Gdje se slijeva novac od drastičnih kazni za prekršaje u prometu?

Može li nam netko kazati koliko je onih kutija za radare postavljeno samo na području zapadne Hercegovine? Jedan se naš sugovornik kune kako ih je od Mostara do Kupresa nabrojio 50! Je li kazao pravu istinu, nismo provjeravali, ali ćemo i to prvom prigodom učiniti. Koja općina prednjači po broju kućišta za radare (da se kladimo, u kojoj nema kamere!?) i koja je svrha njihova postavljanja, pogotovo, prema mišljenju mnogih vozača, na neprikladna mjesta?

Širokobriježani se kunu kako je u toj općini najviše tih kutija, dok im susjedni Posušaci ne daju za pravo, a ni Gruđani ni Ljubušaci nisu baš sigurni kako baš oni u tome nose primat. Šalu na stranu, zbilja ima li tko podatak o broju tih i onih prije postavljanih radara i točan popis lokacija na koje su postavljani? Također zanima nas koliko je njihovo postavljanje koštalo i imalo utjecaja na smanjenje prometnih nezgoda (statistika bi tu dobro došla) ali po izvješćima iz crnih kronika objavljenih u raznim medijima, ne bi se reklo kako je to polučilo bilo koje druge rezultate osim ubiranja novca s grbača sudionika u prometu jer su kazne, prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini, koji je na snazi od početka veljače prošle godine, vrlo drastične, što možete vidjeti u priloženoj tablici.

Koalicija Hrvatsko zajedništvo pozdravlja svaki korak koji doprinosi zaštiti svakog sudionika u prometu, ali smo mišljenja kako su neke od odredbi ovoga zakona rađene prema drakonskim mjerama više sa svrhom ubiranja novca koji se slijeva tko zna gdje nego kao upozorenje nesavjesnim vozačima da se pridržavaju nekih zakonskih odredbi. Pogotovo se to odnosi na mjerenje brzine jer se radari postavljaju, mišljenja smo, samo sa svrhom ubiranja novca pošto su kazne za prekoračenje brzine ipak previsoke. Ovdje ćemo vam donijeti samo neke od visina tih kazni:

korištenje mobilnog telefona ili drugih audio i video uređaja 100 – 300 KM;

korištenje mobilnog telefona i nošenje slušalica na oba uha za biciklistu i ostale vozače vozila na dva kotača – 40,00 KM, a za pješaka – 40,00 KM;

nevezanje sigurnosnog pojasa za vozača i sve putnike u vozilu kažnjava se sa 100 – 300 KM;

prijevoz djeteta mlađega od 12 godina na prednjem sjedištu 400 – 1000 KM.

Najviše se, ipak ubire na prekoračenju brzine: preko 30 km/h 400 – 1000 KM, od 20 do 30 km/h 100 – 300 KM te od 10 – 20 km/h 50 KM.

Mi podsjećamo javnost kako se naš standard ne može mjeriti, npr. s njemačkim, ali su visine kazni približne. Jednostavnom računicom može se doći do novčanoga iznosa koji se prikupi na ovaj način pa nam nije jasno zašto policijski službenici svako malo najavljuju štrajkove kada samo od ubiranja novčanih kazni u državnu riznicu inkasiraju popriličnu sumu novca. Iz Koalicije Hrvatsko zajedništvo obavještavaju javnost kako će, kada dođu na vlast ove kazne prilagoditi novčanim primanjima građana i standardu života u BiH, a neće im, kao sadašnjoj strukturi vlasti, prioritet biti samo ubiranje novca koji se kasnije netransparentno troši. I za to su spremni preuzeti odgovornost, poručili su iz Koalicije Hrvatsko zajedništvo.