Ovog ponedjeljaka, 12.2.2018. godine u hotelu “Park” u Širokom Brijegu održan je jubilarni 20. izbor najuspješnijih športaša, športašica i momčadi Grada Širokog Brijega za 2017. godinu.

Na samom početku nazočnima se obratio Ivan Zeljko, Predsjednik Športskog saveza Širokog Brijega zaželjevši svima dobrodošlicu. Dok je samu svečanost otvorio gradonačelnik Miro Kraljević uz par prigodnih riječi, što možete u nastavku poslušati:

Sada vam donosimo popis muške ekipe koje je se iskazala prošle godine, kao i njihove uspjehe koje su zabilježili na sportakim terenima, kako bi opravdali ovo vrijedno priznanje.

DOMINIK VUJANOVIĆ ( HKK ŠIROKI ) – NADA GODINE do 14. godina

Dominik Vujanović je jedan od najboljih igrača u mlađe kadetskoj, kadetskoj i juniorskoj momčadi HKK ŠIROKI, s kojima je osvojio 1. mjesto u Prvenstvu Herceg Bosne. Također je član U 14 Hrvatske košarkaške reprezentacije s kojom je osvojio 2. mjesto na neslužbenom Prvenstvu Europe koje se igralo u Sloveniji. Na tom prvenstvu je ostavio jako dobar dojam, a statistike pokazuju da je prosječno igrao 22 minute i postizao u prosjeku po 6 poena. Redovno nastupa i na školskim uličnim utrkama gdje uvjerljivo osvaja prva mjesta.

PETAR ZOVKO ( NK ŠIROKI BRIJEG ) – NAJUSPJEŠNIJI KADET ( 14- 16 god. )

Vratar kadeta NK ŠIROKI BRIJEG i nogometne reprezentacije BiH. Na nizu domaćih i međunarodnih turnira proglašavan najboljim vratarom. Svojim sjajnim obranama doprinio je klupskim uspjesima te skrenuo pozornost i stranih njemačkih i talijanskih klubova. Posebno zanimanje za njega je iskazala talijanski klub U.C. SAMPDORIA, član SERIE A. Učenik je drugog razreda Gimnazije fra Dominika Mandića na Širokom Brijegu.

MIRKO ZELENIKA (Judo klub BORSA) – NAJUSPJEŠNIJI ŠPORTAŠ –JUNIOR

Državni prvak u svojoj kategoriji u judo sportu. Naslov prvaka BiH je zasluženo osvojio na Državnom prvenstvu održanom u Bihaću 07.05.2017 godine. Član je najuspješnjijeg i najorganiziranijeg judo kluba u BiH , Judo kluba BORSA ( Mostar ). Za svoje športske uspjehe ističe da zasluženu zahvalnost za potporu bilo koje vrste duguje svojoj obitelji, a za sportski napredak svom treneru gospodinu Željku Zadri. Uz naslov državnog prvaka vrijedi istaći i ostale znajčajnije rezultate u protekloj godini:

– Kup Jadrana : 1.mjesto u junorskoj konkurenciji i 2. mjesto u seniorskoj kategoriji,

– Međunarodni judo turnir SALONA OPEN 2017: 1.mjesto mlađi kadeti i 2.mjesto juniori,

– 11.Judo klub VITEZ : 1. mjesto,

– Državno prvenstvo BiH kadeti : 2. mjesto,

– Prvenstvo Judo saveza Herceg Bosne : kadeti 1. mjesto i juniori 2. mjesto,

– Kup Berkovići : 1.mjesto

MJESNA ZAJEDNICA DOBRKOVIĆI – POBJEDNIK MNL MZ Š.BRIJEGA za 2017 g. 

PREDRAG NALETILIĆ COBRA – POSEBNO PRIZNANJE UPRAVNOG ODBORA ŠPORTSKOG SAVEZA ZA SPORTSKI POTHVAT GODINE

Hrvatsko planinarsko društvo “Pločno” iz Posušja kao jedno od najorganiziranijih planinarskih društava u BiH, bilo je organizatorom uspješne expedicije Mt. Blanc 2017., koja je trajala od 07-15. srpnja. Sae o ovom pothvatu ukratko nam je približio naš večerašnji dobitnik priznanja za potuhvat godine.

Pripreme za ovaj zahtjevan uspon tekle su većim dijelom u 2016-oj. pa do završnih priprema u 2017-oj i samog polaska.

Sami vrh Mt. Blanca nalazi se točno na granici između Francuska i Italije i visok je 4810 metara. Svojataju ga i jedni i drugi.

