FOTO: Dom “Marija – naša nada” sa svojim štićenicima proslavio Dan osoba s Down sindromom

Dom “Marija – naša nada” u Širokom Brijegu, povodom Svjetskoga dana osoba s Down sindromom, u srijedu 21. ožujka, organizirao je prigodno druženje u prostorijama Doma.

Domaćini i organizatori pravili su palačinke i druge slastice za najmlađe, a druženje je pratio prigodan glazbeni program. Također, druženje su posjetili gradonačelnik Miro Kraljević i predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić. Među posjetiteljima su bili nogometaši NK Široki Brijeg, kao i članice ŽNK Široki Brijeg koji su razveselili štićenike prigodnim poklonima. Fotografiranje je bilo neizbježno, kako s igračima najdražeg kluba tako i s Gradonačelnikom.

Down Syndrome International (DSI) službeno je odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Navedeni datum izabran je da bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma. Svjetski dan syndroma Down (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta s vremenom će se pridružiti ovoj proslavi preko raznih događaja i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu.

Down sindrom genetski je poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednoga kromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća. Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom da se integriraju u društvo.

Grad Široki Brijeg