Gospodarstvenici Posušja razgovarali o obrazovanju i kadrovima za tržište rada, ulaganjem u sport…

U Posušju je održana 10. sjednica UO Udruge gospodarstvenika koju je vodio predsjednik Ivan Šarić. Razgovaralo se o prijedlogu tema za skori sastanak s načelnikom Brankom Bagom.

Načelniku će biti predloženo više aktualnih tema – izjednačavanje uvjeta kupnje građevinskog zemljišta izvan poslovnih zona s uvjetima u poslovnim zonama, potom i izmjena odluke o porezu na tvrtku, kao i izmjena odluke o komunalnom redu postavljanja reklamnih ploča na objekte i površine koji su u privatnom vlasništvu.

Na raspravi će se naći i provedba dijela odluke o komunalnom redu temeljem koje je propisana obveza postavljanja natpisnih ploča na početku ulica, na trgovima i križanjima.

Članovi Upravnog odbora razgovarali su i o smjernicama rada UGP-a u idućem razdoblju te zaključili kako bi UGP trebao uraditi neki projekt trajnog karaktera koji bi bio od općeg interesa i na korist i drugim udrugama, institucijama i organizacijama koje rade za opće dobro cijelog Posušja.

Upravni odbor usvojio je i odluku o visini članarine za 2017. godinu, a ona je ostala ista kao i prošlih godina te je vezana uz broj zaposlenih svakog člana UGP-a.

Razgovaralo se i o razini znanja i vještina s kojima mladi dolaze na tržište rada, kao i načinu stjecanja diploma u procesu obrazovanja te je zaključeno kako obrazovni sustav, u većini slučajeva, ne stvara potrebne i sposobne kadrove za tržište rada. – Posebice je istaknut problem stjecanja diploma u privatnim školama koji je zabrinjavajući i zbog kojeg ćemo u skoroj budućnosti ostati bez stručnih kadrova i sa stagnacijom u razvitku. Velika većina tih kadrova se i ne javlja na natječaje koje raspisuju gospodarstvenici jer takvi, u pravilu, niti mogu niti znaju raditi ono za što posjeduju diplomu, naglašeno je na toj sjednici.

Razgovaralo se i o informaciji dobivenoj od Uprave HŠK Posušje te, po njihovu mišljenju, diskriminirajućem načinu financiranja sporta od javnih poduzeća Hrvatske telekomunikacije i EP HZ HB. Po toj informaciji, nogometni klub Posušje dobiva vrlo mala ili nikakva sredstva u vidu sponzorstva od tih javnih poduzeća, dok neki dobivaju znatno više.

Pero Crnogorac / Vecernji.ba