LJUBUŠKI – Nedavne nešto niže temperature i potom jaka bura, po tko zna koji put, razotkrili su i pokazali sve slabosti i nedostatke električne mreže i probleme s napajanjem električnom energijom na području općine Ljubuški.

Više sela i prigradskih naselja ostajalo je razmjerno dulje vrijeme bez struje, što je bilo osobito neugodno za građane koji se griju na struju, a osim toga, nisu mogli obavljati neke poslove s uređajima na struju, a bilo je šteta i na hladnjacima, zamrzivačima i ledenicama.

Više je primjera koji to potvrđuju, a među njima je slučaj nestanka električne energije u prigradskom naselju Pregrađu, gdje se nalazi veće postrojenje s trafostanicama, te u dva-tri sela koja se vežu uz taj čvor.

Na telefonski upit za informacije u pogonu Grude, opskrbno područje Jug, zašto toliko dugo nema struje u Pregrađu i kad će doći, rečeno nam je kako se radi o kvaru na podzemnom električnom kabelu u samom naselju te se čeka dolazak posebnog vozila iz Mostara koje će pronaći mjesto kvara. – Imao sam sastanak u Elektroprivredi HZ HB gdje sam dobio uvjeravanja. S jedne strane pričaju mi o velikim ulaganjima u Ljubuškom, a čini mi se da, što se više ulaže, kod nas su niskonaponska mreža i problemi u opskrbi stanovništva sve veći i veći. Pa bih, osim ovog aludiranja i pisanja, predložio da se upravi Elektroprivrede uputi jedan dopis i zamoli da na neku od idućih sjednica dođe od odgovornih iz Elektroprivrede i odgovori na masu ovih pitanja jer uistinu dolazimo do kritične točke. U 21. smo stoljeću, a nije zgodno kad toliko uređaja i toliko potreba bude uskraćeno – odgovorio je na zastupničko pitanje općinski načelnik Nevenko Barbarić.

Ivan Kaleb / Vecernji.ba