Sudionici ove devetodnevne expedicije pošli su na put 07. srpnja 2017-e. Nakon što smo stigli na odredište, bili smo smješteni u kampu u Chamonix-u s Francuske zapadne strane. Čekajući povoljno vrijeme za uspon, laganim usponima na okolne kote ujedno smo se aklimatizirali i privikavali na ambijent koji ih je dočekao. Nakon 3-4 dana čekanja na poboljšanje vremenskih prilika, 12. srpnja dobili smo dopuštenje da expedicija može krenuti. U rano jutro s opremom teškom preko dvadeset kilograma krenuli smo na uspon. Prvi dan u večernjim satima ispenjana je kota Aiguille du Gouter visoka 3863 m/v. Nakon kraćeg odmora krenuli smo jedan sat u jutro na završni uspon na vrh Mt. Blan. Izlazak jutarnjeg sunca zatekao nas je na oko 4200 m/V. Na toj visini temperatura je bila oko -7°C, a razrijeđen zrak je otežavao svaki korak prema vrhu. Ipak u 10.15 sati 13.srpnja uspjeli smo se ispeti na sam vrh, visoko iznad zadnjih oblaka, izloženi jakom vjetru. Sami silazak s vrha bio je puno teži i opasniji od uspona. U kamp smo se vratili u ranojutarnjim satima 14. srpnja.

Koristim prigodu kako bih se zahvalio HPD Pločnu i sudionicima ekspedicije te našim sponzorima, a evo i Športskom savezu na dodijeljenom mi priznanju, kazao je između ostaloga Predrag Naletilić.

Na upit, kakvi su planovi za dalje?, slijedio je odgovor…

U ovim godinama ne može biti ni veliki planova, ali ipak prije nego ispnem vrh radnog vijeka od 65 godina, u planu za ovu godinu je bila expedicija na Elbrus u Kavkaskom gorju, koji je visinski iskorak za nekih 800 m u odnosu na MT. Blanc i pod uvjetom da posluži zdravlje i mogućnosti. Granice su da se pomjeraju a vrhunci da bi se vidici produbili, kazao je na kraju Predrag Naletić – Cobra.

DANIJEL VUČIĆ (Karate klub ŠIROKI BRIJEG ) – NAJUSPJEŠNIJI TRENER


Danijel Vučić, profesor kineziologije radi i vodi karate uspješno u Širokom Brijegu do jučer što se može vidjeti iz postignutih rezultata. Proteklih niz godina i nekoliko članova kluba kroz godinu predstavlja i brani boje reprezentacije na EP. i SP. u karateu pod njegovom opaskom Tako je i u godini 2017.

Pod njegovom opaskom klub je osvojio u 2017. godini niz državnih, međunarodnih, regionalnih , Europskih medalja kako u dječjem tako i u seniorskom uzrastu. Na seniorskom EP Izmit-Turskabranili su boje Hrvatske i dva Širokobriježanina braća Anđelo i Ivan Kvesić te brotnjak Ivan Martinac gdje je ekipa seniora osvojila brončanu medalju . U 12 mjesecu protekle godine ekipu koju je vodio postali su seniorski prvaci Hrvatske već četverti puta među kojima i tri već spomenuta natjecatelja .Treba naglasiti kako je sa ove tri medalje njegovih pulena sa EP trener Vučić već dosegao brojku od velikih 20 medalja sa EP i SP gdje su njegovi natjecatelji nastupali kako u pojedinačnim tako i u ekipnim kategorijama te donosili medalje sa velikih prvenstava pod njegovom opaskom .Do jučer je vodio struku kluba u Široko Brijegu ,glavni je trener, te jedan je od članova tima kako u stručnom, tako tehničkom i organizacijskom dijelu karate kluba „Hercegovina-Zagreb“ koji već posto najuspješniji klub u Republici Hrvatskoj te široj regiji.

NOGOMETNI KLUB ŠIROKI BRIJEG – NAJUSPJEŠNIJA MOMČAD

Momčad Nogometnog kluba Široki Brijeg u sezoni 2016/2017 po treći je put u svojoj povijesti osvojila trofej Kupa BiH. Put do trofeja u najmasovnijem natjecanju u državi nije im bio nimalo lagan.

Nakon rutinskog obračuna s federalnim prvoligašem Čapljinom u šesnaestini finala, momčad Širokog Brijega redom je eliminarala tada četiri najbolje plasirane momčadi na prvenstvenoj ljestvici. Prvo su u osmini finala izbacili tuzlansku Slobodu, u četvrtfinalu aktualnog prvaka BiH mostarski Zrinjski, u polufinalu Željezničar, a u finalu na jedanaesterce Sarajevo.

