ŠIROKI BRIJEG – Početak proljeća, Cvjetnica, fin – topao i sunčan dan, te nakon pučke svete mise u organizaciji HKUD-a Hercegovac organizirano je druženje građana uz degustaciju domaćih uštipaka, sira i vina, prodajna izložba ručnih radova koje su izradili članovi KUD-a, kao i “kantanje” Gospina plača oko križa u centru Širokog Brijega.

Mnoštvo mladih se okupilo, roditelji svoju djecu poveli da vide i čuju naš stari običaj kako ne bi otišao u zaborav.

Trgširokibr200320016-11

Gospin plač izvodio se na raznim mjestima i na razne načine, i osobno i javno, dočim je Razcviljena majka stadoše pjevati isključivo javno, i to za vrijeme korizmene pobožnosti u crkvi. Gospin je plač gotovo doživio sudbinu pučkih svitovnih pjevanja (gange, brojke i bećarca).

Iako je ta tradicija donekle isčeznula, naši mladi Širokobriježani kao i stariji i iskusniji “kantaši” Gospina plača pokazali su da to baš i nije tako i kako bi se ono ponovno moglo vratiti u naše krajeve i čak svakodnevno “kantati” u tjednu Uskrsa, a vjerojatno i na kulturno-umjetničkim manifestacijama.

Kako su organizatori najavili prije ovog okupljanja, ukoliko se ovaj program na Cvjetnicu pokaže uspješnim na blagdan Uskrsa organizirat će na istom mjestu od 14 sati novo druženje, čestitanje blagdana Uskrsa i tradicionalno “tucanje jajima”, što, pretpostavljamo i vjerujemo da će se održati, jer ovaj program je uistinu dobro bio prihvaćen od građana Širokog Brijega.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info