Košarkaši Širokog proslavili svoj 43. rođendan petom pobjedom u nizu u sklopu utakmice 6. kola Lige za ostanak, gdje su na svom parketu na Pecari ugostili ekipu Mladosti iz Mrkonjić Grada.

Gosti se nisu dali na početku, tako da su pružali odličan otpor domaćinu, ali u nastavku ekipa Širokog preuzima konce u svoje ruke i počinje dominirati terenom, te na posljetku upisati dvadeset koševa razlike i svojim malobrojnim ali vjernim gledateljima priuštiti odličnu utakmicu i visoku pobjedu 83:63 (19:17, 24:17, 17:11, 23:18), a usput i svom klubu na taj način čestitati 43. rođendan.

hkkširml4417_7

Prvo ime utakmice bio je Dalibor Peršić sa 26 poena od toga postigao je osam trica.Odličan je bio i Močnik sa 15 poena i 19 asistencija, dok je Kaštropil uz 14 poena dodao i 12 skokova koliko je imao i Zubac uz 8 poena.

Kod gostiju Stanojević 20 poena i 10 skokova, dok je Bocka ubacio 18 poena.

43 godine od košarkaškog kluba u Širokom Brijegu

Hrvatski košarkaški klub “Široki” iz Širokog Brijega utemeljen je 5. travnja 1974. godine na poticaj pokojnoga profesora tjelesnog odgoja Stanka Jelčića i skupine gimnazijalaca.

hkkširokist5417 1

Prve utakmice klub je odigrao pod imenom “Mladost” na asfaltnom igralištu između znamenitih širokobrijeških zvonika i gimnazijske zgrade. Prvu utakmicu klub je odigrao sedam dana kasnije protiv “Troglava” u Livnu i ubrzo se uključio u redovito natjecanje, Drugu republičku košarkašku ligu BiH-skupina jug.

S dosta uspjeha klub je u tom stupnju natjecanja igrao sve do 1989. godine kada je postao pobjednik južne skupine Druge republičke lige BiH i izborio kvalifikacije za ulazak u Prvu republičku ligu BiH, koje su održane u Maglaju. Košarkaši “Mladosti” bili su bolji od “Radničkog” iz Goražda i “Troglava” iz Livna i postali članovi Prve republičke lige BiH u kojoj su dvije sezone igrali vrlo zapaženu ulogu.

hkkširokist5417 2

Zbog ratnih prilika aktivnost u klubu je 1992. godine privremeno zaustavljena. No, samo dvije godine kasnije, košarka je ponovno oživjela u Širokom Brijegu. Klub je s novim imenom “Široki” krenuo u natjecanje u okviru Košarkaškog saveza Herceg-Bosne. Malo-pomalo vraćao se na nekadašnje staze uspjeha i godine 1997/98. postao prvak Herceg-Bosne, a nakon toga i osvajač prvoga doigravanja za prvaka i pobjednika Kupa BiH.

Veliki rezultati stigli su tek useljenjem kluba u novu modernu športsku dvoranu na Pecari. Klub je pod imenom “Široki Hercegtisak” postao trostruki prvak BiH i trostruki pobjednik Kupa BiH uz zapažene nastupe na međunarodnim natjecanjima, a prije svega u regionalnoj Goodyear ligi, gdje je u sezoni 2001/02. bio peti, a 2002/03. deveti.

Klub je sudjelovao i u prestižnim europskim klupskim natjecanjima, Kupu Raimonda Saporte, Kupu Radivoja Koraća , FIBA Champions kupu i FIBA Europe ligi. Sjajnom organizacijom, odličnim rezultatima i pravom športskom atmosferom u dvorani na Pecari HKK “Široki Hercegtisak” prerastao je okvire Širokog Brijega, Zapadnohercegovačke županije i Bosne i Hercegovine. Postao je jedan od najuspješnijih sportskih klubova u državi i uzorni član europske košarkaške obitelji. Višestruki je prvak i pobjednik Kupa Bosne i Hercegovine.

Uz jaku seniorsku momčad klub ima i vlastiti omladinski pogon, čije sve selekcije bilježe također zapažene rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima.

SirokiBrijeg.info