Atmosfera s uzvratne utakmice finala Kupa BiH ostat će velikim slovima upisan u povijest kluba koji u ovoj godini slavi 70. rođendan. Nakon što su „Plavo-bijeli“ u prvoj finalnoj utakmici na Koševu slavili minimalnu pobjedu i tako stekli veliku prednost uoči uzvratnog susreta pred svojim gledateljima, uzvrat pred 6.000 gledatelja na rasprodanom stadionu na Pecari odigranoj je u atmosferi koja bi mogla parirati atmosferi na stadionima najboljih europskih klubova.

No, u regularnih 90 minuta momčad Sarajeva je uspjela nadoknaditi minus iz prvog susreta pa su o pobjedniku odlučivali jedanaesterci u kojima su “Plavo-bijeli” bili s(p)retniji i na kraju došli do trofeja te plasmana u kvalifikacije za Europsku ligu.

Kada je Dejan Čabraja pogodio odlučujući jedanaesterac, tribine na Pecari su doslovce eksplodirale. S tribina Pecare zasvijetlio je vatromet, a na stotine navijača spustilo se na travnjak s igračima proslaviti novi trofej u klupskim vitrinama. Nakon dodjele medalja i pehara, slavlje je nastavljeno na središnjem gradskom trgu. Igrači predvođeni trenerom Goranom Sablićem u središtu grada dočekani su uz velike ovacije okupljene mase, čija pjesma i navijanje nisu prestajali do ranih jutarnjih sati.

Velike zasluge za ovaj uspjeh pripadaju upravo mladom splitskom stručnjaku na klupi „Plavo-bijelih“ Goranu Sabliću koji je sa svojim najbližim suradnicima Mirkom Hrgovićem i Denisom Ćorićom iz igrača izvadio maksimum u sezoni kada su realno podbacili u prvenstvu. No, mladi je stručnjak smišljeno sve podredio nastupu u Kupu BiH i na kraju sa svojim igračima nakon sušnih godina napokon donio trofej na Pecaru.

ZDRAVKO LEKO – POSEBNA PRIZNANJA UPRAVNOG ODBORA ŠPORTSKOG SAVEZA ZA DUGOGODIŠNJI IZNIMAN DOPRINOS U RAZVOJU I PROMICANJU ŠIROKOBRIJEŠKOG ŠPORTA

U amaterskoj eri NK Širokog Brijega, kluba koji je utemeljen 1948. godine pod imenom Borak, zatim Boksit, Lištica, Mladost, te od 1991. godine Mladost Dubint, bilo je puno dobrih igrača, čija se imena pamte i među starijim ljubiteljima nogometa izgovaraju s puno poštovanja. Tako generaciju, koja je u sezoni 1972/1973. osvojila naslov prvaka u tadašnjoj jakoj Hercegovačkoj zoni.

Nakon neuspješnih kvalifikacija za Drugu ligu bivše države, plasirala se u Republičku ligu BiH. Suvremenici tih događanja i danas mogu “pijani iza sna izrecitirati u dva iza ponoći bez zastajkivanja i zamuckivanja” sastav te sjajne momčadi i složne klap:Ante Pavlović, Zdravko Leko, Franjo Džidić, Božo Mandić, Marinko Ćužić, Vlado Pinjuh, Miljenko Ćužić, Marin Hrkać, Žarko Skoko, Ante Banožić i Vlado Hrkać. Zdravko Leko bio je važan kotačić te družine koja je osvojila prvenstvo sa samo jednim porazom i divljenja vrijednom gol – razlikom 111:10.

Zdravko se rodio i živio samo nekoliko desetaka metara od stadiona, pa je više vremena provodio na tada grbavom, lešnatom igralištu, sa samo ponekom ni malo njegovanom travkom – pirikom. Rano je, s nepunih 17 godina, zaigrao za prvu momčad. Isticao se ozbiljnošću, izgaranjem na travnjaku (ovo “travnjak” shvatite kako šalu malu, jer trave nije bilo, kako na Pecari, tako ni na većini ostalih terena diljem Hercegovine gdje je Mladost igrala) i rijetko viđenom jednostavnošću i pravom sportskom igrom. Nije štedio ni sebe ni protivnika, ali je uvijek pazio da njegova beskompromisnost ne prijeđe u grubost. Englezi bi rekli: pravi nogometni džentlmen. Igrao je braniča i zadnjeg veznog, bolje rečeno oba ta mjesta istodobno. Ostalo je upamćeno da je Zdravko, s obzirom na mjesto koje je igrao, zabio samo jedan gol, ali važan, “pamtljiv” i nezaboravan. Bilo je to u Glamoču protiv Šatora za 1:0 pobjedu, koja je vjerojatno bila odlučujuća za kasnije osvojeni naslov prvaka. Kada je otišao studirati u Zagreb, Zdravko je nastavio igrati nogomet u tada popularnom drugoligašu Jedinstvo (kasnije Zagrebački plavi).

