EKSKLUZIVNO: Potvrđene tri točke optužnice protiv Mirka Kordića, ravnatelja Doma zdravlja Široki Brijeg

ŠIROKI BRIJEG – Portal SirokiBrijeg.info, već duže vreme skretao je pozornost javnosti na brojne nelegalne radnje koje su se odvijale u Domu zdravlja Široki Brijeg, a koje je predvodio tadašnji i sadašnji ravnatelj dr. Mirko Kordić.

Izgleda kako Županijski sud u Širokom Brijegu i Tužiteljstvo ŽZH sada kreću u obračun s političkim “pijunima” i podižu otužnice protiv istih, jer općenito situacija na području ŽZH postaje sve kritičnija što se tiče iskorištavanja službenog položaja, ne samo u ovom slučaju ravnatelja jedne zdravstvene ustanove, nego i ostalih brojnih institucija koje su tu da služe narodu, a ne pojedincu.

Nadamo se i vjerujemo kako je ovo ozbiljan početak da se stane na kraj samovolji pojedinaca bilo koje Javne institucije, bez obzira iz koje političke stranke te osobe bile.

Naime, Županijski sud u Širokom Brijegu dana 5. srpnja 2017. godine potvrdio je optužnicu ovog tužiteljstva protiv Mirka Kordića, sina Slavka, rođenog 10.11.1979. godine, zbog produljenog kaznenog djela Zlouporabe položaja ili ovlasti iz čl. 383. st. 3. u vezi sa st. 1. KZ F BiH, a sve u vezi sa čl. 55. KZ F BiH, potvrdio je za portal SirokiBrijeg.info, Josip Aničić, viši stručni suradnik i službenik za odnose s javnošću ŽT ŽZH u Širokom Brijegu.

“Zimovao” u Beogradu, pisao da se nalazi na dežurstu u DZ Široki Brijeg

Optuženiku Mirku Kordiću stavljeno je na teret da je kao ravnatelj i odgovorna osoba DZ-a Široki Brijeg, iskoristio svoj službeni položaj, na način da je u periodu od 15.9.2014. godine do 15.12.2014. godine, dok se nalazio na stručnom usavršavanju u Beogradu, primao naknade za obavljena dežurstva, iako ih on stvarno nije obavljao, već je to činio njegov kolega, kojem bi na ruke davao određeni novčani iznos, a razliku isplaćenog novca protupravno zadržavao za sebe, na koji način je sebi pribavio protupravnu imovinsku korist u novčanom iznosu od oko 1.372,00 KM.

Podizao plaću pojedincima za 10%

Također, tereti se da je nezakonito donio odluku o dodjeli šefovskog dodatka u visini od 10 % na osnovnu plaću za 11 (jedanaest) djelatnika DZ Široki Brijeg, te im je po tom osnovu do 15.12.2015. godine isplaćeno ukupno 64.113,78 KM, iako navedena radna mjesta niti pravilnicima, a niti drugim aktima DZ Široki Brijeg nisu bila predviđena kao rukovodeća.

50% “menadžerskog dodatka” za osobu koja nije to obavljala

Pored toga, Mirko Kordić se tereti da je omogućio da glavna medicinska sestra DZ Široki Brijeg dobije uvećanje osnovne plaće za 50 % po osnovu “menadžerskog dodatka”, iako pravilnicima i aktima DZ Široki Brijeg, glavna medicinska sestra nije bila određena kao član menadžmenta, niti je obavljala poslove zdravstvenog menadžmenta, te joj na taj način do 15.12.2015. godine omogućio da pribavi protupravnu imovinsku korist u novčanom iznosu od 13.337,10 KM.

Svojim nezakonitim radnjama oštetio je proračun DZ Široki Brijeg i ZZO ŽZH za gore navedene iznose.

Kako nam je potvrđeno, uskoro se očekuje zakazivanje ročišta o izjašnjenju o krivnji pred Županijskim sudom u Širokom Brijegu.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info