Genijalni pravnik Željko Jukić nezakonitostima nanio nesagledivu štetu MUP-u ZHŽ

LJUBUŠKI – I nakon medijske objave pravomoćne presude Miroslavu Galiću i ostalima, upravo Miroslav Galić, ravnatelj policije Milenko Madunović, genijalni pravnici Željko Jukić i Željko Naletilić, uvjeravaju šefove kako je postavljanje trenutačnog načelnika Krim policije MUP-a ZHŽ provedeno na zakonit način.

Naravno da to nije istina i ovim prilogom se dočarava genijalnost pravne struke koju godinama provodi Željko Jukić, piše Ljubuski.net.

Tko je Željko Jukić?

Svoje policijske korjene vuče još iz vremena komunizma u kojem se domoljubima namještalo, prijetilo i pozivalo ih se na obavijesne razgovore nizašto, ali sve u cilju zaštite komunističkog režima, kroz “bezbednosni” sustav bivše države.

I kao takav, on se izvrsno uklopio u sustav domoljubne dezorganiziranosti i čak bio zamjenik ministra. Potom je degradiran na mjesto načelnika Sektora administracije.

Da je u pijanom stanju skrivio prometnu nezgodu potvrđuju pisani dokumenti, protokolirani u arhivi MUP-a. Zbog njega je trenutačni ministar Zdravko Boras objema šakama udario policijskog službenika i tako zaštitio zvijezdu genijalnog prava, koji godinama stvara pravni nered u MUP-u ZHŽ. Trenutačno, kao pomoćnik ministra u sektoru Administracije čini čuda izdavanjem stotina nezakonitih rješenja, koji MUP pravno i financijski uništavaju. To dokumentacija nedvojbeno potvrđuje.

U njegovom sektoru su i matične knjige u kojima skandal još traje, izdavanje dozvola za nošenje oružja, u kojima skandal također još traje, a poznat je po izdavanju nezakonitih rješenja, kroz koja se svojim kolegama na poslu smije u lice. Bio je član u desetinama odbora i povjerenstava, baš s kolegama s kojima danas zavija u crno pravnu struku, MUP i tako ZHŽ.

On je autor scenarija i rješenja za povratak osuđenog Miroslava Galića u MUP.

Načelnik Miroslav Galić je veliki lik MUP-a ZHŽ

Zbog teških nezakonitih radnji, protiv M. Galića, kaznenu prijavu Tužiteljstvu je podnio ondašnji načelnik PU Posušje Božo Čerkez.

Dana 11. travnja 2002. godine tadašnji ministar Zoran Vukšić ga suspendira (prilog – pdf). Vukšić potom biva smjenjen i na njegovo mjesto dolazi Ivan Paponja. Ministar Paponja provodi genijalni plan politike i postavlja 1. kolovoza 2002. godine Miroslava Galića za načelnika PU Posušje (prilog – pdf), a Čerkez nestaje s policijske scene. “Namjerno” se pri izradi rješenja griješi u koeficijentu za plaću, kako bi se izradilo 01.09.2002. godine novo rješenje (prilog – pdf), a prethodno izgubilo u moru dokumenata. Tako i dan danas radi genijalni pravnik Željko Jukić (potvrđuje dokumentacija).

Međutim, to ne traje dugo, jer novoizabrani ravnatelj policije Gordan Bradvica, ponovno suspendira M. Galića (pdf), jer slijedi optužnica Tužiteljstva ZHŽ.

Presuda je postala pravomoćna 20. lipnja 2006. godine.

Novi genijalni plan Željka Jukića

Dana 1. srpnja 2007. godine tadašnji ministar Ivica Gašpar potpisuje rješenje o postavljanju Miroslava Galića za namještenika (prilog – pdf). Posve nezakonito, bez javnog natječaja i nakaradno. Sve je proveo pravnik Željko Jukić, načelnik sektora Administracije.

On i sada govori da je sve zakonito, a da to nije tako evo

Obrazloženja:

Zakonom o unutarnjim poslovima ZHŽ (NN ZHŽ broj: 12/03), koji je bio na snazi u trenutku donošenja RJEŠENJA broj: 02-1-9-48/07 od 01.07.2007. godine, određeno je člankom 84. da radni odnos službenika MUP-a prestaje na način i pod uvjetima utvrđenim Zakonom o radnim odnosima i plaćama službenika tijela uprave u F BiH.

Ovaj se članak u tom trenutku odnosio na djelatnike MUP-a, koji nisu niti državni službenici niti namještenici, jer se donošenjem Federalnog zakona o državnoj službi broj: 29/03 i Zakonom o namješetnicima F BiH broj: 49/85, Zakon o radnim odnosima i plaćama službenika organa uprave u F BiH prestao primjenjivati.