Nakon povratka u Široki,objesio je kopačke o klin, ali nije napustio Pecaru ni nogomet. Trenirao je juniore Mladosti, pa 1975. godine postao trener prve momčadi. Nije se dugo zadržao na klupi zbog radnih obveza, ali je ostao u upravi kluba. Ta je dužnost posebice bila teška, jer bilo je to vrijeme velikih, galopirajućih inflacija. Samo, u klubu inflacije nije bilo nikad, jer ni novca u blagajni nije bilo nikad…….nikad dovoljno.

Uz sve, Zdravko je 80 – ih godina rukovodio gradnjom prve tribine na jugu stadiona na Pecari. Bile su to obične betonske stepenice u 3 – 4 reda, ali u to vrijeme i to je bio pravi građevni pothvat i velika priča. Danas Zdravko Leko kao umirovljenik, ne propušta ni jednu utakmicu na Pecari, zaviri često i na Blato, a rijetki su dani kada ne navrati u klupski kafić. Sportske stranice novina i kava s prijateljima, uz podsjećanje na stare nogometne uspomene, Zdravku su svakodnevica i duhovna hrana bez koje očito ne može….

Prof.dr.MLADEN KVESIĆ – POSEBNA PRIZNANJA UPRAVNOG ODBORA ŠPORTSKOG SAVEZA ZA DUGOGODIŠNJI IZNIMAN DOPRINOS U RAZVOJU I PROMICANJU ŠIROKOBRIJEŠKOG ŠPORTA

Školovanje:

Rođen u Širokom Brijegu 25.10.1953.g.

Osnovnu školu i Gimnaziju završio u Širokom Brijegu 1972.g.

Fakultet za Fizičku kulturu završio u Zagrebu 1977.g.i stekao zvanje,

A: Profesor Tjelesne i zdravstvene kulture

B: Trener nogometa

Završio magisterij Zagreb-Sarajevo 2000.god.na temu iz nogometa

Doktorirao i stekao zvanje doktor znanosti 2007.g.na temu „ Dinamika morfološkog, motoričkog i funkcionalnog razvoja učenika u periodu od 14.do 18.godne života“ na Sveučilištu u Mostaru. Mentor prof.dr.sc. Ljerka Ostojić .

Poslovi na kojima je radio:

Profesor TZK-e u Srednjoj školi u Posušju i Imotskom.( 1977-1984)

Poslovi na organizaciji i provođenju sportskih aktivnosti u Općini Široki Brijeg( 1984-1991)

Zavod za školstvo u Mostaru( savjetnik za TZK-u, voditelj osnovnog obrazovanja, ravnatelj Zavoda za školstvo HR HB-e)( 1993-1996)

Pomoćnik ministra za sport u Ministarstvu prosvjete i športa Županije Zapadno-Hercegovačke.(1996-2002)

Pomoćnik Ministra za sport u Federaciji BiH

Asistent,predavač, profesor na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru gdje i sada radi

Aktivnosti u sportu i školstvu:

Igrao nogomet u svim uzrasnim kategorijama u NK Široki Brijeg od početnika do seniora,

Bio trener mlađih uzrasta a kratko i pomoćni trener seniorske ekipe NK Široki Brijeg,

Dugogodišnji član Skupštine NK Široki Brijeg,

Predsjednik Skupštine Šahovskog kluba Široki.

Organizator prvih malonogometnih revijalnih turnira sa ponajboljim ekipama sa prostora bivše države, ( Tange –Lange, Mostarske kiše, ekipe iz Zagreba, Splita, Ljubljane, Sarajeva,Beograda, Podgorice….) u Širokom Brijegu 1984-1990.g.u suorganizaciji sa Sportskom Revijom iz Zagreba.

Osnivač prve privatne Škole nogometa u BiH i RH sa preko 200 polaznika od 1996-2000. God. Organizacija ljetovanja polaznika kroz svih pet godina.

