Ovog ponedjeljka u centru Širokog Brijega na Trgu širokobrijeških žrtava obilježena je akcija “Dan narcisa”, koje je priredile Udruga žena liječenih od karcinoma dojke “Narcis” iz Širokog Brijega uz suradnju brojnih volonterki koje su širokobriježanima poklanjale simbolično cvijet Narcis kako bi skrenuli pozornost samog značenja ove akcije u pomoći i prevenciji ranog otkrivanja karcinoma dojke.

Udruga Narcis iz Širokog Brijega aktivna je već punih 14 godina, prepoznatljiva je po svom radu, po akcijama, predavanjima, osiguranju besplatnim mamografskim pregledima i još puno toga, ali na žalost ne nailazi na razumijevanje lokalnih političara, poduzetnika i gospodarstvenika, kako bi im pripomogli u nabavci prijeko potrebnog uređaja za rano otkrivanje karcinoma dojke, koji pogađa sve više žena.

narcis20317_9

Mnoge osobe još nisu dovoljno osviještene i educirane i gdje ljudi još u velikoj mjeri ne prihvaćaju da je ovo problem cijelog društva, a ne pojedine osobe. Treba istaknuti kako je potrebna pomoć sviju nas u rješavanju ovoga problema žena i gdje ne možemo dignuti ruke od svega, prestati pomagati oboljelim osobama kao hrabriti ih te educirati jer samo tako možemo smanjiti broj oboljelih i otkrivanje samog karcinoma na vrijeme i pri tome pomoći u izlječenju.

Predsjednica udruge “Narcis” iz Širokog Brijega Radica Lasić, kazala nam je kako i nakon brojnih dugogodišnjih pokušaja, slanja molbi i apela brojnim institucijama još uvijek u gradu Širokom Brijegu dom zdravlja nema uređaj za mamografski pregled gdje bi žene mogle otići na kontrolu, a da bi otišle, prisiljene su ići kod privatnika što iziskuje novčani trošak, kojeg si mnoge osobe i ne mogu baš priuštiti.

narcis20317_5

“Sve je više oboljelih, ali i građana koji su prepoznali ovaj problem, tako da ih više ne izbjegavaju u “punom luku” što je do prije nekog vremena to bilo češće, a sada mnogi sugrađani sve više prilaze, komuniciraju i informiravaju se što je jedan veliki napredak u našoj sredini i na taj način pokazuju zainteresiranost u sudjelovanju, educiranosti, solidarnosti, pomoći i shvaćanju važnost liječenja od karcinoma dojke”, govori nam predsjednica udruge “Narcis” iz Širokog Brijega Radica Lasić.

Ova hvale vrijedna akcija za cilj ima upoznati društvo da bolest nema predrasuda, nikoga ne diskriminira, već je tu među nama i može se dogoditi bilo kome. Cilj ove humanitarne akcije je prvenstveno pokazati ženama da nisu same u toj borbi i da se ne trebaju stidjeti toga. Iz neznanja i straha se događa da ova podmukla bolest uzima sve veći danak među sve mlađom populacijom.

narcis20317_2

Prvi znaci se manifestiraju i kada je bolest već u progresivnom stadiju, iako ni tada nije prekasno, jer hrabre žene ne poznaju tu riječ. Prevencija je svakako od velikog značaja u ranom otkrivanju i sprječavanju razvoja karcinoma. Preporučuje se svim ženama da idu na redovne preglede jer to nije ništa strašno, i na taj način pravovremenim reagiranjem spriječe daljnji razvoj bolesti. Također su nadodali, “ako se nešto i otkrije“ to ne znači da je kraj.

Napomenimo ono što svaki put već godinama kao medijski portal spominjemo to kako je tužno i žalosno od naših “gospodastenika i političara” koji na gluposti novac troše, a za nešto što je potrebno nemaju sluha. Oni izgleda nisu svjesni koliko mogu pomoći i spasiti života. Nečiju majku, ženu ili kćer. Oni možda misle kako karcinom dojke ne može zahvatiti osobe koje imaju novac, a za druge ih nije briga.

Nema potrebe ovdje nešto previše pisati, nego sramite se svi od reda i gospodarstvenici i političari Širokog Brijega koji se borite samo za što veću moć, a vama drage žene iz Udruge “Narcis”, brojni sugrađani koji shvaćate, Hvala što postojite i što se brinete koliko je u vašoj moći da pripomognete ženama koje se nalaze i koje će se naći u ovoj situaciji.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info