Svečanim Misnim slavljima u devetnici, na uočnicu i na sam blagdan, župa Široki Brijeg proslavila je svetkovinu Velike Gospe.

Već od ranog jutra tisuće hodočasnika pohodilo je ka crkvi na Brigu, a Svete mise bez propovijedi su započele u 5.00, 6.00, 7.00, 8.00 i 9.00 sati. Dok su brojni svećenici svo vrijeme neumorno u sakramentu svete ispovijedi zazivali Božje milosrđe i grešnicima opraštali grijehe.

Središnje Misno slavlje u 11 sati, ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije proslavio je franjevački provincijal iz Zadra fra Andrija Bilokapić, a dok je Veliki zbor “Svete Cecilije” uveličao ovaj dan.

Od 1844. godine, kada su fratri “brez kruva i krova” stigli iz Kreševa na Široki Brijeg i stavili svoju tadašnjost i budućnost u ruke Djevici Mariji na nebo uznesenoj, neraskidivim su vezom povezani Široki Brijeg i njegova Gospa. Ona je postala Širokobriješka Gospa, a on, pust i nenaseljen, njezino trajno boravište, postao je Gospin Široki Brijeg.

U svim vremenima kroz ovih 170 godina nije prestajala molitva generacija naših očeva i majki, braće i sestara, pješice i često bosi su joj hodočastili i na koljenima bezbroj puta oko njezina kipa obilazili.

Već dugi niz godina Gospina devetnica na Širokom Brijegu je postala povlašteno vrijeme za sve njezine štovatelje. Za mnoge je najvažniji duhovni događaj kroz cijelu godinu.

FOTO: Mili Marušić

Posted by SirokiBrijeg.info on 15. kolovoza 2017

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info