FOTO: Mili Marušić

Dan prije 27. godišnjice raketiranja Širokog Brijega, na Trgu širokobrijeških žrtava simboličnim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeće obilježeno je sjećanje za sve tragično stradale nevine civile i naše sugrađane tog 7.travnja 1992. g., kao i za sve poginule hrvatske vojnike i civile tijekom Domovinskog rata.

Točno u 9 sati prije polaganja vijenca, nad Širokom Brijegom oglasile su se sirene za uzbunjivanje u trajanju od 60 sekundi.

Tog 7. travnja 1992., dva zrakoplova jugoslavenske vojske, koja su uzletjela iz Podgorice, nadletjela su Široki Brijeg i raketama zrak-zemlja i kazetnim bombama zasuli civilne ciljeve u užem dijelu Širokog Brijega.

U tim napadima, pred svojim obiteljskim domovima u naselju Njivice, živote je izgubilo šestero Širokobriježana: Božo Soldo (1953.), Jozo Hrkać (1968.), Rajko Hrkać (1968.), Mladen Hrkać (1972.), Josip Hrkać (1978.) i Veselko Topić (1940.).

Prvi put u povijesti obilježavanja ovog zločina kojeg je počinila JNA, obitelji nastradalih su nazočili prisjećanju na taj tužan dan koji je za njih i nakon toliko godina stresan i težak kao tog jutra kada su izgubili svoje najmilije.

Osim obitelji, vijenac je položila Gradska uprava predvođena gradonačelnikom Mirom Kraljevićem i predsjednikom Gradskog vijeća Vinkom Topićem, i svijeće zapalili udruge branitelja proisteklih iz Domovinskog rata

Molitvu je predvodio predsjednikom Gradskog vijeća Širokog Brijega, Vinko Topić.

Mili Marušić / SirokliBrijeg.info