Pokretač Županijskih igara učenika Osnovnih i Srednjih škola u Županiji Zapadno-Hercegovačkoj.

Član Izvršnog odbora NS HB-e i voditelj natjecanja u Premijer ligi BiH( pet godina).

Osnivač ( Predsjednik povjerenstva za osnivanje) Studija Fizičke kulture na Sveučilištu u Mostaru 2005.g.) na kojem je bio i Pročelnik studija u dva mandata kao i Prodekan na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. I danas radi kao profesor na Studiju Razredne nastave, Predškolskog odgoja i Kineziologije.

I danas radi kao metodičar-ispitivač kod polaganja stručnih ispita učitelja i nastavnika TZK-e u Županiji ZH-oj, HB-oj, Srednjoj Bosni.

Znanstvena i stručna aktivnost:

– Autor preko 30 znanstvenih i stručnih radova objavljenih u relevantnim časopisima u zemlji i inozemstvu

– Autor udžbenika: Metodika Tjelesne i zdravstvene kulture , Povijest sporta, za studente FPMOZ-a,te koautor knjige „Brže , više , jače“za učenike primarnog obrazovanja.

– Recenzent u brojnim stručnim i popularnim knjigama na temu školstva i sporta

– Član Uredništva Časopisa „Školski vjesnik“- Split,i „Hrvatskog časopisa za odgoj i obrazovanje“ Učiteljskog fakulteta iz Zagreba.

– Organizator, moderator, autor i predavač na brojnim seminarima,simpozijima, konferencijama u HR HB-i, BiH i Hrvatskoj, uglavnom sa temama :Odgojna uloga sporta kod mladih te Reformi školstva za učenike, učitelje,nastavnike, sportaše, trenere.

– Mentor u izradi diplomskih radova za preko 350 studenata na Fakultetu prirodoslovnih i matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru , a među njima i brojnim učiteljima i profesorima RN-e, PO-ja i Studija Kineziologije iz Širokog Brijega.

– Sudjelovao kao koautor o povijesti školstva u Širokom Brijegu u Monografiji „Široki Brijeg“.

– Cijeli radni vijek i privatno i profesionalno radio u sportu i školstvu.

– Sudionik domovinskog rata.

IVAN KVESIĆ (Karate klub ŠIROKI BRIJEG) – NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ –SENIOR

Ivan Kvesić rođen 08.06.1996 god. odrastao u selu Mamići kod Kočerina gdje je pohađao osnovnu školu , te srednju širokobriješku gimnaziju fra Dominika Mandića gdje nakon druge godine seli u Zagreb gdje pohađa 10.gimaziju.

Majka Dijana, otac Stipe, brat Ivan i Viktor i sestra Ivona ,

karateom se bavi od svoje 6 godine gdje je trenirao u karate klubu Široki Brijegi napravio svoje prve korake u karateu.

Ttrenutno student druge godine Zdravstvenog fakulteta Zagreb (fizioterapeut) u Zagrebu , nositelj crnog pojasa 1.Dan.

Aktualni osvajače bronce ekipno sa EP Izmit –Turska te jedini Hrvat koji je u protekloj godini osvojio zlato na turniru Premier lige Dubai , aktualni prvak Hrvatske u kategoriji – 84 KG.

Trenutačno živi u Zagrebu,član karate kluba „Hercegovina –Zagreb“ koji je ujedno najuspiješniji klub u Hrvatskoj i šire, reprezentativac Hrvatske već sedam godina prošao sve selekcije reprezentacije, proglašen najuspiješnijim seniorom grada Zagreba.

Kandidat je u programu Hrvatskog Olimpijskog odbora za OL u Tokiju 2020.

Trener mu je Danijel Vučić

Ostali rezultai u 2017.god.

Samobor 1.mjesto ml.seniori -84

Prvenstvo Zg 1.mjesto pojedinacno i ekipno

Drzavno prvenstvo 1.mjesto pojednačno seniori -84 kg

Državno prvenstvo seniori ekipno ekipno 1.mjesto

Trofej Beograda 1.mjesto pojedinačno

Prvak Balkana pojedinačno i ekipno

Cro Open 3.mjesto pojedinačno 1.mj ekip

Lasko(Slovenija) 1.mjesto ekipno

Premier liga Dubai 1.mjesto

Najbolji senior zagrebačkog karate saveza za 2017-tu godinu!

NAPOMENA: U utorak donosimo žensku ekipu!

Uredio: Mili Marušić / SirokiBrijeg.info