FRANKFURT – Mario Šušak, mladi i uspješni Širokobriježanin, direktor “Hrvatskog gospdarskog saveza” u Njemačkoj ovih je dana zajedno sa svojim suradnicima organizirao svečani prijem u Industrijskoj i trgovinskoj komori Frankfurt (IHK), gdje se okupilo više od 150 gostiju iz diplomacije, politike i gospodarstva. Godišnji prijem je otvorila klapa „Ferali“ s pjesmom „ Croatio iz duše te ljubim“. Kroz program je vodio predsjednik Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj Mario Šušak, koji je na početku srdačno pozdravio članove i goste godišnjeg prijema.

“U okviru našeg godišnjeg prijema okupili smo zanimljive osobe i predstavnike iz gospodarstva, politike i diplomacije. Naš cilj je da svake godine proširimo mrežu kontakata kako bismo unaprijedili poslovne odnose između njemačkog i hrvatskog gospodarstva. Nakon što smo potpisali ugovor o suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, nedavno smo potpisali sporazum s udrugom Hrvatski izvoznici. Time želimo i ukazati na to da ne obrađujemo samo individualne upite poduzeća, već u širem smislu vodimo brigu o ekonomsko–društvenim pitanjima povezanog europskog gospodarskog prostora. Našim izgrađenim i etabliranim strukturama, našom širokom i funkcionalnom mrežom za mnoga smo poduzeća postali pouzdan izvor informacija, pokretač i ponekad „otvarač vrata“ za nove poslovne odnose na njemačko-hrvatskom gospodarskom prostoru” – rekao je Mario Šušak.

gpf03032016 6

“No za sve vrijedi sljedeće: to sve je bilo i moguće je samo uz Vašu podršku, uz pomoć članova Hrvatskog gospodarskog saveza koji predstavljaju temelj svih poslova našeg Gospodarskog saveza“ – dodao je on.

Govornici večeri su bili Ranko Vilović (veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj), dr. Jürgen Ratzinger (direktor sektora International Industrijske i trgovinske komore Frankfurt) te Uwe Becker (gradski rizničar grada Frankfurt na Majni), izvijestio je portal Dnevno.ba.

Direktor sektora International Industrijske i trgovinske komore Frankfurt na Majni, dr. Jürgen Ratzinger, ukazao je na dobru suradnju s KWVD-om.

gpf03032016 10

„Hrvatski gospodarski savez od 2007. god. ima sjedište u gradu Frankfurt na Majni. Njegov cilj je olakšati poduzećima ulazak na tržište na njemačko-hrvatskom gospodarskom prostoru, te rast i otvaranje radnih mjesta. Hrvatski gospodarski savez nudi aktivno savjetovanje tvrtki i prati strategije nastanjivanja prema klasterima. Kao savjetodavno i uslužno mjesto za poduzeća, investitore i one koji osnivaju poduzeća Hrvatski gospodarski savez pruža podršku kod potrebnih koraka do otvaranja posla na njemačko-hrvatskom gospodarskom prostoru. Neovisno o veličini poduzeća i branši Hrvatski gospodarski savez nudi brzi pristup informacijama, institucijama i kontaktima i pomaže kod otvaranja tržištabez prepreka“ – kazao je dr. Ratzinger.

Jedno od glavnih obilježja Hrvatskog gospodarskog saveza je podrška poduzećima u razvoju i zapošljavanju za radna i naučnička mjesta. To je prije svega slučaj u području učeničkih praksi.

Uwe Becker, gradski rizničar u Frankfurtu je rekao da Hrvati spadaju u skupinu migranata koja se vrlo dobro integrirala u Frankfurtu i u Njemačkoj. Također je naglasio da na području IHK-a Frankfurt radi oko 900 poduzeća hrvatskog podrijetla.

“Hrvatski gospodarski savez najrazličitijim akcijama poput hrvatskih gospodarskih dana, informativnih događanja o kontingentima bude između ostalog zanimanje hrvatskih tvrtki za gospodarsko područje Frankfurt-Rajna-Majna. Stoga nije slučajno da se od cca. 250 tvrtki koje rade na ugovor o djelu (kontingentske tvrtke) u Njemačkoj, njih cca. 150 smjestilo u Hessenu. Od toga samo cca. 80 u Frankfurtu” – kazao je Uwe Becker.

gpf03032016 8

Nakon govora gospodina Beckera dodijeljena je nagrada za priznanje za angažman u njemačko–hrvatskim odnosima Hrvatskog gospodarskog saveza.

Laudaciju i predaju nagrade je preuzeo Markus Frank (decernent za gospodarstvo grada Frankfurt). Priznanje je zlatnik iskovan u Hrvatskoj koji predstavlja most kao simbol suradnje i angažmana u njemačko-hrvatskim gospodarskim odnosima. Priznanje se dodjeljuje već četvrti puta. Biralo se kao i uvijek između mnogih poduzeća iz Njemačke i Hrvatske.

Prošlogodišnji nositelj priznanja je tvrtka AD Plastik (Split/Hrvatska) te tvrtka König Metall (Baden Württemberg). Hrvatski gospodarski savez je i ove godine imao težak izbor. Važni su bili faktori kao angažman i u društvenim njemačko-hrvatskim projektima, broj zaposlenika, promet na njemačko-hrvatskom gospodarskom prostoru itd. Ovogodišnje priznanje je dodijeljeno tvrtki Bemes Industrie Services GmbH.

U nastavku su gosti imali mogućnost razgovora do kasno u noć uz hrvatsko vino i hrvatske specijalitete.

Zoran Paškov / Dnevno.ba