Home slajd FOTO: Široki Brijeg se priprema za proslavu Kurban-bajrama

FOTO: Široki Brijeg se priprema za proslavu Kurban-bajrama

0
FOTO: Široki Brijeg se priprema za proslavu Kurban-bajrama
FOTO: Mili Marušić

ŠIROKI BRIJEG – U povodu Kurban-bajrama turska humanitarna organizacija Crveni polumjesec u ime dobročinitelja podijelit će tisućama obitelji širom BiH kurbansko meso od 200 grla goveda.

Brojni građani Širokog Brijega se nisu nadali kako bi mogli i oni postati dio ove Velike humanitarne priče tako da su ubrzo nakon te vijesti prionuli na posao i počeli s čestitkama i zahvalama, te na ovaj način iskazuju svoju multietičnost i dobrodošlicu drugima i drugačijima.

Propala mesnica u brojnim malverzacijama s Visoke Glavice u kojoj se vjerojatno priprema jedan dio doniranog mesa od 200 grla goveda danas se cijeli dan kitila brojnim transparentima čestitki i balonima.

Nije nam poznato i trenutno nema službenih informacija o tome hoće li povodom Kurban-bajrama na središnjem trgu u Širokom Brijegu biti išta organizirano i hoće li itko od šest obitelji koje se trenutno vode kao građani, a po nacionalnosti Bošnjaci u Širokom Brijegu dobiti kurbansko meso, jer većina mesa će biti podjeljena brojnim obiteljima iz Mostara i okolnih mjesta.

Bajram-namaz će se klanjati u petak u 6 sati i 47 minute, a s obzirom kako u Širokom Brijegu trenutno ne postoji niti jedna Džamija, brojni vjernici muslimanske vijeroispovijesti će za Bajram-namaz i bajramsku hutbu uputiti za Ljubuški u kojemu postoji Džamija i koji je puno više razvijeniji od glavnog sjedišta Županije Zapadnohercegovačke. S obzirom kako se situacija razvija u zadnje vrijeme i u Širokom Brijegu bi uskoro mogli očekivati objekt gdje će građani Širokog Brijega muslimanske vjeroispovijesti moći obavljati svoje vjerske obrede.

Ovaj veliki praznik, nazvan i praznik žrtve, muslimani slave četiri dana, a vezan je za obred Hadža, koji je jedan od pet osnovnih dužnosti muslimana.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info