HDZ BiH u Africi se bori za mlade da poboljšaju poslovno okruženje i da ne napuštaju svoju djedovinu

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko boravi od 6. do 9. listopada u Abidjanu u Obali Bjelokosti na sastanku stranaka desnog centra iz Afrike i Europske unije, New Windhoek Dialogueu, uoči petog EU – Afrika summita koji će se održati krajem studenoga. Na summitu će se razmotriti postignuća zajedničke suradnje i partnerstva između Afrike i Europske unije te će se identificirati izazovi i mogućnosti koje su dostupne za daljnje jačanje partnerstva.

Na New Windhoek Dialogueu okupili su se visoki predstavnici afričkih stranaka desnog centra i zastupnici Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, zastupnici nacionalnih parlamenata te drugi visoki predstavnici stranaka desnog centra iz EU-a. Ovogodišnji pripremni sastanak omogućit će da se zajednički rasprave ključna pitanja koja bi se trebala predstaviti u novom planu zajedničke strateške suradnje između EU-a i Afrike.

Teme o kojim se razgovara na ovogodišnjem New Windhoek Dialogueu su trenutačno stanje odnosa između EU-a i Afrike, očekivanja od predstojećeg summita, trgovina i regionalna integracija, upravljanje migracijama preko granica, financije i investicije.

Zastupnica Zovko je sudjelovala u panelu „Ulaganje u mlade za ubrzani inkluzivni rast i održivi razvoj“.

Tijekom svog govora na panelu o mladima Zovko je naglasila važnost ulaganja u obrazovni sustav, cjeloživotno učenje, strukovno osposobljavanje i vještine, inovacije kako bi se mladi pripremili za konkurentne zahtjeve na tržištu rada.

Govorila je i o problemu nezakonite migracije, posebice mladih ljudi, te je istaknula da se moraju poboljšati poslovno okruženje, ulaganja i konkurentnost gospodarstva, za što je potrebno mobilizirati postojeće financijske instrumente poput Europskog fonda za održivi razvoj (EFSD).

Zovko je posebno naglasila nužnost provedbe institucionalnih i političkih reformi u dotičnim državama, koje su i temelj svih ostalih reformi. Navela je kako će institucionalna i politička stabilnost donijeti povjerenje i potrebna ulaganja u održivi i inkluzivni razvoj mladih.

„Mladi trebaju svoju budućnost tražiti ovdje i treba im dati mjesto da preuzmu vlast i odluče o svojoj budućnosti u Africi“, istaknula je Zovko.

Slobodni, transparentni i kredibilni izbori su temelji na kojima počiva demokratko društvo i služe učvršćenju demokracije

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, koja boravi u Abidjanu na sastanku stranaka desnog centra iz Afrike i Europske unije, New Windhoek Dialogueu koji se održava uoči petog EU – Afrika summita, danas je sudjelovala u panelu Demokracija, dobro upravljanje i ljudska prava.

Tijekom svog govora Zovko je navela da jedan od ključnih elemenata demokracije, dobrog upravljanja i ljudskih prava uključuje poboljšanje suradnje partnera u područjima dobre vladavine, praćenja izbornih procesa, zaštiti ljudskih prava i borbi protiv nekažnjivosti na nacionalnoj i međunarodnoj razini, operacionalizaciji arhitekture afričke uprave te koordinaciju u UNHCR-u.

U skladu s tim ciljevima, Zovko je navela da je Europska unija osigurala 5 milijuna eura programa za podršku nacionalnim institucijama koje se bore za ljudska prava, te 11 milijuna eura za UNFPA-UNICEF-u zajednički program za borbu protiv štetnih djelovanja u Africi poput genitalnog sakaćenja žena.

Istaknula je da cilj partnerstva EU – Afrika ostaje poštivanje ljudskih prava i načela dobrog upravljanja te kako je nužno inzistirati na provedbi reformi u ključnim područjima, tj. na vladavini prava, te institucionalnim i političkim reformama kako bi se stvorilo okruženje koje bi se trebalo temeljiti na načelima transparentnosti, demokracije i odgovornosti.

Zovko je navela i da je kao članica Promatračke misije EU-a imala priliku nadgledati tijek izbornih procesa u Africi.

„Slobodni, transparentni i kredibilni izbori su temelji na kojima počiva demokratko društvo i služe učvršćenju demokracije. Sa svojim promatračkim misijama i tehničkom pomoći EU pomaže Africi da ovaj proces bude vođen na transparentan način i tako će činiti i ubuduće. Poštivanje ljudskih prava i prava najslabijih članova društva, uključujući sve one marginalizirane skupine, pokazuje zrelost društva da preuzme odgovornost za svoje članove i pokazuje zrelost koju Europa traži za konstruktivan partnerski odnos,“ naglasila je Zovko u svom govoru, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

SirokiBrijeg.info