Frano Kovač mnogima pomogao, sada mnogi pomažu njemu

Posušje ima poznate i vrijedne ljude posvuda, pa i trojicu ministara u Vladi Republike Hrvatske koji vuku korijene iz kamenog posuškog kraja, piše Večernji list BiH.

Ima i “male”, ali dobre ljude kao što je Frano Kovač Barić o kojemu se i dan-danas priča jer je skromni čovjek velikoga i toplog srca. Pomagao je mnogima u nevolji, a najviše u vođenju pokopa. Mnogi su ga pozivali i on se odazivao gdje god je mogao stići. U njegovoj knjizi upisano je 4700 pokopa koje je potpomagao dostojno održati. Bio je pred upisom u Guinnessovu knjigu rekorda, a snimljen je i dokumentarac o njegovoj pomoći u nevoljama “Počivali u miru”.

Ovih dana razbolio se i morao je hitno u Zagreb na preglede i kontrole. Neobično se iznenadio kada su mu pred polazak pristigla četvorica susjeda i ponudila prijevoz u Zagreb svojim automobilima. No, nije to jedino što mu se ovih dana događa. Nakon što je prestao voditi pokope, mnogi su ga pozivali na molitvu za vrijeme svadbi. Frano se odlučio odazivati i sada je okrenuo životni list. Ispričao nam je o svom životnom zaokretu, od tuge i boli do radosti i veselja. Već je bio svuda u svom kraju, pa tako i od Posušja, Tomislavgrada, Splita, Omiša, do Zagreba, s molitvom. No, izabrali smo dio priče jer nije svakodnevna. Pitaju ga kako živi sam u svom domu, a on im odgovara: – Nisam nikada sam jer Bog je uvijek uz mene.

– Nisam mogao ni sanjati da će mi se dogoditi još jedno veliko čudo. Susjed iz gornjeg dijela moga grada, kada je čuo za moje zdravstvene i neke druge poteškoće, dao mi je punomoć da s njegove štedne knjižice s “debelim” iznosom mogu podići iznos kada mi se ukaže potreba. Tek sam jednom podigao manju svotu, ali taj dar mi je i danas u srcu, ispričao je dobri Frano koji i nakon 80 godina života pomaže u nevolji ljudima u Posušju, ali i znancima u Hercegovini, pa i dalje.

– Uvjeren sam duboko u sebi da se svima dobro vraća dobrim, potvrdio je Frano.

Pero Crnogorac / Večernji list BiH