražeći uvrštenje Rezolucije branitelja u dnevni red dvodnevnog zajedanja Zastupničkog doma, koje je u tijeku. Ukoliko se to ne dogodi kažu, nastavit će prosvjedovati i poduzeti blokade u Federaciji BiH.

Nakon stanke je upriličeno glasovanje o uvrštenju Rezolucije branitelja u dnevni red, što je većinom glasova odbijeno. Uz HDZ BiH, protiv su glasovali i zastupnici SDA.

Nedugo nakon ovih saznanja postrojbe specijalne policije dobile su naređenje da “oslobode” granične prijelaze, odnosno “maknu” branitelje koji su iste blokirali. Upravo dok završavamo ovaj tekst dobili smo informaciju kako su prosvjednici na Graničnom prijelazu “Bijača” okruženi specijalcima – popularnim “kornjačama”, te su ih planiraju “ubacivati” u policijske marice i voziti u nepoznatom pravcu.

SirokiBrijeg.info