Kako su po Ustavu F BiH policijski poslovi u nadležnosti županija, a županijski Zakon o policijskim službenicima, još nije stupio na snagu, s toga se radnopravni status za djelatnike, koji obavljaju policijske poslove u ZHŽ-u do dana 04.07.2007. godine temeljio na Zakonu o radnim odnosima i plaćama službenika organa uprave u F BiH, što je sukladno članku 84. Zakona o unutarnjim poslovima ZHŽ.

Miroslav Galić je 01.09.2002. godine bio službenik, koji je obavljao policijske poslove, to znači da nije bio namješetenik, a sukladno članku 2. Zakona o radnim odnosima i plaćama službenika u organima uprave F BiH nije niti mogao biti namještenik.

Nadalje sukladno člancima 18. i 19. Zakona o namještenicima F BiH, nije mogao biti raspoređen na mjesto namještenika, jer nije imao takav status.

Namještenik je mogao postati samo natječajem, ali ni tako ne bi mogao, jer za mjesto na koje je raspoređen ne ispunjava uvjete propisane tada važećim Pravilnikom, u kojem stoji da je za navedeno radno mjesto potrebna pravna, upravna, ekonomska ili tehnička struka. Miroslav Galić je nastavnik, što piše u rješenju.

Uz to ne uzima se da je krivično kažnjen i udaljen s posla.

Rješenje o udaljavanju s posla od 11.04.2002. godine nije dostavljeno u njegov dosje, što je vidljivo iz rješenja.

Postavlja se pitanje, ako je 01.07.2007. godine bio namještenik, kako je i kada postao policijski službenik, kad Zakon o policijskim službenicima ZHŽ kaže, da ulazak u policijsku službu, za one koji su je napustili, je jedino javni natječaj i to do 27 godina za čin policajca i 35 godina za mlađeg inspektora.

Postavlja se i pitanje koji čin ima Miroslav Galić i kako ga je dobio, jer da bi policijski službenik bio načelnik sektora, mora imati odgovarajući čin.

Uz to Miroslav Galić nema VSS.

Za načelnika sektora ga je imenovao Milenko Madunović, također nezakonito postavljen za ravnatelja policije u ZHŽ-u.

Kako se Željko Jukić pravdao novinarki FTV-a?

Objasnili smo kako je nezakonito Miroslav Galić postavljen za namještenika i odgonetnuli zašto isti nije vraćen na mjesto policijskog službenika, posao kojeg je ranije obavljao.

Željko Jukić, pomoćnik ministra u Sektoru administracije, koji je za ovu nezakonitost najodgovornija osoba, izradu rješenja kojim se Miroslav Galić postavlja za namještenika, temelji na stavku 2. članka 117. KZ F BiH, koji kaže:

“(2) Pravne posljedice osude ne mogu nastupiti kad je za krivično djelo počinitelju izrečena novčana kazna, sudska opomena ili uvjetna osuda ili kad je počinitelj oslobođen kazne”.

Ali, Željko Jukić zaboravlja na stavak 3. istog članka, koji kaže:

“(3) Pravne posljedice osude mogu se propisati samo zakonom i nastupaju po sili zakona kojim su propisane.”

Da je kojim slučajem Miroslav Galić odmah vraćen u policijsku službu, onda bi nakon samo 4 dana automatizmom dobio otkaz, jer je 04.07.2007. godine na snagu stupio Zakon o policijskim službenicima ZHŽ.

Zbog toga je Željko Jukić, prvi pravnik MUP-a, posložio nezakonit povratak Miroslava Galića za namještenika, potom ponovno za načelnika PU Posušje i na kraju za načelnika Odjela Krim policije MUP-a ZHŽ.

Objašnjenje povratka Miroslava Galića u policiju trebaju dati i bivši ravnatelj policije Zoran Galić, kojeg je na nezakonit način naslijedio Milenko Madunović, kao i minisitri Gašpar, Boras Zdravko, jedan i drugi.

Kako je Zoran Galić svom rođaku Miroslavu nezakonito dodjelio čin inspektora i potom ga postavio za načelnika PU Posušje, gdje je ovaj ranije počinio teška kaznena djela? Radi se o teškim kaznenim djelima Galića, Madunovića i Borasa, što je rezultiralo hijerarhijskom tiranijom u MUP-u ZHŽ, povratku kriminala u svoj svojoj snazi.

Po službenoj dužnosti inspektori moraju započeti istrage protiv umiješanih u ovaj kriminalan rad. Ali najvjerojatnije je da će to učiniti državne agencije, jer vlast suludom šutnjom podržava kriminal. Odgovornost, odlazak iz službe i ostavke su jedini put ozdravljenja MUP-a ZHŽ od bolesti zvane kriminal.

Prema još neslužbenim informacijama slijede temeljite istražne radnje.

Ljubuski.net