U F BiH djeluje oko 1.600 braniteljskih udruga – kreće smanjenja njihova broja!

U Federaciji BiH trenutno djeluje oko 1.600 braniteljskih udruga na različitim razinama, a među njima ima onih koji svoje skupštine nisu održali već godinama, pa čak i onih u kojima se predsjednik nije promijenio u proteklih 20 godina. Federalno ministarstvo za pitanja branitelja procjenjuje da godišnje za financiranje braniteljskih udruga bude izdvojeno oko 10 milijuna maraka. Potvrdio je to za Dnevni avaz i ministar Salko Bukvarević.

“Svaki mjesec osnivaju se nove udruge, a jedan od razloga za to je što, prema važećim zakonskim propisima, udruge mogu osnovati i samo tri čovjeka”, pojasnio je Bukvarević.

Prema njegovim riječima, do smanjenja broja braniteljskih udruga na području FBiH doći će stupanjem na snagu zakona o osnivanju udruženja od posebnoga društvenoga značaja.

“Nacrt zakona usvojio je Dom naroda, a javna rasprava trajat će 60 dana. Ponudit ćemo obvezne kriterije za postojanje udruga. Koliko će ih ispuniti, ne mogu reći. Ali, sigurno je da će doći do ogromnoga smanjenja njihova broja”, kazao je Bukvarević.

Pojasnio je da će organizacije morati podnositi dokaze o održavanju godišnjih skupština, financijske izvještaje i ispunjavati sve obveze prema državi.

“I branitelji su podržali ovaj zakon. Mi ćemo nastojali riješiti pitanje reprezentativnosti udruga”, istaknuo je Bukvarević. Dodao je da je jedan od ciljeva i okrupnjivanje udruga, možda formiranjem jedinstvene organizacije ili barem koordinacija.

“Osnovni kriterij za osnivanje udruga od posebnoga društvenoga značaja bit će da okuplja najmanje 55 posto populacije koju želi predstavljati“, naglasio je Bukvarević za Avaz.

SirokiBrijeg.info