U Franjevačkoj galeriji 18. listopada 2016. na Širokom Brijegu upriličeno je otvorenje izložbe „Duvari sjećanja“ Ilije Kegelja. Na samom početku otvorenja glazbenu točku odsvirao je na gitari Kristijan Ravlić. Nazočne goste je pozdravio voditelj umjetničkog programa fra Vendelin Karačić. Danijela Kegelj je recitirala pjesmu „Za sve su kriva naša djetinjstva“ Vesne Parun, i Antuna Branka Šimića. Posjetiteljima se obratio i sam umjetnik te je zahvalio svima onima koji su mu pomogli u realizaciji izložbe.

fgotiz19102016-3

Iz predgovora: „Duvare pozicionira u prozore koji inače simboliziraju sposobnost primanja. Ovim neobičnim spojem umjetnik je u potpunosti zaštitio svoje duvare, odnosno, uz pomoć duvarskih prozora promatraču je ponudio svoje dvorište sjećanja potrebnih za umjetnikovu grčevitu borbu za vlastitim identitetom. Kegelj je umjetnik koji je svjestan da je potraga za sobom potraga za smislom, a pronalaženje smisla znači uspostavljanje duhovnog središta. Njegovi duvari sjećanja su, u biti, poetična i elegična priča o gubitku, ponovnom rođenju i duhovnom transcendiranju.“

fgotiz19102016-1

Na kraju programa obratio se autor predgovora mr. Ars sacra Josip Mijić, akad. slikar koji je naglasio da Kegeljevi radovi iziskuju od promatrača da utihnu svoje riječi i da čekaju da im se djela prva obrate, te je izložbu proglasio otvorenom.

Izložba ostaje otvorena do 31. listopada 2016.

SirokiBrijeg.info